Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling

24 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
huismus fozzje

© Huismus, fotograaf: fozzje

Op 25, 26 en 27 januari 2019 is het weer zover: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling! Vorig jaar, in 2018, deden er meer dan 65.000 mensen mee. Net als vorige jaren werd toen de huismus het meest geteld. Het viel ook op dat er veel minder merels werden gezien.
Samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseert Vogelbescherming dit grootste citizen science project van Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling is een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Deze resultaten geven in combinatie met gegevens van vorige jaren een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Hoe doe je mee?

  • Tel op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari een half uurtje de vogels die je voorbij ziet komen in je tuin of op je balkon. (Tip: download de tellingskaart)
  • Overvliegende vogels tellen niet mee.
  • Schrijf alle waarnemingen op, maar tel ze niet bij elkaar op omdat je dan de kans hebt om dezelfde vogel dubbel te tellen. Noteer alleen het hoogst aantal dat je tegelijkertijd in de tuin ziet zitten. Dus: zie je 2 pimpelmezen tegelijk, en na een paar minuten 5 pimpelmezen? Noteer dan 5 pimpelmezen.
  • Klaar met tellen? Geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl

Tips:

  • Zie je meerdere verschillende vogels bij de voedertafel? Maak dan een foto om later na te gaan welke vogels je zag.
  • Veel vogels zijn het meest actief in de ochtend, dus dan heb je de beste kans om de veel soorten te zien.
  • Moeite met soorten herkennen? Lees de herkenningtips van Vogelbescherming.
Bron: Vogelbescherming Nederland/Tuinvogeltelling

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.