Voegt een origine-verhaal van Queen Charlotte uit Bridgerton wel iets toe? Het simpele antwoord: Ja!
Foto credits: Liam Daniel / Netflix
Showrunner Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy, Scandal) zou het zelf waarschijnlijk als eerste erkennen: voor diepgang en nuance hoef je in de eerste twee seizoenen van Bridgerton niet bij Queen Charlotte (Golda Rosheuvel) te zijn. Tussen alle romantische perikelen van de leden van de Bridgerton-clan door zorgt de excentrieke koningin, wier voornaamste koninklijke taak lijkt te zijn om ieder jaar één debutante uit te roepen tot ‘the Incomparable’ (de onvergelijkbare), vooral voor de luchtige afwisseling. Verder ondervindt koningin Charlotte weinig drama, behalve de enkele keer dat haar echtgenoot, koning George III (James Fleet), per ongeluk een scène binnen schuifelt.
Met Queen Charlotte: A Bridgerton Story maakt Rhimes dit gebrek meer dan goed, zonder dat Charlotte daarbij ook maar iets van haar eigenzinnigheid verliest. Charlotte (India Amarteifio) is 17 jaar wanneer haar broer haar in 1761 uithuwelijkt aan koning George III (Corey Mylchreest). Charlotte staat niet te trappelen. Niet alleen heeft ze haar aanstaande echtgenoot nog nooit ontmoet, daarnaast laat niemand maar ook iets los over wie George nu eigenlijk is als persoon. Zelfs Brimsley (Sam Clemmett), haar persoonlijke hofdienaar, komt niet verder dan ‘hij is de koning, hij is de vorst’. Wat heeft het koningshuis te verbergen?
Voor een succesvolle spin-off hangt veel af van de casting. Amarteifio is een verademing als de jonge Charlotte. Anders dan bijvoorbeeld in de series over Sisi, is Charlotte geen delicaat en beschermd opgevoed prinsesje, maar een uitgesproken en onverschrokken jongedame. Ze laat zich door niemand koeioneren, dus ook niet door haar nieuwe schoonmoeder, koninginmoeder Augusta (Michelle Fairley, Lady Stark in Game of Thrones). Ook confrontaties met haar kersverse echtgenoot gaat Charlotte niet uit de weg, zelfs niet als dit betekent dat de hele hofhouding er getuige van is.
Queen Charlotte geeft ook wat meer dimensie aan Lady Danbury (Arsema Thomas), de pittige weduwe die in Bridgerton (dan gespeeld door Adjoa Andoh) over alles en iedereen ongevraagd haar ongezouten mening geeft. Dit alles wordt afgewisseld door scènes van ruim vijftig jaar later, waarin koningin Charlotte, nadat haar enige kleinkind in haar kraambed overlijdt, opeens halsoverkop op zoek moet naar een nieuwe troonopvolger. Haar slome en suffe volwassen kroost – ze kreeg 15 kinderen – vormt een hilarisch contrast met het sprankelende nageslacht van Violet Bridgerton (Ruth Gemmell). Al zegt dit, zo suggereert de serie, wellicht ook iets over Charlottes ietwat gebrekkige moederlijke kwaliteiten.
Plottechnisch valt er hier en daar nog wel wat op de miniserie af te dingen. Zo blijven sommige misverstanden overdreven lang voortsudderen en wordt één specifieke verhaallijn onnodig herhaald. Maar in de kern doet Queen Charlotte precies wat het moet doen. Aan het einde bekijk je de koningin met een andere, meer empathische blik.
Queen Charlotte: A Bridgerton Story S01, vanaf donderdag 4 mei 2023 bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief