Bekijk hier de BNNVARA seizoenspresentatie!

NPO 2

Vroege Vogels

foto-4-1.4.1-212648
Credits: BNNVARA
Vroege Vogels is vanaf vrijdag 4 september om 19.50 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven presenteren een nieuw seizoen Vroege Vogels, hét programma over de Nederlandse natuur. Met in dit seizoen o.a. aandacht voor de onverwachte natuur langs de snelweg, en voor het Leudal, een onontdekt pareltje in Midden-Limburg. 

Zembla

zembla
Credits: BNNVARA
Zembla is vanaf donderdag 10 september om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

Het onderzoeksjournalistieke BNNVARA-programma Zembla viert een jubileum. Het is komend seizoen precies 25 jaar geleden dat de allereerste aflevering werd uitgezonden, in september 1995. Ieder seizoen stelt ZEMBLA misstanden aan de kaak: van de onthullingen rondom prijsafspraken tussen grote bouwondernemers (2001) tot het onderzoek naar de risico’s van kunstgras met rubbergranulaat (2018). Ook het afgelopen seizoen haalden uitzendingen als ‘Koninklijke constructies’ en ‘Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis’ het landelijke nieuws. In het komende jubileumjaar heeft ZEMBLA eveneens weer volop spraakmakende uitzendingen in petto. 

2 voor 12

2 voor 12
Credits: Peter den Boef
2 voor 12 is vanaf vrijdag 4 september om 20.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

Deze kennisquiz maakt zijn naam helemaal waar: telkens twaalf vragen voor twee kandidaten. De quizvragen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen en de antwoorden geven een sleutel tot het vormen van een twaalfletterwoord, dat uiteindelijk de oplossing van de quiz is. Het programma wordt sinds 1991 gepresenteerd door Astrid Joosten. 

Per Seconde Wijzer

erikdijkstrapsw-var3928-peterdenboef
Credits: Peter den Boef
Per Seconde Wijzer is vanaf 14 september op maandag t/m donderdag om 19.50 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

In de kennisquiz Per Seconde Wijzer gaan twee spelers - onafhankelijk van elkaar – onder leiding van Erik Dijkstra de strijd aan tegen de klok. De spelers moeten binnen 200 seconden vier vragen beantwoorden in categorieën als Geschiedenis, Wetenschap of Sport. De eerste uitzendweek in het najaar van 2020 staat in het teken van een grote finalestrijd: Per Seconde Wijzer De Strijd. In de week van maandag 14 tot en met donderdag 17 september strijden de beste 4e ronde-winnaars van het seizoen Najaar 2019 – Voorjaar 2020 tegen elkaar. Van maandag tot en met woensdag duelleren dagelijks twee kandidaten tegen elkaar. De twee winnaars die hieruit ontstaan, spelen op donderdag 17 september tegen elkaar om de uiteindelijke winnaar van PSW De Strijd te worden. 

Typisch Muiden

Schermafbeelding 2020-08-24 om 14.50.38
Credits: BNNVARA
Typisch Muiden is vanaf 21 september op maandag t/m donderdag om 19.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

De documentaireserie Typisch speelt zich deze keer af in Muiden, een klein vestingstadje aan het IJmeer, bekend van het Muiderslot. Hoe grijpt de intelligente lockdown in maart in in het leven van alledag?  Café Ome Ko bij de sluizen mag weer open, maar is het wel te doen op anderhalve meter? Kapster Hylke zat huilend voor de tv toen bleek dat kappers nog niet aan het werk mochten, maar ze ontdekte ook hoe goed het haar fysiek deed om niet zo hard te werken. Schipper Leon zag tienduizenden euro’s omzet verdwijnen en vroeg voor het eerst in haar leven een uitkering aan om te kunnen overleven. Teus besteedt al z’n vrije tijd aan de duivensport, maar ook die wedstrijden gingen niet door. Hoe pakken de Muidenaren de draad weer op? Typisch Muiden geeft een uniek tijdsbeeld van een gemeenschap die langzaam went aan het ‘nieuwe normaal’ na versoepeling van de corona-regels. 

2Doc: Vaarwel Amerika

Vaawel Amerika
Credits: BNNVARA
2Doc: Vaarwel Amerika is 23 september om 22.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

De nieuwe documentairefilm van regisseur Gideon Levy waarin hij tussen 2016 en 2020 klimaatdeskundigen volgt, die werken voor de Amerikaanse overheid. De film schetst een onthutsend beeld over het lot van klimaatwetenschappers, die naar eer en geweten het publieke doel dienen.    

“Stel je voor dat je een klimaatdeskundige bent en je werkt voor de Amerikaanse overheid en Donald Trump wordt je nieuwe baas. Kun je dan nog gewoon je werk doen?”   

Volgens Trump is klimaatverandering ‘a Chinese Hoax’, Chinees bedrog. Dus gewoon je werk doen als klimaatwetenschapper, dat leek regisseur Gideon Levy een lastige zaak. Daarom ging hij op zoek en belangrijker, hij vond een aantal klimaatdeskundigen in dienst van de Amerikaanse overheid, die bereid waren een inkijkje te geven in hun leven. Het resultaat van 4 jaar filmwerk is de ontluisterde documentairefilm: Vaarwel Amerika.   

Ondersteboven van Afrika

Ondersteboven van Afrika
Credits: BNNVARA
Ondersteboven van Afrika is vanaf zondag 18 oktober om 20.35 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

Waldemar Torenstra is al jaren gefascineerd door Afrika en heeft met zijn gezin vele reizen gemaakt binnen dit gigantische continent. Nu keert hij terug met zijn cameraman en geluidsman om per motor twaalf landen te doorkruisen, van Kaapstad naar Cairo. Waldemar neemt de kijker mee op deze avontuurlijke roadtrip, langs de schoonheid van Afrika, naar onbekende verhalen en bijzondere ontmoetingen. Wat kunnen wij leren van deze landen, hun tradities, levensinstelling en onwaarschijnlijke aanpassingsvermogen?  

Frontberichten – De Film

schermafbeelding2020-03-19om19.12.17
Credits: BNNVARA
Frontberichten – De Film is in najaar 2020 te zien bij BNNVARA op NPO 2

Een unieke terugblik op de eerste heftige maanden van de corona-crisis in Nederland, op basis van authentieke vlogs van mensen in de frontlinie.  Vanaf het voorjaar van 2020 zetten tienduizenden Nederlanders met cruciale beroepen zich in om ons land weer beter te maken en de samenleving draaiende te houden. De film is een voorlopige geschiedschrijving, want het virus is nog niet weg. Maar de angstige eerste maanden zijn wel een waarschuwing voor het hele land. Naast bestaand materiaal uit de inmiddels bekende dagelijkse serie Frontberichten, zit er in de film ook nieuw materiaal. De belangrijkste en meest ontroerende vlogs worden samengevat. Grafische animaties in de film maken duidelijk hoe Nederland door het oog van de naald kroop.  

26000 gezichten

26000 gezichten
Credits: Fokke van Saane
26000 gezichten is in najaar 2020 te zien bij BNNVARA op NPO 2

Van 2004 tot 2006 zond de VARA ‘26.000 gezichten’ uit, een reeks korte documentaires van verschillende regisseurs, waarin uitgeprocedeerde asielzoekers werden geportretteerd, die op dat moment al langer dan vijf jaar in Nederland woonden. Het doel was om tegenwicht te bieden aan het uitzettingsbeleid van Rita Verdonk, toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Nu, vijftien jaar later, zijn vier kinderen die destijds in de films te zien waren, weer opgezocht. De vier nu jongvolwassenen blikken samen met de regisseur die hen destijds geportretteerd heeft, terug op hun tijd als asielzoeker. Wat heeft hen geholpen en wat niet, en hoe gaat het nu met ze? 

Marker Wadden

Marken wadden foto
Credits: IWP-Wildlife/BNNVAR
Marker Wadden is in najaar 2020 te zien bij BNNVARA op NPO 2

De landkaart van Nederland is veranderd door een uniek natuurontwikkelingsproject. In het Markermeer, waar ooit de Zuiderzee lag, is de afgelopen jaren een archipel van eilanden aangelegd. Niet om huizen te bouwen, maar voor de ontwikkeling van natuur. Door de aanleg van de Afsluitdijk en later de Houtribdijk was het Markermeer volledig afgesloten geraakt en ging het natuurlijke leven hard achteruit. Het was verworden tot een immense poel met een dikke laag slib. Er werd een plan ontwikkeld om met dit slib een oplossing te creëren. Nieuwe eilanden, opgespoten uit het slib, die weer voor dynamische natuur zouden zorgen. De afgelopen vijf jaar zijn de eilanden aangelegd en de natuur heeft zich in ongekend tempo hersteld. Duizenden broedvogels hebben de eilanden al gevonden.  De Marker Wadden vormen een staaltje hoogwaardige Nederlandse inventiviteit, dat vanuit de hele wereld met bewondering wordt gevolgd. Het proces van de ontwikkeling van de nieuwe natuur is de afgelopen vijf jaar gevolgd door Cees van Kempen en zijn filmteam en vastgelegd in een unieke natuurfilm. 

2Doc: Mulisch

2Doc: Mulisch is maandag 26 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2
Op 30 oktober is het 10 jaar geleden dat Harry Mulisch overleed. Mulisch werd gerekend tot de grootste auteurs van na de Tweede Wereldoorlog en schreef klassiekers als Het Stenen Bruidsbed, De Aanslag, Twee Vrouwen en De Ontdekking van de Hemel. In deze documentaire blikt regisseur Coen Verbraak terug op Mulisch, aan de hand van bijzonder archiefmateriaal en gesprekken met onder meer Remco Campert, Jeroen Henneman, Adriaan van Dis, Marcel van Dam, Robbert Ammerlaan en zijn partner Kitty Saal.