Ben je net lekker aan het leven. Hoor je dat je dood gaat. Wat dan? Onze OML'ers laten het er niet bij zitten en halen álles uit het leven! Elke dinsdag om 21:20 op NPO 1!

Aan mijn liefste Ava..

14-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
58861 keer bekeken
  •  
Jip6.1

Aan mijn liefste Ava (en alle anderen die zich vanbinnen nog het onschuldige kind in zich dragen),

Misschien ga je jezelf afvragen; waarom hebben ze het allemaal zo gedaan? Waarom hebben we je in koud bergwater en ijskoude rivieren gewassen? Waarom sliepen we zoveel jaren in tenten, campers of andere tijdelijke verblijven op dunne matrassen? Samen in een bed? Waarom leefden we zo onzeker, onstabiel, met al onze spullen in tassen; maar vrij? Waarom trokken we langs zeeën, bergen, om overal en nergens thuis te kunnen zijn. Waarom aten we ontbijt met vreemden, de honden van de straat, de mensen langs de weg, de eenzamen van het dorp? Waarom hadden we nooit een normaal ontbijt, aan een tafel met brood, thee en een krant; maar was het gewoon eten wat we hadden, ook al was het rode wijn met Indiase curry. Waarom gaan we bijna nooit naar normale winkels? Waarom is alles wat we hebben tweedehands en krijg je bijna nooit iets ‘nieuws’? Waarom leefden we zo vaak zonder elektriciteit, zonder stromend water, maar gewoon met de natuur waar we die dag een plekje vonden? Waarom brachten we je niet naar kinderopvang? Waarom leerden we je te kijken naar de maan, de sterren, de opkomende zon, de magie van de kolibrie, de groeiende papaja’s aan de boom en de broccoli uit de tuin. Waarom leerden we je de dieren lief te hebben, zelfs de kakkerlak in ons bed. Hoe we samen luisterden naar de wind en de regen en dan besloten erdoorheen te rennen, naakt, ook al werden we nat en koud. Waarom zingen we elke dag zoveel liedjes in allerlei talen? Waarom we geen televisie hebben? Waarom we je geen producten van dieren te eten geven? Waarom is avocado en mango je favoriete snoepje? Waarom we leefden zonder zekerheid, zonder plan, zonder schema, zonder duidelijke richting.

Jip3

Mijn allerliefste, we deden het voor het leven. Voor de wildernis. Voor de oceaan en alle bomen, voor de dieren. We deden het voor de wereld. We doen dit voor de natuur, waarvan wij onderdeel zijn. We deden het voor jou, zodat je kunt ervaren en voelen wat het leven ook is. We doen het om voor je een vrijheid te scheppen zodat je weet dat je niet ‘another brick in the wall’ hoeft te zijn. We doen het omdat we allemaal gelijkwaardig zijn en op de een of andere manier familie van elkaar zijn op deze planeet. We moeten het met elkaar doen, het leven hier. We wilden jou laten zien dat er meer in het leven is dan wat de maatschappij en het kapitalisme je misschien laat zien dat het leven is. De illusie dat je geluk kan kopen en dat spullen je leven groots, meeslepend en gelukkig zullen maken. We deden dit om je vrij te laten zijn, vrij van spullen, vrij van materialisme, vrij van illusies over het leven en wat vrijheid is. We willen je laten opgroeien, vrij van zaken die niet echt belangrijk zijn maar de meeste mensen helaas pas ontdekken als het leven al ten einde is. We deden het omdat we niet blind en ogen sluitend willen leven. We doen dit omdat we je geen onderdeel willen maken van massale disconnectie met de wereld, dat met een paplepel wordt ingegeven. We doen dit omdat we jou vertrouwen, jou als onze dochter met eigen emoties en een eigen ratio. We doen dit, mijn liefste, omdat geluk in jouw hart verborgen ligt en je het met je leven mee kan dragen, waar je ook heen gaat in deze wereld. Wat er ook gebeurt lieverd, je draagt het in jouw hart. De natuur zal jou de wonderen laten zien en de weg waarin je jezelf kunt vertrouwen. Jij, mijn liefste Ava, bent in essentie vrij. Alles is al in jou, mijn Aafje. De liefde, het geluk, de vrijheid, de kracht. Je moet het nooit vergeten, ook al ga je van alles leren en tegenkomen en verschillende waarheden ervaren. Je kunt altijd terug naar jouzelf, jouw thuis, jouw vrede en de liefde diep in jouw hart. Het soms niet weten is oke, want niemand weet het echt. De wereld is een groot wonder en ons leven is een avontuur. 

Jip5.1


We hebben dit gedaan voor de wildernis, voor het leven. Voor de grote, weidse, onbekende wildernis, de sterren, de galaxy’s, de toekomst en het verleden. 
Lieve Ava, je kunt je eigen weg ontdekken en creëren, je eigen ritme en je eigen pad. 

We hebben het gedaan voor de magie van dit leven. We deden het zo om onszelf te verbinden met alles waar we door omgeven worden, diep en zacht, ruig en hard, groots en meeslepend. We hebben dit gedaan voor jouw mooie hart, om jouw hart te vervullen met liefde en dankbaarheid. We hebben het zo gedaan, omdat lieve Aaf, wij de weg niet weten. We deden het voor de wereld, voor dit leven, voor het onbekende waar we onderdeel van uitmaken. Voor de vrijheid. Voor iets dat we diep in ons dragen en dat ons nooit zal verlaten. We vertrouwen jou, als een onschuldig en liefdevol individu in ontwikkeling, groeiend met liefde en zorg, met creativiteit en kracht. We deden het voor het goede, het ethische, de filosofie, de vragen van dit leven. We hebben geprobeerd alles te doen wat we je konden geven, voor dit leven. 

Jip4.1

We deden het zo en we zullen het altijd blijven doen. Mijn liefste, ook al kan ik je de weg niet vertellen. Vertrouw en geniet, maak plezier, ga je gang, neem het avontuur, omarm je kansen, de mensen op je weg, de ervaringen die je rijker gaan maken. Deze weg in dit leven. De wereld is zo mooi en zal je voldoening en plezier geven op zoveel manieren, omdat dit ons thuis is. Hier zijn we geboren en hier zullen we sterven. Ons leven is hier, op deze wereld, onder deze sterren en onder deze zon. 

Mijn liefste kind, we hebben het gedaan voor het leven, de wildernis, het onbekende. Waar je ook heen gaat, welk pad je ook neemt; op een dag zul je jouw eigen creëren. En ik hoop dat je jouw eigen weg kan vinden ondanks alles waar we doorheen zijn gegaan. Maar ik hoop dat je jezelf vrij zal voelen. Vrij om te gaan waar je hart je vertelt, want niets weet de weg beter dan jij. Jouw mooie, onschuldige en pure hart. Mijn liefste Ava.

Ik hoop dat je het zal doen voor deze wereld, dit leven, de ‘wild’ waarin we ons bevinden. De onbekendheid van de toekomst, voor het moment, het nu, voor jouw liefde voor dit leven. Voor de liefde in jouzelf, voor de liefde vanuit jou aan de wereld.

Liefs

Ik hou altijd van jou.

Je mama, Jip

IMG_4603
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Lucie Oost 62
Lucie Oost 6219 dec. 2022 - 4:08

Wauw..

Margaret1900
Margaret190023 mrt. 2022 - 1:47

🍀💖💖💖🍀 Dat jullie nog maar lang met z'n 3-tjes mogen genieten 🍀💖💖💖🍀

Carola24
Carola2411 mrt. 2022 - 11:18

Het is maar goed dat Ava straks gewoon naar school gaat zodat ze kan leren dat oude campers niet op zonne-energie rijden en dat de meeste mensen gewoon moeten werken voor hun vakanties.

2 Reacties
JessikaM
JessikaM17 mrt. 2022 - 19:52

Zo dom en kortzichtig, Carola 24. Respectloos ook. Laat Jip zijn we ze is, ze mag haar leven leiden zoals zij dat wil.

Roos Mavrikou
Roos Mavrikou18 mrt. 2022 - 18:00

En dit bewijst maar weer waarom de wereld eruit ziet, zoals deze eruit ziet. Waren maar meer mensen zoals Jip. Konden alle kindjes maar opgroeien in die liefde voor alles dat leeft, zoals Ava, los van het materialisme en de hebzucht waar onze wereld op stuk draait. Zij maken de wereld een stukje mooier. Je doet het waanzinnig goed, Jip en Ava boft met ouders als jullie!

J. Geelhoed
J. Geelhoed9 mrt. 2022 - 22:46

Lieve mooie geweldige leuke sterke vrouw, ik bewonder je zo! Je instelling in het leven, je liefde voor dieren en onze planeet, ach, 'gewoon' hoe bijzonder je bent. Ik hoop zo ontzettend dat je samen met je man jullie kleine mooie Ava groot zien worden. Het is echt prachtig wat jullie haar meegeven! Warme hug, Jolande

Miesvalderievaldera
Miesvalderievaldera19 jan. 2022 - 15:34

Prachtig beschreven en zo puur????De Liefde ???? straalt ervan af.Ik hoop dat je/jullie nog lang met zijn drieeen hiervan mogen genieten, zolang je nog gegeven is ????????????????

1 Reactie
Miesvalderievaldera
Miesvalderievaldera19 jan. 2022 - 15:57

Sorry: ???????? In mijn reactie waren iconen hartjes, maar worden blijkbaar niet weergegeven zie ik.

Sita1998
Sita199817 jan. 2022 - 13:47

Mooi!

Elaisa
Elaisa17 jan. 2022 - 9:40

Mooi!

Stephanie67
Stephanie6716 jan. 2022 - 12:58

Lieve Jip wat een prachtige oprechte en liefdevolle woorden.. Hoop dat jullie nog jaren samen kunnen genieten.. Liefs Stephanie

Mir1979
Mir197915 jan. 2022 - 17:10

Zo mooi. Lieve Jip, lieve Ava en lieve Max.... Ik wou dat het anders was...leef, geniet en heb elkaar lief.

JolandaLunaSil
JolandaLunaSil14 jan. 2022 - 22:45

???? lief, mooi en precies zoals jouw meisje mama zal blijven koesteren ????. Zou willen dat ik dit zo liefdevol kon opschrijven voor mijn kindjes ???? dank je wel voor je openheid en geniet van het leven en van elkaar !

VievB
VievB14 jan. 2022 - 22:06

Moniqueanita
Moniqueanita14 jan. 2022 - 20:06

Lieve Jip (en Max) , Dit is, in mijn ogen, het allermooiste leven wat je een kind kan geven . "Als je op jezelf vertrouwt kun je overal zijn " is wat jullie durven te leven. Wat prachtig. puur en vol liefde geschreven. Zeer bijzonder mooi en liefdevol gezin. Wens jullie dat er goed voor jullie wordt gezorgd om zolang mogelijk samen te kunnen zijn

Janne999
Janne99914 jan. 2022 - 19:58

Quithar
Quithar14 jan. 2022 - 18:47

Respect en zelfs een beetje jaloers. T leven zo mogen ervaren. Echt Top. En voor Ava later een mooie kijk op haar ouders. Nog vele mooie tijden en belevenissen gewenst

Jos T
Jos T14 jan. 2022 - 17:31

Respect hoe je dit schrijft. Dit is een les in nederigheid. Het is zo mooi om te zien hoe puur jullie leven en zijn..Gelukkig zijn met de kleinste dingen die jullie leven verrijken. Het maakt dat ik me besef door deze brief aan Ava dat wij zo ver van het echte leven staan . Ava, je hebt geweldige ouders... Jip,ik hoop dat je nog lang onder ons mag zijn, wens jullie allen heel veel sterkte en kracht en bedankt dat je dit met ons wilde delen

bnlem
bnlem14 jan. 2022 - 17:07

Diepe buiging! Sprakeloos!

RosaR
RosaR14 jan. 2022 - 16:22

Oh wat prachtig Jip! Ik ken je helemaal niet, maar ik ben het zo met je eens. En ik vind het zo sterk van je. Hoewel ik niet zo'n leven leid als jij, geef ik jouw boodschap wel mee aan mijn kleuter van net 4 jaar. En ik zal proberen ook wat van jouw manier van kijken naar de wereld proberen over te nemen. Want dat doet de wereld goed! Ik zend je veel zonnetjes. Rosa

Rachelelst
Rachelelst14 jan. 2022 - 16:16

Dit raakt tot in de diepste vezel. Hoe puur kan liefde zijn.