Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: Georgetown, Certain Women en Seberg

  •  
16-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3838 keer bekeken
  •  
certain-women_Za7R42

© IFC Films

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: het regiedebuut van acteur Christoph Waltz en twee keer Kristen Stewart.

Georgetown (2019)
Acteurs: Christopher Waltz, Vanessa Redgrave, Annette Bening
Regie: Christoph Waltz

georgetown1-superJumbo

© Vertical Entertainment

Regiedebuut van acteur Christoph Waltz, hoewel de tweevoudig Oscarwinnaar (beide keren onder regie van Quentin Tarantino) voor zijn internationale doorbraak in 2009 al eens een Duitse tv-film regisseerde. Georgetown volgt de excentrieke maar welbespraakte Ulrich Mott (Waltz) die zich in de high society van Washington probeert te nestelen. Hij doet dit onder meer door een welgestelde oudere vrouw (Vanessa Redgrave) om zijn vinger te winden, tot ongenoegen van diens dochter (Annette Bening). Waltz weet met de film nooit helemaal de juiste toon te vinden, maar het verhaal (gebaseerd op de waargebeurde zaak rond oplichter Albrecht Muth, die in 2011 werd veroordeeld voor de moord op zijn echtgenote) is bizar genoeg om te blijven boeien. En Waltz speelt het type personage waar hij zo'n beetje patent op heeft: een kwaadwillende maar wel charismatische manipulator. Onlangs speelde hij er ook eentje op televisie in de zwartgallige thrillerserie The Consultant op Amazon Prime Video.

Certain Women (2016)
Acteurs: Michelle Williams, Laura Dern, Kristen Stewart
Regie: Kelly Reichardt

certain-women_oCpkEf

© IFC Films

Minimalistische dramafilm waarvoor schrijver en regisseur Kelly Reichardt, wier verhalen zich meestal afspelen op het platteland van Oregon, een uitstapje maakte naar het rurale Montana. Daar volgen we, in drie segmenten, vier wilskrachtige vrouwen die hun plek op de wereld proberen te vinden: een advocaat (Laura Dern) heeft moeite met een cliënt (Jared Harris), een getrouwde moeder (Michelle Williams) stuit op verzet bij het bouwen van haar droomhuis en een boerenknecht (Lily Gladstone) raakt gecharmeerd van een jonge lerares (Kristen Stewart). Het filmdrama is een 'slowburner' voor de liefhebbers van het genre: alles draait om de met veel stiltes gecreëerde (melancholische) atmosfeer, geholpen door een lijzig tempo en zeer zorgvuldig acteerwerk. Lily Gladstone was in de cast destijds de grote verrassing: Certain Women wordt gezien als de doorbraak van de actrice die dit jaar een hoofdrol vertolkt in Killers of the Flower Moon van regisseur Martin Scorsese.

Seberg (2019)
Acteurs: Kristen Stewart, Jack O'Connell, Margaret Qualley
Regie: Benedict Andrews

Seberg

© Amazon Studios

Naast Certain Women verscheen er nog meer Kristen Stewart op Netflix: in Seberg geeft ze gestalte aan de Amerikaanse actrice Jean Seberg, die dankzij haar hoofdrol in Breathless van Jean-Luc Godard in de jaren zestig uitgroeide tot een icoon in de Franse cinema. In dit politieke drama zien we haar connectie met de Black Panther-beweging: wanneer ze zich inlaat met activist Hakim Jamal (Anthony Mackie), met wie ze ook een affaire begint, wordt ze een belangrijke pion in een diepgravend onderzoek van federale overheid dat uiteindelijk haar leven zou verwoesten. Stewart zet, net als eerder in Personal Shopper en later in Spencer, weer een erg sterke rol neer, maar de film blijft - zeker als je het intrigerende verhaal in acht neemt - wel wat oppervlakkig. Het script van Joe Schrapnel en Anna Waterhouse (die met zowel Rebecca als de G.I. Joe spin-off Snake Eyes een vreemd ogend cv hebben) is redelijk conventioneel en regisseur Benedict Andrews, vooral bekend van zijn werk als theatermaker, speelt het in vergelijking met bijvoorbeeld een Pablo Larraín ook wat meer op safe.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief