© 20th Century Studios
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de wraak van Sylvester Stallone, goedgeklede Britse spionnen en een parodie op slasherfilms.
Get Carter (2000)
Acteurs: Sylvester Stallone, Miranda Richardson, Rachel Leigh Cook
Regie: Stephen Kay
© Warner Bros. Pictures
Standaard wraakthriller die de carrière van Sylvester Stallone weer wat deed ontsporen (meer flops als Driven en D-Tox zouden volgen), nadat de actieheld enkele jaren eerder met Copland juist nog had laten zien heel aardig te kunnen acteren. Stallone speelt Jack Carter, die als brute kracht werkt voor de maffia in Las Vegas. Nadat zijn broer onder verdachte omstandigheden om het leven komt bij een auto-ongeluk, reist hij terug naar Seattle om de zaak te onderzoeken en uiteindelijk met veel geweld wraak te nemen. Een van de mensen die hem in deze remake in zijn zoektocht op weg helpt wordt gespeeld door Michael Caine, begin jaren zeventig de ster van de originele (en betere) Get Carter-film. Als vriendendienst naar Stallone (de twee acteurs raakten begin jaren tachtig bevriend op de set van Escape to Victory) ging Caine akkoord met een kleine cameo, maar na een positieve testscreening werden er alsnog wat extra scènes met hem toegevoegd.
Kingsman: The Secret Service (2014)
Acteurs: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson
Regie: Matthew Vaughn
© 20th Century Studios
Komische spionagefilm van Matthew Vaughn, gebaseerd op de gelijknamige strip van Mark Millar en Dave Gibbons. Vaughns rebelse antwoord op de langdurige James Bond-franchise volgt een problematische jongeling (Taron Egerton) die wordt gerekruteerd door een spion (Colin Firth), waarna beiden verwikkeld raken in een gewelddadige strijd (de scène in de kerk zal menig kijker nog zijn bijgebleven) met een excentrieke eco-terrorist (Samuel L. Jackson). Ook de wat minder goed ontvangen sequel, waarin de Britse Kingsman-spionnen noodgedwongen steun zoeken bij hun Amerikaanse tegenhangers, is te zien op Netflix. Een derde film met Egerton en Firth staat al een tijd in de planning maar wil niet echt van de grond komen, terwijl Vaughn ondertussen wel een prequel (The King's Man) en een semi-spin-off (Argylle) maakte. Millar is inmiddels in zee gegaan met Netflix, waar zijn eerste project (de serie Jupiter's Lecacy) echter al snel werd gecanceld.
Scary Movie-trilogie (2000-2003)
Acteurs: Anna Faris, Regina Hall, Marlon Wayans
Regie: Keenen Ivory Wayans en David Zucker
© Dimension Films
Het 'zoveel mogelijk grappen per minuut' parodie-genre dat ooit groot werd gemaakt door Mel Brooks (Young Frankenstein, Spaceballs) en David Zucker (Airplane!, Hot Shots!) beleefde na de eeuwwisseling weer een kleine opleving dankzij In Living Color-bedenker Keenen Ivory Wayans, die eerder al Boyz n the Hood en aanverwante films op de hak had genomen. In het compleet schaamteloze Scary Movie haalde Wayans slasherfilms als Scream en I Know What You did Last Summer door de mangel, waarna in het tweede deel The Haunting eraan moest geloven. Beide films worden gekenmerkt door de ranzige humor en gross out comedy, terwijl het door Zucker gemaakte derde deel (de drie films worden gedragen door een heerlijk deadpan acterende Anna Faris) wat braver is. Anno nu wordt vooral het misdaadgenre nog gepersifleerd (zie The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window en Only Murders in the Building) .
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief