Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De zee is 100.000 kilo afval armer!

  •    •  
02-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
993 keer bekeken
  •  
Miljoenen plastic korreltjes op Schiermonnikoog

Bijna een jaar na de containerramp liggen er nog steeds miljoenen plastic korreltjes op het strand en in de duinen.

© Cynthia Borras

In 9 dagen bergen, verspreid over het hele najaar van 2022 en met 8 duiken in de Noordzee in augustus, heeft CleanUpXL weer ruim 100.000 kilo afval uit zee kunnen halen. Projectleider Ellen Kuipers: “De zee is weer heel wat zooi armer. Maar we zijn nog (lang) niet klaar. Er ligt nog steeds ontzettend veel afval, zo hebben we ook nu weer kunnen vaststellen. En dat betekent een dagelijkse bedreiging voor de mooie en kwetsbare waddennatuur.”

Troep van de MSC Zoe

Tijdens de bergingen troffen de bergers van CleanUpXL, naast nog veel troep van de MSC Zoe, o.a. veel balen nylon, delen van containers, veel vistuig en visnetten, een trailer en een as van een vrachtwagen met veel rubberen banden, een boei, kabels, veel buizen van 12 meter lang en een doorsnede van een meter, touwen en verfbussen. De duikers doken elektriciteitsdraden, een tl-buis, een volledige koplamp. pannen, badjassen inclusief ceinturen, dikke fleecekleden met diverse prints, een fles olijfolie, onderdelen van wasrekken, kabelbomen, lappen stof en rubberen banden en riemen op.

Afval in zee is sowieso van niemand

Allemaal zonder duidelijke afzender en bovendien: afval in zee is sowieso van niemand. Dat is echt wel een probleem: zo lang niemand zich verantwoordelijk voelt voor alles wat er ligt, wordt er niet opgeruimd en wordt er minder op preventie.
De wrakken waar Stichting Duik de Noordzee Schoon op dook, liggen in de Noordzee. Dit zijn de Amelskerk, Pampas, Ara, Wrak 562, Wrak 1098 en Vollrath Tham. Die wrakken samen ‘leverden’ maar liefst 3 bigbags aan afval, oftewel zo’n 3.000 kilo.
In die 9 dagen is er 12.600 liter diesel verstookt. Dit compenseert de stichting met de aankoop van koolstofcertificaten in veenweidegebieden in Friesland, dus dicht bij huis.

Bron: CleanUpXL

Meer over:

afval
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.