Kassa

Reactie BNNVARA op NPO-plan Kassa

15-05-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
6543 keer bekeken
  •  
amber studio 1127
BNNVARA heeft van de NPO te horen gekregen dat het van plan is om Kassa naar de maandagavond te verplaatsen en afwisselend uit te zenden met Radar. Dat betekent dat wij van 37 naar 20 afleveringen gaan en het totale aanbod aan consumentenjournalistiek op NPO 1 van 1,5 uur naar 45 minuten wordt teruggebracht.
Gert-Jan Hox, Directeur Content BNNVARA: “Dit is een onbegrijpelijke keuze van de NPO. Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden en zijn van groot belang als tegenmacht in een goed functionerende democratie. Rutte pleitte onlangs voor ‘een club die uitzoekt waar het misgaat tussen de overheid en burger’, dat is precies wat Kassa al 30 jaar doet. Zo laten we in de uitzending van vanavond bijvoorbeeld zien dat zo’n 3000 AOW-gerechtigden ten onrechte naheffingen worden opgelegd die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s."
"Bij Kassa vindt de burger een stem in de strijd tegen onrechtvaardigheid, daar waar niemand anders luistert. Of dat nu gaat over onrecht vanuit overheidsinstanties of vanuit het bedrijfsleven. Kassa vecht tegen grote organisaties waar burgers zich klein voelen, niet gezien worden. Banken, verzekeraars en overheid. De onderwerpen die we behandelen gaan door alle lagen van de bevolking, van jong tot oud en van arm tot rijk. En daarbij bereiken we iedere uitzending meer dan een miljoen kijkers."
"Kassa vernieuwt continu en dus juichen we verandering van harte toe, maar aan het volume van dit soort programma’s moet je niet willen morrelen. Kassa en Radar zijn samen verantwoordelijk voor 1,5 uur consumentenjournalistiek per week op het hoofdpodium van NPO 1. Als je dat terugbrengt, betekent het dat je veel minder zaken kunt behandelen en de burger daar de dupe van wordt. Dat is de reden dat we de komende tijd stevig in discussie gaan met de NPO om op dit besluit terug te komen. "

Er is inmiddels online een petitie gestart tegen de ‘uitverkoop van Kassa en Radar’.

Voorbeelden van zaken die Kassa de afgelopen tijd voor elkaar heeft gekregen:

AOW

SVB en CAK erkennen na een uitzending van Kassa dat ze een fout hebben gemaakt.

3.000 AOW-gerechtigden staan onjuist geregistreerd bij het CAK. Bij controle door deze instantie kan een naheffing of restitutie van de eigen bijdrage oplopen tot tienduizenden euro’s. Minister Hugo de Jonge van VWS schrijft deze week in een Kamerbrief dat er voor deze mensen maatwerk kan worden geleverd waardoor ze de naheffing niet hoeven te betalen. In de uitzending hebben we het verhaal verteld van Annet die een naheffing kreeg van 14.000 euro en de schoonouders van Janneke die 30.000 euro zouden moeten betalen. DIT ZIT VANAVOND IN ONZE UITZENDING.

Wurgkredieten Credit Agricole

Na jarenlange vasthoudende aandacht in Kassa start Crédit Agricole in 2020 een grootschalig compensatieprogramma voor de wurgkredieten van de bank. De Nederlandse tak trekt maar liefst 123,6 miljoen euro uit om schade door veel te hoge rentes op doorlopende kredieten te vergoeden. Inmiddels zijn minstens 74.000 klanten gecompenseerd. In navolging hiervan wordt de ene kredietverstrekker na de andere op de vingers getikt na druk van Kassa, waaronder ABN Amro, Santander en Hollandsche Disconto Voorschotbank.

Spoofing

Honderden mensen werden opgelicht door criminelen die zich voordeden als medewerker van een bank. De banken wilden vaak niet de schade door spoofing vergoeden. Maar Kassa ging net zolang door totdat de politiek zich ermee bemoeide en ze wel moesten compenseren. We gaven de burgers die zich verenigden tegen de banken een platform en een gezicht. Vlak voor kerst kregen deze mensen vaak tienduizenden euro's terug. Het gaat in totaal om ruim 10 miljoen euro.

Hoge erfbelasting voor wezen van de baan

Staatssecretaris Vijlbrief wijzigt de wet- en regelgeving, zodat langdurig uitstel van betaling zonder het in rekening brengen van invorderingsrente mogelijk wordt. In november 2020 hebben we aandacht besteed aan kinderen die door de dood van beide ouders wees zijn geworden en te maken krijgen met een enorm hoge erfbelasting. 300 kinderen die in deze situatie verkeren krijgen voortaan uitstel van betaling van erfbelasting.

Deurwaarderstarieven

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de minister de deurwaarderstarieven dit jaar met gemiddeld 16 procent wilde verhogen midden in coronatijd, terwijl een hausse aan schuldvragen wordt verwacht. Na onze uitzending ontving minister Dekker (Rechtsbescherming) honderden brieven van Kassa-kijkers en ging de verhoging niet door.  

#RegelHet

Kassa besteedt al bijna zes jaar lang aandacht aan de problematiek rondom hulpmiddelen. Kassa startte in 2019 de actie #RegelHet. Vanwege deze uitzending kwam de minister Hugo de Jonge met een meldpunt voor urgente problemen en ging hij om de tafel met betrokken partijen. Ruim vijftig betrokken partijen hebben nu in een actieplan en in het Landelijk normenkader hulpmiddelen afspraken vastgelegd die de problemen moeten gaan oplossen.

Afgelopen woensdag 12 mei presenteerde de minister in een uitgebreide Kamerbrief duidelijke afspraken tussen gemeenten, leveranciers, verzekeraars en zorgprofessionals moeten ervoor zorgen dat er een einde komt aan de aanhoudende problemen bij de hulpmiddelenzorg.

#Ikziejewel

De actie #ikziejewel van Kassa heeft grote impact gehad op de zorg die ouders van kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking dragen. Het ministerie van VWS start een werkgroep en pilot voor betere ondersteuning.

 Onder de noemer #ikziejewel spreekt Nederland zich in 2017 massaal uit voor betere zorg en ondersteuning voor de kinderen en hun naasten. En met resultaat: er ontstaat een werkgroep, er ligt een rapport en er wordt een stuurgroep ingericht. Ook wordt een pilot gestart door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In 2021 besluit minister de Jonge(VWS) om deze pilots 'te consolideren zodat door kan gaan wat in gang is gezet.'

Huurtoeslag

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de huurtoeslag van honderden mensen onterecht definitief werd stopgezet, omdat er teveel geld op hun rekening stond. De gedupeerde huurders moesten tot duizenden euro’s per persoon terugbetalen en kregen te horen dat ze nooit meer toeslag ontvangen. Ook niet als zij inmiddels weer aan de toeslaggrenzen voldeden. Het blijkt te gaan om een fout van de Belastingdienst.

Gevaarlijke ketels

Kassa liet zien dat er 150.000 levensgevaarlijke cv-ketels van het merk Ferroli hangen in Nederland die hebben geleid tot diverse traumatiserende woningbranden. De uitzendingen leidde tot Kamervragen en onderzoek van de NVWA, waarna de ketels aangepast moest worden om ze veilig te maken.  

Ex-kankerpatiënten kunnen zich beter verzekeren

Mensen die in het verleden kanker hebben gehad en die na tien jaar kankervrij zijn, krijgen het recht om te worden ‘vergeten’. Het 'schone lei-beleid' voor ex-kankerpatiënten is vorige zomer goedgekeurd door de ministerraad. Minister Hoekstra beloofde in Kassa zich hiervoor te zullen inzetten. De goedkeuring houdt in dat ex-kankerpatiënten die een bepaalde periode ziektevrij zijn, uiterlijk in januari 2021 niet meer verplicht zijn om bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) of uitvaartverzekering te melden dat ze kanker hebben gehad.

Meer over:

radar, kassa, bnnvara, npo,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

C.p.v.hattem
C.p.v.hattem20 mei 2021 - 14:26

In NRC lees ik dat mevrouw Ryxman vindt dat de vara niet via de tv bekend had moeten maken, dat zij de zendtijd van informatieve programma’s verder wil beknotten. Is dit de nieuwste vorm van de Rutte doctrine?

gewicht
gewicht19 mei 2021 - 13:25

Duidelijk is dat de onderwerpen die Kassa en Radar aansnijden de regeerders ergeren, het volk moet onwetend blijven van de mistanden, blunders enzovoorts. Bleek laatst weer duidelijk uit de eerste formatie gesprekken, lastige parlementariërs moeten de mond worden gesnoerd. Dus ook lastige programma`s als Kassa en Radar moeten verdwijnen.

yanda
yanda19 mei 2021 - 7:12

Heeft het management van NPO een verzoek van de overheid gehad om die lastige uitzendingen aan banden te leggen of zo? We hebben inmiddels kunnen vaststellen dat het kabinet heel ver gaat om onrecht dat door deze overheid is en wordt veroorzaakt onder de pet te houden. Dat nu juist deze twee kritische programma's, die voor de belangen van burgers opkomen en die bovendien veel kijkers trekken, worden ingeperkt vind ik bijzonder dubieus.

dekke875
dekke87516 mei 2021 - 13:31

Allereerst steun ik uiteraard van harte de petitie ter voorkoming van ingeperkte zendtijd. Vooral ook omdat er meer amusement voor in de plaats moet komen. het lijkt erg op "geef de meute brood en spelen" zonder je te bekommeren om de vele misstanden die jullie terecht aan de kaak stelden. Ten tweede begrijp ik niet goed waarom er nog nooit (voor zover ik weet althans) aandacht is gegeven aan de ronduit schandelijke uitvoering van de WAJONG sinds januari 2015. De verstandelijk gehandicapten zijn zo goed als kansloos tegenover UWV met hun interpretatie van "arbeidsvermogen" en daardoor nauwelijks tot geen enkele kans op een enigszins zelfstandige (financiele) toekomst. Is er op uw redacties geen animo voor of latten de betrokkenen zich gewoon niet horen. Ik heb er al eens aandacht voor gevraagd maar geen interesse kunnen bewerkstelligen. Jammer hoor omdat ik ook vermoed dat er op de redacties voldoende kennis over ontbreekt/Vriendelijke groet Peter Dekker, Registerarbeidsdeskundige

Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander16 mei 2021 - 9:10

De dikbetaalde(kost de belastingbetaler 2 miljoen per dag) NPO managers van de NPO leven onder een steen. Leven zeg maar in hun eigen bubble. De NPO programma´s zoals Eenvandaag hebben een grote vooringenomenheid in de publieke media met van te voren uitgezochte gasten en vragen, dus totaal niet onafhankelijk. Er is belangenverstrengeling gekoppeld aan een chronisch gebrek aan echte nieuwsgaring. Juist deze consumenten programma´s moeten daarom blijven bestaan en juist meer zendtijd krijgen. NPO schaam je.

Chris Bouwens
Chris Bouwens16 mei 2021 - 9:09

Het is voor mij van groot belang dat KASSA en RADAR meer zendtijd krijgen. Dus NPO kijk minder naar de STER inkomsten en meer naar jullie plicht om juiste informatie te geven waar de consument behoefte aan heeft. Hoeveel zaken zetten die organisaties niet recht die krom zijn. NPO is een publieke organisatie en het wordt tijd dat ze luisteren naar de kijker en niet alleen voor het grote geld gaan.

Extra reden om Astrseneca aan de 60 minner te veven
Extra reden om Astrseneca aan de 60 minner te veven16 mei 2021 - 8:49

Het aan de kaak stellen van het misbruik van macht door de overheid en grote bedrijven wordt door de vermindering van zendtijd sterk verminderd. Voorbeelden te over: toeslagen affaire en doodzwijgen van de overheid, politiek en pers van de het pogen van het door de strot duwen van het astrazeneca vaccin bij de 60-64 jarigen als slechtst beschermende vaccin(slechts 60%) tegen covid en het geven van phizer aan zo ongeveer iedereen van de nederlandse bevolking met een bescherming van 90-95% buiten de groep van 60-64-jarigen tekent de hypocrisie van de overheid mbt bescherming van de zwakkeren in de samenleving. Het stopzetten/verminderen van dit soort consumentenprogramma's is ook weer een teken aan de wand van de hypocrieten van de overheid, pers, politiek en grote bedrijven.

Daan van Dreunen
Daan van Dreunen16 mei 2021 - 8:09

Juist het feit dat de consumenten programmas belangen behartigen van consumenten bij kapitaalkrachtige instanties zoals banken ( die vele miljoenen te verliezen hebben) zou er voor moeten zorgen dat deze programmas niet gekort worden. Ik denk dat die bedrijven die de consument niet zo nauw nemen wel staan te juichen nu deze programmas gekort gaan worden. Je zou kunnen denken dat die bedrijven dan wel veel macht hebben. Juist om zo een mogelijke gedachte tegen te gaan moet je er juist voor kiezen om zulk soort programmas NIET te korten.!! ;

Ton Voorn
Ton Voorn16 mei 2021 - 7:15

Voor mij zijn dit de meest interessante uitzendingen met echte info.

ellenjoy
ellenjoy15 mei 2021 - 19:04

Ik vraag me af of de NPO-netmanagers onder een steen leven, in deze tijd van het miserabele falen en wanbeleid van overheden als de Belastingdienst, CAK, SVB, UWV, etc....om niet te spreken over de veelvoorkomende slechte gedragingen van het BANKWEZEN. Gewone burgers hebben uitstekende programma's als RADAR en KASSA nog nooit zo hard nodig gehad.

1 Reactie
dekke875
dekke87516 mei 2021 - 13:40

@ellenjoy: Bij deze mijn absolute steunbetuiging

Corrie M
Corrie M15 mei 2021 - 18:03

Schandalig NPO ! Deze programma's komen op voor de consument en daar zou een publieke omroep juist achter moeten staan en niet inkorten op de zendtijd !!

1 Reactie
gewicht
gewicht19 mei 2021 - 13:30

Sorry, maar de Publieke Omroep staat al jaren onder curatele van de onze zogenaamde regeerders.

alexishoop
alexishoop15 mei 2021 - 11:49

waarom stapt de vara gewoon niet over naar youtube en amazon prime, daar zijn ook verdienmodellen die voldoende zijn om programmas te maken en kun je zonder tijdslot doen.

varkenoord
varkenoord15 mei 2021 - 11:20

Kan die hele NPO-leiding niet afgeschaft worden ? Er komen alleen maar flutprogramma's voor terug. Net als bij de radio die nu ook maar weinig aan staat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!