Vroege Vogels

Een duik in onze eigen afvalbak + filmpje

theme-icon
Natuur
  •    •  
30-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1644 keer bekeken
  •  

Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers verboden. Nu zijn ze nog overal. Ook in het BNNVARA pand in Hilversum. Hoeveel van die bekers verdwijnen eigenlijk in de afvalbak? Verslaggever Pleun Aarts duikt, samen met Rachel Kuijlenburg, duurzaamheidsexpert aan de Haagse Hogeschool, ofwel de ‘queen of waste’, in de vuilniszakken van de directie om dat uit te zoeken.

Hand in eigen boezem

Onlangs was de plastic soup surfer bij ons in de uitzending te gast. Hij wees ons -terecht- op het feit dat we als natuurprogramma, dat zich profileert als 'spreekbuis voor het milieu', echt niet meer al die wegwerpbekers kunnen gebruiken. Samen met Rachel Kuijlenburg deden we een kritische rondgang in het pand. We beginnen bij directeur content Suzanne Kunzeler, die meekijkt bij het ontleden van een volle afvalzak, verzameld in ons gebouw. De zak zit vol met saladebakjes, peuken, servetten en koffiebekertjes. "Dit zie je in zoveel organisaties. Die bekertjes, dat kan echt niet meer." Per jaar worden er op kantoren en andere 'vaste' locaties, dus niet onderweg, in Nederland wel 4,4 miljard bekertjes gebruikt, rekende Milieucentraal uit. "Op één dag kun je in Nederland met het aantal bekertjes dat wordt gebruikt een route naar Parijs leggen." zegt Kuilenburg. "Dat moet anders, en dat wordt gelukkig ook per 1 januari verboden."

Bekertjes in het pand

Dat wegwerpbekertjes op vaste locaties verboden worden betekent dat veel bedrijven moeten gaan nadenken hoe ze dit op gaan lossen. "Als iedereen bij elke kop koffie zijn beker opnieuw afwast met heet water, schiet je er qua impact niet zoveel mee op. Beter is om het centraal te regelen. Alle bekers van het hele pand worden op het eind van de dag door de afwasmachine gehaald. Of, iedereen neemt zijn of haar eigen beker mee naar kantoor. Wat het wordt, daar is Kunzeler nog niet over uit. "Daar gaan we over nadenken, dat hadden we trouwens al veel eerder moeten doen."  

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes28 jul. 2023 - 15:04

Ieder de eigen herkenbare beker meenemen. Lijkt me echt ook heel leuk.