Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nationale Tuinvogeltelling 2019

25 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
merel

© merel, foto: bonteklepper

Dit weekend is de populairste natuurtelling van ons land: de Nationale Tuinvogeltelling. Tienduizenden Nederlanders trekken ieder een halfuurtje uit om de vogels in de tuin of op het balkon te turven. Welke vogel staat er dit jaar op 1? Is het weer de huismus of maakt de koolmees momenteel de dienst uit? En misschien nog belangrijker, hoe gaat het met de merel? In Vroege Vogels een gesprek met Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland over de belangrijkste tuinvogeltrends. Ook bellen we met Remco Daalder, stadsecoloog van Amsterdam, die live meetelt in zijn eigen tuin.
De merel behoorde jarenlang tot de meest getelde vogels in de winter. Maar dat beeld lijkt te kenteren. Vorig jaar kelderde de zoetgevooisde zanger voor het eerst uit de top drie. Grote vraag is wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Bijvoorbeeld de rol van het voor merels dodelijke Usutu-virus?
De top 5 van de meest getelde vogels uit 2018 bestond uit:
1. Huismus
2. Koolmees
3. Pimpelmees
4. Kauw
5. Merel

Hoe doe je mee met de tuinvogeltelling?

  • Tel op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari een half uurtje de vogels die je voorbij ziet komen in je tuin of op je balkon. (Tip: download de telkaart)
  • Overvliegende vogels tellen niet mee.
  • Schrijf alle waarnemingen op, maar tel ze niet bij elkaar op omdat je dan de kans hebt om dezelfde vogel dubbel te tellen. Noteer alleen het hoogst aantal dat je tegelijkertijd in de tuin ziet zitten. Dus: zie je 2 pimpelmezen tegelijk, en na een paar minuten 5 pimpelmezen? Noteer dan 5 pimpelmezen.
  • Klaar met tellen? Geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl

Tips:

  • Zie je meerdere verschillende vogels bij de voedertafel? Maak dan een foto om later na te gaan welke vogels je zag.
  • Veel vogels zijn het meest actief in de ochtend, dus dan heb je de beste kans om de veel soorten te zien.
  • Moeite met soorten herkennen? Lees de herkenningtips van Vogelbescherming.
De 16e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is van 25 tot 27 januari en wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar