Vroege Vogels
theme-icon
Klimaatverandering

Blokkade A12 door Extinction Rebellion

  •  
29-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3192 keer bekeken
  •  
Extinction Rebellion blokkade A12

© Gert Elbertsen

Om de demonstratie van 28 januari op de A12 door Extinction Rebellion is een hoop te doen. Sommige activisten werden op voorhand gearresteerd en kregen een gebiedsverbod, waarop verschillende organisaties besloten de demonstratie te steunen. Verslaggever Gert Elbertsen volgt tijdens de blokkade klimaatactivist en strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq op de voet. In de studio spreken we daarnaast met de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Aniek Moonen, en Donald Pols, directeur van Milieudefensie, over de reden voor de actie. 

Eerste actie voor Bénédicte Ficq

Deze blokkade is voor Bénédicte haar vuurdoop. We spraken haar op 15 januari over haar drijfveren om lid te zijn: “Ik ben me nooit zo bewust geweest dat het op zo’n korte termijn zo ontzettend mis zou kunnen gaan en daar voel ik me erg schuldig over.”Bénédicte werd tijdens de actie opgepakt, maar na een paar uur weer vrijgelaten. 

Benedicte Ficq bij Extinction Rebellion blokkade

© Gert Elbertsen

Fossiele subsidies

Reden voor deze actie is voor Extinction Rebellion de 17,5 miljard aan subsidies die de fossiele industrie jaarlijks ontvangt. Of dat bedrag ook zo hoog is, is nog voer voor discussie. Het kabinet houdt het zelf op een bedrag rond de 4 miljard per jaar. Volgens Milieudefensie, ook aanwezig bij de demonstratie, gaat het om een bedrag rond de 8 miljard per jaar. Wat zijn die fossiele subsidies eigenlijk? Het gaat vooral om belastingsubsidies, zoals kortingen op energiebelasting, vrijstellingen van accijnzen (op bijvoorbeeld kerosine) en belastingvrijstellingen.

Topeconomen

Overigens is niet alleen de milieubeweging voor het afschaffen van deze fossiele subsidies. Een grote groep Nederlandse topeconomen (zoals Sweder van Wijnbergen en Sandra Phlippen) en hoogleraren pleitten eind november in het Financieel Dagblad ook voor het afschaffen van deze 'fossiele voordelen'. Zij stellen in het opiniestuk dat overheden 'wereldwijd financiële prikkels geven die averechts werken'. 'Zo werken zij de eigen klimaatdoelen juist tegen. Overheden bieden namelijk veel meer steun aan fossiele brandstoffen dan aan schone hernieuwbare energiebronnen', zo schrijven ze in het FD. 

40 organisaties

Bij de A12 demonstratie waren zaterdag niet alleen activisten van Extinction Rebellion aanwezig. Meer dan 40 maatschappelijke organisaties (van de FNV tot Greenpeace) waren er ook, om de milieubeweging te steunen en om het recht van demonstratie te verdedigen. Het is een reactie op het optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van Extinction Rebellion. Zes mensen werden eerder deze week van hun bed gelicht omdat ze zouden hebben opgeroepen om te gaan demonstreren op de A12. In de uitzending praten we met de vertegenwoordigers van twee organisaties, de Jonge Klimaatbeweging en Milieudefensie. 

Ondertussen zijn de eerder opgepakte activisten weer vrijgelaten. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade. Extinction Rebellion heeft laten weten dat zij op 11 maart wederom de A12 in Den Haag willen blokkeren met de boodschap: "Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt".

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Joris van Dorp
Joris van Dorp1 feb. 2023 - 9:16

Dat energieintensieve bedrijven minder energiebelasting betalen is geen "fossiele subsidie". Ten eerste gelden die lagere belastingtarieven niet alleen voor fossiel maar voor alle energiebronnen. Ten tweede is het niet efficient om energiegebruik (teveel) te belasten wanneer een bepaald proces (bijvoorbeeld staalfabricage) nu eenmaal veel energie nodig heeft vanwege de wetten van de natuur. Wees dan transparant en hef belasting op de productie van staal, als je staalproductie slecht vindt! Maar besef dan wel dat ons staal gewoon uit het buitenland gaat komen waar die belastingen niet zijn. Ten derde heeft het heffen van belasting op essentiële industrie (waaronder de staalproductie) een kostenverhogend effect voor de hele maatschappij, en met name de lagere inkomens hebben daar last van. Iets waar linkse politici gevoelig voor zouden moeten zijn! Feit is dat er geen echte subsidies zijn voor fossiel (zoals die er wél zijn voor wind- en zonneenergie). Was het maar zo simpel! Helaas zal de uitfasering van fossiel nog veel tijd en moeite kosten. Populistische "groene" misleiding en opruiing over energie economie is vast goed bedoeld, maar helpt ons niet verder. Integendeel!

schilderes
schilderes30 jan. 2023 - 16:09

Diepe buiging voor Extinction Rebellion!! En voor Bénédicte Ficq, die het zo fantastisch weet te verwoorden!

MarcelM
MarcelM30 jan. 2023 - 15:08

De mensheid overschat zichzelf door te verzinnen dat wij een grote oorzaak van eventuele klimaatproblemen zijn. Hier een artikel met links naar vele bronnen: https://expose-news.com/2023/01/23/few-scientists-say-climate-is-driven-by-man/ We zijn wel de hoofdoorzaak van de vele milieuproblemen. Daar zouden we als mensheid dringend wat aan moeten doen. Onze rommel opruimen.

1 Reactie
warmenhj_97235
warmenhj_9723530 jan. 2023 - 16:18

Zit er niet een grote tegenspraak in uw statement. Daar waar de mens verschijnt wordt de natuur gecultiveerd en verstoren we de balans. Wij mensen zijn de oorzaak oa door het niet opruimen maar ook het produceren van allerlei kunstoffen die niet of zeer lange afbreektijden kennen. We vervuilen zo ongeveer alles.wat we aanraken. Dus gedrag en omgangsvormen dienen te worden veranderd!