Kassa

Erfbelasting onbetaalbaar voor kinderen die wees worden

14-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3647 keer bekeken
  •  
Je gaat binnenkort dood en dan wordt je minderjarige zoon wees. Dat is al bijna te veel om te dragen, maar als je er dan ook nog achterkomt dat je kind niet in zijn ouderlijk huis kan blijven wonen, omdat er erfbelasting moet worden betaald... Wat moet je dan?
Jaarlijks verliezen ruim 6 duizend minderjarige kinderen een ouder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kind dat beide ouders verliest, komt gelukkig niet vaak voor, maar nog steeds zijn er 330 kinderen per jaar die dit overkomt. Kinderen wonen na verlies van hun moeder vaker in een stief- of pleeggezin dan na het verlies van hun vader.
Milo verloor acht jaar geleden zijn vader en wil na dood van zijn moeder in het huis van zijn ouders blijven wonen. De hypotheek is gelukkig afbetaald, maar na de dood van zijn moeder moet hij 45.000 euro aan erfbelasting gaan betalen. Hoe zit dat?

Vrijstelling erfbelasting

Als je een groot bedrag erft dan krijg je voor een bepaald deel een vrijstelling op de schenk-en erfbelasting krijgen. Voor kinderen geldt in 2020 een vrijstelling van 20.946 euro. Voor een partner is dit in 2020 661.328 euro. Elk jaar worden de vrijstellingen geïndexeerd.
Directeur van Netwerk Notarissen Lucienne van der Geld vraagt zich af waarom je als Nederlander niet zelf mag beslissen aan wie je je erfenis belastingvrij nalaat. "Waarom mag ik mijn kind niet meer dan 21.000 euro belastingvrij nalaten, terwijl ik mijn partner wel ruim 660.000 belastingvrij mag achterlaten! Deze wetgeving is geënt op een klassiek beeld. Een gezin bestaat uit man, vrouw en kinderen. Maar het Nederland van 2020 ziet er heel anders uit. Er zijn vele relatievormen die dus nu niet onder wet vallen. Deze discussie moet gevoerd worden!"
Je kunt ook een levensverzekering afsluiten. Als ouder kun je op naam van je kind of kinderen op jouw leven een polis afsluiten met als doel het betalen van de erfbelasting.

Voogdijschap

Hou ook altijd rekening met het voogdijschap dat je voor je kind regelt. Soms kan een stiefouder verplicht worden tot levensonderhoud. Maar als er slechts één persoon tot voogd benoemd wordt, dan mag het geld voor de opvoeding uit de erfenis gehaald worden. Als je een koppel wilt aanwijzen als voogd, wijs dan in je testament één van hen als voogd aan en de ander als reservevoogd.

Kamervragen

De VVD heeft naar aanleiding van het verhaal van Linda Kamervragen gesteld. Staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst Hans Vijlbrief laat ons in een reactie weten dat "een vrijstelling voor wezen op zich mogelijk is. Wel is hiervoor een wetswijziging noodzakelijk. Vooralsnog is zo’n wijziging niet voorzien. Zo’n wijziging zou de erfbelasting complexer maken."
In België is wel een vrijstelling voor wezen, maar Vijlbrief zegt dat de regeling die Vlaanderen kent best ingewikkeld is. "Dit staat haaks op de gewenste vereenvoudiging van de belastingen. De Bouwstenen voor een beter belastingstelsel, die in mei naar de Tweede Kamer zijn verzonden, bevatten interessante suggesties voor de erfbelasting, zoals een hogere vrijstelling voor elke erfgenaam. Het bouwstenentraject had als doel om uitgewerkte beleidsopties op te leveren voor het volgend kabinet."

Wachten op concrete aanpassing

We moeten dus nog even wachten op een concrete aanpassing of oplossing voor minderjarige wezen, want het is de bedoeling dat pas het volgende kabinet deze beleidsopties meeneemt. In de tussentijd mag minister Hoekstra wel een uitzondering maken door een beroep te doen op de hardheidsclausule. Of er dan een volledige vrijstelling gegeven wordt, is niet zeker, want in de wet staat dat het om 'een tegemoetkoming' gaat.

Crowdfunding

Door een crowdfundingsactie heeft Milo inmiddels gelukkig voldoende geld op zijn rekening staan om straks de erfbelasting te kunnen betalen. Hij kan dus in het ouderlijk huis blijven wonen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Mantelzorgman
Mantelzorgman28 nov. 2020 - 19:36

Geachte redactie, Ik ben geen kind meer, maar loop tegen hetzelfde probleem aan als volwassen mantelzorger. Je zorgt tien jaar voor je vader en dan moet ik in mijn geval, daar ik enig kind ben, 140.000 euro erfbelasting betalen. Dat betekent dat het ouderlijk huis verkocht moet worden, om die belasting te kunnen betalen. Tot 2014 was het mogelijk om - onder voorwaarden- als mantelzorger een vrijstelling erfbelasting te krijgen als zijnde fiscale partner van de ouder voor wie je zorgt. Dat is afgeschaft toen de zorg van de rijksoverheid naar de gemeentes ging, en het officieel document het mantelzorgcompliment - dat je kreeg van de Sociale Verzekeringsbank - verdween. Misschien heeft toenmalig staatssecretaris Wiebes gedacht dat er te veel misbruik gemaakt werd van deze regeling. Maar zorg dan als overheid voor goede opvang in verpleeghuizen en bezuinig daar niet zo veel op. En zeg dan niet dat je vooral thuis voor je vader of moeder moet blijven zorgen. Een boer kan zijn koeien nog een tijdje alleen laten om met de tractoren te gaan protesteren. Mantelzorgers hebben die mogelijkheid niet, die zorgverlening gaat altijd door. Wellicht dat het daarom ook gemakkelijk was om die vrijstelling voor de erfbelasting geruisloos af te schaffen. Al met al een nare streek van het ministerie van financiën. Vriendelijke groet.

mejn24
mejn2416 nov. 2020 - 9:34

Deze mevrouw kan toch trouwen met haar huidige partner. Ja en dan eerst naar een goeie notaris om een testament op te maken. Dat testament had er al moeten zijn.

janrietman
janrietman15 nov. 2020 - 10:36

Hier in Nederland word je door de belasting gewoon kaal geplukt,je hebt je huis hypotheek vrij maar je mag niet aan je kind geven als je overlijdt.nee je kind moet eerst erfbelasting betalen, ik vind ik te erg voor woorden!!!

3 Reacties
Contentino
Contentino15 nov. 2020 - 14:25

Maar waar moet de STAAT het geld anders vandaan halen om sinterklaasje te spelen voor bevolkingsgroepen en handjes ophouders die te lui zijn om te werken?.

Webhalla
Webhalla15 nov. 2020 - 19:20

Helaas kunt U de belasting van alles verwijten, echter onze Nederlandse regering stelt de regels op. Erfbelasting is sowieso oneerlijk. Over al het vermogen en huis is al belasting betaald, dan ga je dood en hoezee de Staat staat als eerste klaar om te innen. In het verleden kon je je nog wel eens beroepen op het verlenen van mantelzorg om een hogere vrijstelling te kunnen verkrijgen. Dit heeft de regering wel afgeschaft, de successiebelasting aanpassen kan echter niet, hypocriet!

tenormin
tenormin23 mei 2021 - 11:44

Of het er nog is, weet ik niet. Maar vroeger stond het Belastingkantoor Rotterdam in de Puntegaalstraat: door de Rotterdammers "Plukjekaalstraat" genoemd. Maar had zelf ook als eerste de gedachte: Mevrouw, trouw dan met uw partner.

rb
rb15 nov. 2020 - 10:31

Waarom wordt hierover zo moeilijk gedaan Voor minderjarige kinderen en zelfs ook voor meerderjarige kinderen bestaan er allerlei regelingen waarop een beroep kan worden gedaan Wanneer er een woning is en geen contant geld om de erfbelasting te kunnen betalen kan uitstel worden verleend tot woning wordt verkocht Verder zijn er via de invorderingswet allerlei mogelijkheden Praat eens met een notaris hietover

Josien Geleijns
Josien Geleijns14 nov. 2020 - 20:43

Ik heb vandaag naar de uitzending van Kassa gekeken. Ook het onderwerp erfbelasting gezien. Mijn vriend en ik hebben een eigen huis. We zijn allebei gescheiden. En hebben allebei eigen kinderen, die al volwassen zijn en ook samenwonen of getrouwd zijn. Onze kinderen zijn onze erfgenamen. En dat kan echt niet anders. Het is in onze situatie niet mogelijk de overblijvende partner als erfgenaam te benoemen. Maar hij of zij blijft wel in de woning wonen na overlijden van zijn haar partner. Ik heb aan de notaris gevraagd of het niet mogelijk is om in een testament op te nemen dat de kinderen de erfbelasting pas bij het overlijden van beide partners met uiteraard de daarbij behorende rente na het overlijden van beide partners hoeven te betalen. Dus dat dit dan van de opbrengst van de woning af getrokken kan worden. Volgens de notaris kan dit niet. Jammer. Misschien een onderwerp voor Kassa?

1 Reactie
Annet Kuys MijnTestamentadvies
Annet Kuys MijnTestamentadvies15 nov. 2020 - 17:51

Hallo Joselien, Dat wat jij wilt regelen kan zeker wel! Ook samenwonende partners kunnen een soort van langstlevende testament maken voor de gezamenlijke woning (en eventueel nog voor ander vermogen). Daarbij is het ook mogelijk dat de kinderen de erfbelasting pas betalen na het overlijden van de langstlevende van jullie beiden. De notaris heeft je niet goed voorgelicht. Er is ook wel een extra uitleg nodig, zodat jullie precies weten wat er gebeurt, maar dergelijke testamenten laat ik regelmatig door "mijn" notaris opstellen voor mijn klanten. Wil je er meer over weten dan mag je me gerust bellen. Groet, Annet Kuys MijnTestamentadvies.

Tonia2020
Tonia202014 nov. 2020 - 18:47

Niet alleen bij erfbelasting komen weeskinderen er bekaaid vanaf. Ik vind het ook altijd zuur dat het partnerpensioen bij mijn overlijden in rook op gaat en mijn minderjarig kind verder moet met slechts het wezenpensioen. Dat voelt heel oneerlijk, want ik heb er wel altijd geld voor ingelegd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!