Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The King’s Man: potsierlijke geschiedvervalsing

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
The King's Man
Veel personages uit het derde deel van de Kingsman-franchise zijn amper serieus te nemen.
Foto credits: Twentieth Century Fox
Na Kingsman: The Secret Service (2014) en Kingsman: The Golden Circle (2017) mocht de filmreeks - die draait om een geheim genootschap dat vanuit een chique kleermakerswinkel in Londen ‘onopgemerkt betrokken’ is bij geopolitieke zaken – zich met recht een franchise noemen. En een franchise vraagt nadrukkelijk – zo zijn de conventies nu eenmaal – om een onstaansverhaal. Dus zien we in The King’s Man hoe aristocraat Orlando Oxford (Ralph Fiennes) na de Eerste Wereldoorlog besluit om de Kingsman op te richten. In The King’s Man zien we de gebeurtenissen die hieraan voorafgaan.
Het verhaal begint in 1902, als Oxford – dan in dienst van het Rode Kruis – tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika met zijn vrouw en zoon een concentratiekamp bezoekt. Het kamp blijkt omsingeld door boeren, en vrouwlief wordt dodelijk geraakt door een kogel. Tien jaar later is Oxfords zoon Conrad (Harris Dickinson) meerderjarig en dus geschikt voor het leger. Maar Oxford wil niet dat zijn enige kind verwordt tot kanonnenvoer. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt blijkt die kans echter alleen maar groter. Met een list voegt Conrad zich bij de loopgravenoorlog, met desastreuze gevolgen die Oxford nog meer redenen geven om de Kingsman op te richten.
The King's Man
Hij wil de wereld beschermen door conflicten te voorkomen en is een ouderwetse idealist. In een film die naarstig speelt met de loop van de geschiedenis: zo zou een gezelschap bestaande uit kwaadwillende figuren – waaronder Rasputin (Rhys Ifans in een stompzinnige rol) en Lenin (August Diehl lijkt meer op Niles uit Frasier ) – verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van de oorlog. Dit alles oogt potsierlijk, cartoonesk. Dat laatste is niet zo opmerkelijk: de Kingsman-films zijn gebaseerd op een stripboekenreeks. Niettemin kan je door dat cartooneske gehalte de beslommeringen in de film amper serieus nemen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The King's Man
Bovendien is The King’s Man lang niet zo onderhoudend en sprankelend als de vorige films. Het niveau is tanende. Dat er nóg een film is aangekondigd én een achtdelige televisieserie is bijzonder en een teken dat er toch nog genoeg fans zijn die gecharmeerd zijn van deze kruising tussen Indiana Jones en James Bond.
The King's Man, vanaf 23 februari 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief