Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: State of Play, Grenzeloos Verraad en Snake Eyes

  •  
24-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2402 keer bekeken
  •  
StateOfPlay

© Glen Wilson / Universal Pictures

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: low-budget oorlogsdrama, een samenzwering in Washington en de oorsprong van een G.I. Joe.

Grenzeloos Verraad (2023)
Acteurs: Peter Nilessen, Dirk Gunther Mohr, Berit van der Wouw
Regie: Thomas Nauw en Dennis Bots

Grenzeloos-Verraad_st_1_jpg_sd-high

© Dutch FilmWorks

De laatste jaren zagen we bij vod-diensten al verschillende Nederlandse oorlogsfilms voorbijkomen waar flink wat geld in was gepompt, zoals De Slag om de Schelde en De Oost. Helemaal aan de andere kant van het spectrum vinden we Grenzeloos Verraad: het drama werd met behulp van vele vrijwilligers gemaakt voor nog geen 300.000 euro, waarna distributeur Dutch FilmWorks aan boord kwam en een iets strakker gemonteerde versie uitbracht in de bioscoop. Het verhaal speelt zich af in Drenthe aan het einde van de oorlog, wanneer de Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg zijn eigen leven op het spel zet door onderduikers te helpen. De reacties liepen uiteen van 'slechtste oorlogsfilm ooit' tot 'heel knap dat ze dit met zo'n budget voor elkaar hebben gekregen', dus de uiteindelijke beoordeling van de film hangt ook grotendeels af van de verwachting voorafgaand aan het kijken.

State of Play (2009)
Acteurs: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams
Regie: Kevin Macdonald

StateOfPlay2

© Glen Wilson / Universal Pictures

Wanneer een bejubelde Britse thrillerserie door Amerikaanse producenten tot speelfilm wordt bewerkt, valt het resultaat in vergelijking met het origineel vaak een beetje tegen (zie Edge of Darkness). Toch deed regisseur Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) een zeker niet onverdienstelijke poging met het door de politieke drama's van de jaren zeventig (zie All The President's Men) beïnvloedde State of Play, waarin de vele twists en turns ondanks de veel kortere speelduur nog steeds aardig uit de verf komen. De plaats van handeling is nu Washington in plaats van Londen en de samenzwering heeft deze keer te maken met een wapenfabrikant in plaats van een oliebedrijf: wanneer de assistente - en minnares - van parlementslid Stephen Collins (Ben Affleck) door zelfmoord om het leven komt, vertelt Collins aan bevriende journalist Cal McAffrey (Russell Crowe) dat hij het zaakje niet vertrouwt.

Snake Eyes (2021)
Acteurs: Henry Golding, Andrew Koji, Úrsula Corberó
Regie: Robert Schwentke

snake-eyes-gi-joe-origins_vCMxLa

© Paramount Pictures

De filmfranchise rond de commando's van G.I. Joe wilde nooit zo succesvol worden als die andere ook op het speelgoed van Hasbro gebaseerde filmreeks over robots die in auto's veranderen. Dat weerhield filmstudio Paramount er echter niet van om het in 2021 nog een derde keer te proberen met de prequel Snake Eyes, waarin Henry Golding (Crazy Rich Asians) de rol van het titelpersonage overnam van Ray Park. In de film wordt een nog ongemaskerde Snake Eyes opgenomen in een eeuwenoude clan van ninja's, waar zijn vaardigheden en zijn loyaliteit zwaar op de proef gesteld worden. De overige vechtersbazen worden gespeeld door onder meer Andrew Koji (Warrior) en Iko Uwais (Wu Assassins). Snake Eyes werd door veel critici beoordeeld als de beste film in de franchise, hoewel dat met zijn twee gekraakte voorgangers helaas niet al te veel zegt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief