Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Erfbelasting onbetaalbaar voor kinderen die wees worden

14-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5510 keer bekeken
  •  
Je gaat binnenkort dood en dan wordt je minderjarige zoon wees. Dat is al bijna te veel om te dragen, maar als je er dan ook nog achterkomt dat je kind niet in zijn ouderlijk huis kan blijven wonen, omdat er erfbelasting moet worden betaald... Wat moet je dan?
Jaarlijks verliezen ruim 6 duizend minderjarige kinderen een ouder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kind dat beide ouders verliest, komt gelukkig niet vaak voor, maar nog steeds zijn er 330 kinderen per jaar die dit overkomt. Kinderen wonen na verlies van hun moeder vaker in een stief- of pleeggezin dan na het verlies van hun vader.
Milo verloor acht jaar geleden zijn vader en wil na dood van zijn moeder in het huis van zijn ouders blijven wonen. De hypotheek is gelukkig afbetaald, maar na de dood van zijn moeder moet hij 45.000 euro aan erfbelasting gaan betalen. Hoe zit dat?

Vrijstelling erfbelasting

Als je een groot bedrag erft dan krijg je voor een bepaald deel een vrijstelling op de schenk-en erfbelasting krijgen. Voor kinderen geldt in 2020 een vrijstelling van 20.946 euro. Voor een partner is dit in 2020 661.328 euro. Elk jaar worden de vrijstellingen geïndexeerd.
Directeur van Netwerk Notarissen Lucienne van der Geld vraagt zich af waarom je als Nederlander niet zelf mag beslissen aan wie je je erfenis belastingvrij nalaat. "Waarom mag ik mijn kind niet meer dan 21.000 euro belastingvrij nalaten, terwijl ik mijn partner wel ruim 660.000 belastingvrij mag achterlaten! Deze wetgeving is geënt op een klassiek beeld. Een gezin bestaat uit man, vrouw en kinderen. Maar het Nederland van 2020 ziet er heel anders uit. Er zijn vele relatievormen die dus nu niet onder wet vallen. Deze discussie moet gevoerd worden!"
Je kunt ook een levensverzekering afsluiten. Als ouder kun je op naam van je kind of kinderen op jouw leven een polis afsluiten met als doel het betalen van de erfbelasting.

Voogdijschap

Hou ook altijd rekening met het voogdijschap dat je voor je kind regelt. Soms kan een stiefouder verplicht worden tot levensonderhoud. Maar als er slechts één persoon tot voogd benoemd wordt, dan mag het geld voor de opvoeding uit de erfenis gehaald worden. Als je een koppel wilt aanwijzen als voogd, wijs dan in je testament één van hen als voogd aan en de ander als reservevoogd.

Kamervragen

De VVD heeft naar aanleiding van het verhaal van Linda Kamervragen gesteld. Staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst Hans Vijlbrief laat ons in een reactie weten dat "een vrijstelling voor wezen op zich mogelijk is. Wel is hiervoor een wetswijziging noodzakelijk. Vooralsnog is zo’n wijziging niet voorzien. Zo’n wijziging zou de erfbelasting complexer maken."
In België is wel een vrijstelling voor wezen, maar Vijlbrief zegt dat de regeling die Vlaanderen kent best ingewikkeld is. "Dit staat haaks op de gewenste vereenvoudiging van de belastingen. De Bouwstenen voor een beter belastingstelsel, die in mei naar de Tweede Kamer zijn verzonden, bevatten interessante suggesties voor de erfbelasting, zoals een hogere vrijstelling voor elke erfgenaam. Het bouwstenentraject had als doel om uitgewerkte beleidsopties op te leveren voor het volgend kabinet."

Wachten op concrete aanpassing

We moeten dus nog even wachten op een concrete aanpassing of oplossing voor minderjarige wezen, want het is de bedoeling dat pas het volgende kabinet deze beleidsopties meeneemt. In de tussentijd mag minister Hoekstra wel een uitzondering maken door een beroep te doen op de hardheidsclausule. Of er dan een volledige vrijstelling gegeven wordt, is niet zeker, want in de wet staat dat het om 'een tegemoetkoming' gaat.

Crowdfunding

Door een crowdfundingsactie heeft Milo inmiddels gelukkig voldoende geld op zijn rekening staan om straks de erfbelasting te kunnen betalen. Hij kan dus in het ouderlijk huis blijven wonen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!