Bekijk hier de BNNVARA seizoenspresentatie!

In gesprek met Eus

Özcan Akyol spreekt met drie hoofdpersonen uit BNNVARA-programma’s. Allemaal hebben ze een bijzonder verhaal. Zij vertellen alle drie hoe het nu, na de uitzending, met ze gaat.

Tiny in Kassa

Kassa besteedde met de actie #RegelHet aandacht aan de lange wachttijden voor medische hulpmiddelen. Tiny leidt aan ALS en heeft daarom een goede rolstoel nodig. Als hij in Kassa zijn verhaal doet is hij al twee jaar tevergeefs bezig om die rolstoel te krijgen. Bij Kassa vertelt hij zijn verhaal aan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid.

“Ik kon een goed gesprek voeren met de minister. Hij heeft contact opgenomen met de rolstoelenfirma. Binnen een week had ik een nieuwe rolstoel. Maar het ging niet alleen om mij, maar ook om al die andere mensen die al zo lang wachten op een hulpmiddel.”

Opstandeling Marielys

Marielys komt in beeld in de serie Opstandelingen. Ze voert een eenzame en verbeten strijd tegen het vermeende machtsmisbruik in de gemeente Bloemendaal.

“Er is nooit geen gesprek geweest met de gemeente na de uitzending. Maar het goede van het programma Opstandelingen is dat het laat zien wat er misgaat en dat mensen zich daarin herkennen. En dat andere volksvertegenwoordigers daarover gaan nadenken. Er is veel leed dat veroorzaakt wordt door de overheid. Dat moet veranderen.”

Jayan uit Je Zal Het Maar Hebben

Jayan stak zichzelf in brand tijdens een psychose. Ze vertelde erover in Je Zal Het Maar Hebben, het programma dat dit jaar 20 jaar bestaat.

“Mensen hebben meer begrip gekregen na het zien van de uitzending. Ik denk dat het meer openheid creëert. Het is een integer programma waardoor de drempel voor mensen lager werd om naar me toe te komen. Mensen durfden makkelijker met me te praten”.