Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Start van de Bodemdierendag

  •  
30-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
bodemdierendagen

© Bron: NIOO

Onder onze voeten krioelt het van het bodemleven, waar wij totaal van afhankelijk zijn. We zien er bijna nooit iets van en onbekend maakt onbemind. Om beter in kaart te kunnen brengen hoe het gesteld is met de bodemdieren organiseert het Nederlandse instituut voor ecologie de Bodemdierendagen, nu al voor de vijfde keer.

Bodemdierensafari

Welke belangrijke bodemdieren leven er ongezien in eigen tuin? Of in het park om de hoek, op het balkon, groene dak en schoolplein? Ontdek het met een bodemdierensafari tijdens de speciale vijfde editie van de Bodemdierendagen! Van donderdag 26 september tot en met zondag 6 oktober kan iedereen weer bijdragen aan dit landelijke onderzoek. En omdat het feest is, krijg je daar nu ook een cadeautje van de bodemdieren voor terug...

Bodemleven is onmisbaar

Wie kan van herfstbladeren weer voedsel voor planten van volgend jaar maken? Wie houdt de grond gezond? Wie helpt ziekteverwekkers in de bodem te bestrijden en het water te zuiveren? Dat is het onmisbare bodemleven dat om ons heen belangrijke klussen opknapt. Regenwormen, pissebedden en miljoenpoten bijvoorbeeld.

Wat doe jij terug?

Omdat het de 5e editie van de Bodemdierendagen is, geven de bodemdieren nu nog een extra cadeau: het splinternieuwe boekje Ondersteboven, van bijzondere bodemdieren. Met daarin een ontdekkingsreis naar het leven onder onze voeten. Hier krijgen niet alleen de bekendste Tiny Ten aandacht, maar ook wat nog meer onder onze voeten leeft. Het ‘feestbeest’ de fluweelmijt bijvoorbeeld, of de springstaart. Het enige wat ze daarvoor vragen is, om te vertellen wat jij voor hen terug doet! Een bodemdierentelling bijvoorbeeld?

Burendag en Dierendag

In de steden en dorpen weten we nog niet veel van het bodemleven. Hoe gaat het daar met ze? En helemaal na twee extreme, droge zomers en veel stikstof wat de bodem verzuurt? Dat is iets wat we een aantal jaren moeten bestuderen. Tot nu toe heeft dat al een score van ruim 25.000 ‘bodemschatjes’ opgeleverd.
Sinds vorig jaar krijgt iedereen die meedoet meteen inzicht in de ‘bodemdiervriendelijkheid’ van de eigen tuin. Met dank aan de citizen scientists van 2018, is er nu een verbeterd rapportcijfer voor iedere inzender beschikbaar.
Mensen kunnen zelf aan de slag, maar er zijn ook verschillende gezamenlijke activiteiten verspreid over het land. Tijdens Burendag op zaterdag 28 september bijvoorbeeld, waar de ‘onderburen’ ook mee mogen doen. Op 4 oktober is het (Bodem)Dierendag, waar we niet alleen onze huis- maar ook onze tuindieren mogen verwennen. En op 5 oktober zijn er demo’s van bodemdieren-onderzoek op de grote open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Nieuw: ook moestuin

Nieuw dit jaar, is dat ook moestuinen mee kunnen doen. In een moestuin gebeurt veel, de grond is in beweging. Wat betekent dat voor het aanwezige bodemleven? Wie houdt er van rulle grond? Hier is het helemaal belangrijk om de grond gezond te houden, met al het leven in balans.
Bron: NIOO-KNAW
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor