Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bekende Nederlanders als klimaatactivisten

  •    •  
15-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3396 keer bekeken
  •  
sos-voor-het-klimaat-privejet-5

Sieger Sloot (midden, links) bij een actie van Extinction Rebellion en Greenpeace.

© Marten van Dijl | Greenpeace

De klimaat burgerbeweging Extinction Rebellion (XR) groeit met de dag. Of het komt door de bekende gezichten die zich aanmelden is onduidelijk, maar helpen zal het zeker. In Vroege Vogels Radio praten acteur Sieger Sloot en advocaat Bénédicte Ficq over hun beweegredenen.

Sieger Sloot

Voor acteur Sieger Sloot was het duidelijk, er zat niks anders op dan zich aan te sluiten bij de klimaatbeweging: “Het is 5 voor 12 dus de hoogste tijd dat we ons uitspreken. En dat BN'ers dat doen is alleen maar fantastisch. Je ziet dat als  Billie Eilish zich bijvoorbeeld uitspreekt over het klimaat, dat miljoenen volgers dat horen en er hopelijk ook over na gaan denken," zegt Sloot. "Het heeft dan een grotere impact, en dat is mooi." Sieger Sloot voegde zich vorig jaar bij XR omdat hij geen andere oplossing zag om dingen te proberen veranderen. "De regering sponsort nog steeds de fossiele industrie, en doet niks.. het maakt me wanhopig. Het is de laatste uitweg. Ik ben woedend," zegt hij. "Maar het voelt ook heel eenzaam, je voelt dat mensen denken, wat doe je lastig, je woont toch zalig? Maar zo is het niet, er wacht een ramp." 

1 Sieger Sloot, acteur

Bénédicte Ficq

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq sloot zich onlangs ook aan bij XR. “Ik heb me aangesloten bij XR omdat niet mee meedoen eigenlijk geen optie is. Het raakt ons allemaal en ik wil toch een bijdrage leveren, hoe klein ook. En het enige dat helpt is: spread the word." 

Ficq: "Ik merkte dat het menselijk brein eigenlijk te beperkt is. We kijken niet in de toekomst. Ik merkte dat goed toen ik de rookzaak deed" (in 2016 spande Ficq een rechtszaak aan tegen de tabaksindustrie wegens het met voorbedachten rade benadelen van hun gezondheid. De bedoeling van de rechtszaak was niet een schadevergoeding te eisen, maar de strafbaarstelling van de praktijken van de tabaksindustrie. De rechter wees de eis af).

2 Bénédicte Ficq, advocaat

"Ik werd wakker geschud toen ik zag dat al die rokers, ook al wisten ze van de gevaren, zo nonchalant dachten over de gevolgen van hun roken." Volgens Ficq denken mensen net zo over de klimaatramp: "we zien heldere luchten, we hebben lekkere zomers, waar maak je je druk over? En de beleidsmakers hebben net zo’n brein.. die kijken niet verder dan de volgende verkiezingen.."

"Maar er dreigt een enorm gevaar. Op dit moment loopt er een grote zaak van mij tegen de vervuiling door Tata Steel. Op de een of andere manier beseffen mensen niet hoe bizar het is dat de lucht en het water, die van ons allemaal zijn, geclaimd en vergiftigd worden door mensen met geld en macht." 

In onze radio-uitzending van 15 januari 2023 zei Bénédicte Ficq het volgende: "“Ik ben niet zo’n reproducent van cijfers, maar ik weet wel, volgens mij heeft de aarde één jaar nodig om de consumptie van alle mensen van één dag een beetje in de goede richting te buigen."

Ze doelde op Earth Overshoot Day. De datum waarop we alle hulpbronnen etc die de aarde in 1 jaar kan voortbrengen hebben opgebruikt. In 2022 was dat op 28 juli. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.