Ben je net lekker aan het leven. Hoor je dat je dood gaat. Wat dan? Onze OML'ers laten het er niet bij zitten en halen álles uit het leven! Stream nu alle seizoenen op NPO Start!

Tom op roadtrip in de USA

02-01-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
MV
Nadat Tom hoorde dat de tumoren in zijn longen aan het groeien waren maar geen chemokuur meer wilde begreep ik dat hij de zomer van 2017 wilde gebruiken om leuke dingen te gaan doen. Op de vraag wat hij nog eens graag met zijn vader wil gaan doen gaf hij als antwoord: "Pap, verzin jij iets wat je nog graag met mij wil doen want ik denk dat jij er een langere herinnering aan hebt dan ikzelf."

Lang gekoesterde wens
Wat ik met Tom nog heel graag wilde beleven was een trip door het westen van de USA. Daar ben ik een paar keer geweest en de leegte, de natuur, de mensen die daar wonden gaven me altijd een heel tijdloos, rustig gevoel. Een gebied waar de tijd lijkt stil te staan en je, uren rijdend, kan mijmeren en genieten van wat de aarde in miljoenen jaren gevormd heeft. Ook de rust en slaperigheid van dorpen en stadjes in het westen van Amerika is iets wat zó anders is dan bij ons.
Dodge Challenger upgrade
We vlogen naar Las Vegas, nadat we een dag vertraging hadden omdat een visum niet in orde was. Toen we aankwamen leek het alsof we in een hete lucht oven stapten. Er stond een flinke wind van meer dan 40 graden Celsius die gortdroog aanvoelde: de woestijn! Er was een auto voor ons gereserveerd, een middenklasser. Toen we hoorden dat we konden "upgraden" hoefden we niet lang na te denken om een Dodge Challenger te huren: een knalrode 6-cylinder muscle car met 350 pk! Hét Amerikaanse vrijheidssymbool uit de film Vanishing Point en in de remake van Audioslave...
'Hey dude, nice car!'
Hier hebben we geen spijt van gehad en het leverde ons veel aandacht op: "Hey Dude, nice car!" Een keer trokken we in de woestijn de motor brullend los tot tegen de 200km/u: eitje! Na een paar rondjes over de Strip in Las Vegas en een goede nachtrust in ons Casino-hotel vertrokken we de volgende ochtend naar Death Valley, zo'n 3 uur rijden. Daar was het nog heter en zelfs lopen deed pijn aan je voetzolen vanwege de hitte: we noteerden er 52 graden Celsius. Een prachtig gebied, enorm uitgestrekt en stil, volgens Tom voor het eerst in zijn leven dat hij hélemaal niets hoorde... Heel bizar die zinderende hitte!
Joshua Tree National Park
Na een rondrit met koffiestop kwamen we eind van de dag aan in het hotel en zijn snel de kamer met airco ingedoken na wat gegeten te hebben bij Denny's. De volgende dag vroeg alweer op pad en al snel vloog de temperatuur weer omhoog toen we via de stille Mojave Desert, stukje Route 66 naar Joshua Tree National park reden. Verbazingwekkend dat je toch nog woningen en trailers ziet staan in het midden van de woestijn.
Mojave Desert
Mojave Desert is eenzaam en leeg. Hier zijn veel roadmovies opgenomen en muziek video's zoals van Audioslave, Soundgarden, U2, Radiohead etc. en wij voelen ons ook beetje "on the road to nowhere". Na 500km zijn we bij Joshua Tree Park aangekomen en hebben we een prachtige rondtrip door het park met apart gevormde bomen gemaakt. De aparte bomen zijn door de Mormonen vernoemd naar Joshua, alsof hij met zijn armen naar de hemel reikt. Hierna gaan we snel naar de Subways om lekker te eten en zoeken we ons hotel op.

Zingend in de auto
De volgende ochtend gaan we eerst uitgebreid ontbijten bij Denny's voordat we 600 km moeten rijden naar de Grand Canyon. Het is weer een prachtige maar hete dag door uitgestrekte landschappen met bergen in de verte. Soms stoppen we om een foto te maken, maken een filmpje van onze brullende Dodge stoppen om koffie te drinken of om naar de stilte te luisteren. De muziek is ineens heel toepasselijk en we zingen mee met America: "I've been through the desert on a horse with no name, it felt good to be out of the rain….."
Grand Canyon South Rim
In Kingman stoppen we even in het Route 66 museum en rijden dan door naar de Grand Canyon South Rim. We gaan direct een kijkje nemen. Wat we te zien krijgen is overweldigend: Prachtig, wat een enorm uitgebreid gebied is hier door de Colorado rivier uitgesleten in miljoenen jaren! We zijn er stil van en kijken onze ogen uit, voor ons zien we de opbouw van de aarde!
Helikoptervlucht
De volgende dag gaan we een helikoptervlucht maken. Die is aangeboden door kennissen van Toms oom en we hebben prachtig weer als we vanuit de lucht over de Grand Canyon vliegen. Het is een mooie belevenis en na een uur staan we helaas weer op de grond. Je zou de hele dag wel in de lucht willen blijven! Uiteraard gaan we weer eens lekker hamburgers eten en 's avonds gaan we nog een keer kijken naar de zonsondergang in de Canyon.

4th of July
De volgende dag een mooie rit langs de oostkant van Grand Canyon naar Lake Powell. Het landschap is zó mooi, maar aangekomen bij lake Powell zien we alleen boten en pick-up trucks. Niet ons ding maar de burgers bij Wendy's zijn heerlijk, weggespoeld met een dikke milkshake. We kijken nog even naar het vuurwerk van 4th of July en gaan naar bed. Het was weer een drukke, lange dag met bezoek aan de waterkrachtcentrale en de Lake Powell dam.

Goede gesprekken
We hoeven vandaag niet ver te rijden en gaan eerst maar eens goed ontbijten. Zelfs Tom krijgt het kleinste onbijt op de kaart niet op: Hashbrows zijn ook niet zijn favoriet... We stappen weer in ons racemonster en scheuren over de highway en genieten onderweg van onze gesprekken over Amerika, Trump, de Amerikanen enz. Ook de afgelopen jaren als vader en zoon van elkaar worden uitgebreid en eerlijk besproken terwijl we over rode asfaltwegen zoeven met een fles koel water in de hand. Onderweg nog een kop koffie en we merken dat het landschap meer rotspartijen krijgt en de kleur van de aarde wordt roodbruin.
Monument Valley
Heel in de verte rijzen de enorme rotsen van Monument Valley op en rond de middag gaan we via een onverharde weg, waar de Dodge een paar keer bijna vast komt te zitten, langs de mooiste rotspartijen. We zijn zo een paar uur onderweg en nadat we ingecheckt zijn in ons mooie hotel gaan we 's avonds kijken naar een oude John Wayne film uit de jaren '30 die in Monument Valley is opgenomen. Later zien we vanuit het hotel een prachtige zonsondergang in de verte boven de rotsen!

Forrest Gump foto
De volgende dag stoppen we nog even om een foto 'na te maken' uit de film Forest Gump en scheuren door naar Bluff, een klein dorpje waar we lekkere, dikke burgers gaan eten. We rijden door een wisselend maar droog landschap waar de San Juan River doorloopt, 350 km naar Hanksville. Een dorp waar niets gebeurt en juist daarom zo typisch Amerikaans.
Te groot, te ver en te dik
De koude milkshakes die we bestellen zijn zo groot dat we ze niet eens op krijgen terwijl de temperatuur rond de 40 graden is..! Alles is hier té groot, té ver en té dik.. maar erg mooi om te zien en te beleven. Uiteindelijk rijden we via het Capitol Reef Park en logeren in Torrey. We gaan op zoek naar een biefstuk maar kunnen die helaas niet vinden. We gaan dan maar pizza eten en bier drinken terwijl er een country bandje speelt en een paar cowboys dronken weg waggelen...
Gratis bier bij regen
Zo komen we helaas alweer op de laatste dag. We rijden door een groener gebied met weilanden en vee. Eten een flink ontbijt in een diner in Circleville en rijden via binnenwegen naar de Highway richting Las Vegas. Via een omweggetje nog even naar Boulder City waar je gratis bier krijgt als het regent…. Helaas is het daar altijd droog en moeten we voor het bier betalen..
Een eeuwige herinnering
Terug in Vegas moeten we de auto wegbrengen (snif....) en laten ons afzetten op het vliegveld. Vandaar gaan we via London Heathrow weer naar Amsterdam... Totaal hebben we in negen dagen ruim 3.500 km gereden. Onze mooie reis samen zit erop maar de herinnering blijft voor eeuwig!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.