Ben je net lekker aan het leven. Hoor je dat je dood gaat. Wat dan? Onze OML'ers laten het er niet bij zitten en halen álles uit het leven! Stream nu alle seizoenen op NPO Start!

¡Andale! ¡Andale! ¡Arriba! ¡Arriba!

25-01-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
665 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
¡Bienvenido a Irinotecan, México! Jazeker, we beginnen weer aan een neuw avontuur! Irinotecan, baby! Wé. Ken. Lang. Voor diegenen die denken dat Irinotecan een schitterend resort is in de binnenlanden van Mexico, ergens tussen Cancún en Acapulco: Helaas. Irinotecan is de naam van de nieuwe chemotherapie die ik vanaf donderdag ga krijgen.
De Oxaliplatin + Capecitabine die ik tot nu toe kreeg werkt nog wel, maar is te zwaar voor m’n beenmerg. Daarnaast werkt ’t ook steeds korter, dus het eind van de werkzame periode komt wel in zicht. Daarom stappen we nu over op Irinotecan, wat minder belastend is voor het beenmerg.
Wat kan ik verwachten? Nou, ik zal in elk geval géén last meer krijgen van neuropathie en kou en zo. Die bijwerking was exclusief voor Oxaliplatin. Wat dan wel? Nou, vooral veel diarree. Big time. Ik heb al dozen diarreeremmers (loperamide en ciprofloxacine) mee naar huis gekregen. Da’s wel de belangrijkste. Daar kom ik waarschijnlijk niet onderuit. Bij Oxalipaltin + Capecitabine was er ook een waslijst aan mogelijke bijwerkingen maar die heb ik gelukkig bijna allemaal niet gehad. Wat ik overigens ook niet wist, maar afgelopen maandag te horen kreeg,  is dat Oxaliplatin + Capecitabine normaal gesproken zo’n 6 à 7 kuren gegeven wordt, en als ze heel stoer willen doen ook wel een achtste keer, maar dan houdt het wel op bij de meeste patiënten. OF de patient zelf OF zijn lichaam trekt het dan niet meer. Ik heb er veertien gehad.
Grinnik. Wist ik veel, ik had nergens last van en het spul werkte nog prima, dus ‘bring it on’, snap je? Nooit geweten dat ik zo’n medisch wonder was. Maakt verder ook niet uit. Welke bijwerkingen zijn er verder nog?
-          Beenmerg – Irinotecan is ook schadelijk voor het beenmerg. Weliswaar in mindere mate dan OxCap, maar toch.
-          Duizeligheid
-          Gewichtsafname
-          Haaruitval – Jawel, na bijna twee jaar ga ik er dan waarschijnlijk eindelijk ook ècht uitzien als een kankerpatiënt. De kans op haaruitval is bij deze kuur vele malen groter dan bij OxCap (ik heb geen haar verloren bij OxCap, ook al komt het daar ook wel voor), de kans dat ik AL mijn haar verlies is 44%.
-          Hoofdpijn
-          Koorts
-          Leverfunctiestoornis – nog steeds geen tequila, dus. ¡Ay Caramba!
-          Benauwdheid
-          Misselijkheid en kotsen
-          Zweten. Otter-style.
-          Vermoeidheid
Fijn lijstje, hè? Ben benieuwd hoeveel ik er hier van mag gaan afstrepen. Bij OxCap kreeg ik ook zo’n lijst en het aantal streepjes viel daar reuze mee, dus ik heb goede hoop. Die nergens op gebaseerd is, overigens. Je lijf kan op een nieuwe stof weer heel anders reageren.
Inmiddels weet ik ook weer wat over de mediane overleving. Ik weet niet zeker of ik dit al eens heb uitgelegd, maar ik doe het nog een keer. Vlak voordat ik in de lente van 2010 met de eerste behandelingen begon werd me verteld dat de mediane overleving van mensen met mijn type kanker 22 maanden is. Dat wil zeggen dat 50% van de patienten binnen 22 maanden dood is. De andere 50% leeft langer dan 22 maanden. Hoeveel langer? Dat verschilt per patiënt. De één leeft misschien 22 maanden en een dag, en de ander nog 5 jaar. Daar is niks over te zeggen. Sinds de diagnose (5 feb. 2010) zijn er al bijna 24 maanden voorbij, dus ik zit al in de tweede 50% :-)
Voor Irinotecan is ook de mediane overleving bekend. De mediane overleving van dit middel is 9 maanden. Dus na 9 maanden is 50% van de patienten dood. De andere 50% leeft langer dan negen maanden. Ik ga weer voor die tweede 50% :-)
Zo. Weten jullie dat ook weer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.