Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste indruk Tuinvogeltelling: herstelt de merel?

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
Merel - normaal formaat

© Fotograaf: Joke Nijenhuis

De merel is in steeds minder tuinen te zien. Dat vertelde stadsvogeldeskundige Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland vanochtend in de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1. Dit weekend organiseert Vogelbescherming weer de Nationale Tuinvogeltelling . Halverwege de telling laten de tienduizenden tellers zien dat het aantal merels zich lijkt te herstellen ten opzichte van vorig jaar. Het oude niveau van enkele jaren geleden wordt nog niet gehaald. Vogelbescherming roept op de merel een handje te helpen door het inrichten van een vogelvriendelijke tuin.

Eerste indruk Tuinvogeltelling

De eerste twee dagen van de Tuinvogeltelling zitten er op. Het beeld dat nu naar voren komt is dat het er op lijkt dat de merel zich aan het herstellen is van het usutu-virus. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal merels iets toegenomen, maar in vergelijking met eerdere jaren zijn er duidelijk nog minder merels bij de Tuinvogeltelling.
De zang van de merel is in 2014 bij Vroege Vogels nog verkozen tot het mooiste natuurgeluid. Toch is het gezang in steeds minder tuinen te horen. Stadsvogeldeskundige Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming: “In 2006 zagen deelnemers van de Tuinvogeltelling gemiddeld meer dan 3 merels in hun tuin. Dat aantal is inmiddels gedaald naar 2 a 2,5. Ook het aantal tuinen waarin merels leven is gedaald. Vorig jaar was de merel in minder dan 7 op de 10 tuinen te zien, waar voorheen de merel in bijna alle tuinen te zien was. Een duidelijk signaal dat er minder merels zijn.”

Milde winters en de merel-ziekte

De reden daarvoor is tweeledig. Doordat onze winters langzaam zachter worden, hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk minder behoefte om naar het zuiden te trekken. Daarnaast waart het usutu-virus sinds 2016 rond, in de volksmond ook wel de merel-ziekte genoemd, waardoor het aantal merels is afgenomen.

Elke tuin een mereltuin!

Voor een sterke populatie die het virus kan weerstaan kan de merel alle hulp gebruiken . En iedereen kan heel eenvoudig helpen. Jip Louwe Kooijmans: ”Merels zijn dol op appels. Dus leg eens wat restjes fruit in de tuin. Met een rommelhoekje en een stukje gras helpt u ze ook bij het zoeken naar eten. Merels broeden in dichte struiken en klimplanten, plant bijvoorbeeld een klimop tegen de schutting aan.”
Zondagavond 27 januari maakt Vogelbescherming de voorlopige resultaten bekend. Dan zien we ook of de merel verder is weggezakt in de top 10. De definitieve resultaten zijn maandagmiddag 28 januari bekend.
Lees meer over de uitslag van de Tuinvogeltelling ' Huismus meest getelde vogel in de tuin '
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor