Kassa

Hulpmiddel aanvragen? Zo wil minister De Jonge het makkelijker maken

12-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7577 keer bekeken
  •  
hulpmiddel wmo rolstoel 930
Duidelijke afspraken tussen gemeenten, leveranciers, verzekeraars en zorgprofessionals moeten ervoor zorgen dat er een einde komt aan de aanhoudende problemen bij de hulpmiddelenzorg. Het valt te lezen in een Kamerbrief die minister Hugo de Jonge (VWS) deze week de deur uit deed.
Kassa besteedt al bijna zes jaar lang aandacht aan de problematiek rondom hulpmiddelen. Veel mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een hulpmiddel zoals een rolstoel, trap- of tillift, krijgen te maken met de onnavolgbare bureaucratie in de zorg. Daardoor kan het maanden duren voordat hun hulpmiddel geleverd wordt.

Nieuwe afspraken

De Jonge, die vorig jaar in Kassa de toezegging deed om de aanvraag sneller en gemakkelijker te maken, probeert de problemen met een aantal nieuwe afspraken te verhelpen. Op die manier weten alle partijen wat ze moeten doen wanneer een cliënt een aanvraag indient, is het idee.
Om te voorkomen dat iemand bij een verhuizing zijn hulpmiddelen kwijtraakt, is bijvoorbeeld vastgelegd wat er door de organisaties geregeld moet worden. Daarnaast wil De Jonge een ‘hulpmiddelenpaspoort’ invoeren, zodat cliënten slechts een keer hun gegevens hoeven in te voeren. Ook moeten gemeenten en leveranciers een casemanager aanstellen, zodat cliënten een vast aanspreekpunt hebben.
Tekst loopt door onder video

Complexe gevallen

Ook mensen die een complexe of specifieke aanvraag doen, moeten in de toekomst sneller geholpen worden. Voor deze mensen moeten gemeenten en leveranciers speciale afspraken maken, is te lezen in de brief. Op die manier kunnen de gemeenten sneller voor een op-maat-gemaakt hulpmiddel zorgen.
Of de afspraken die problemen gaan oplossen, is nog maar de vraag. Binnen een jaar gaat dat in ieder geval niet gebeuren, vreest De Jonge. Het gaat om 'hardnekkige knelpunten' die om een 'langere adem' vragen, schrijft hij in de Kamerbrief.

Een jarenlange kwestie

Kassa volgt het hulpmiddelendossier al sinds 2015, toen bleek dat nieuwe wetgeving in de praktijk totaal niet uitvoerbaar was. De mailbox stroomde in al die jaren vol met klachten van mensen die hier de dupe van werden. Omdat er in vier jaar tijd niets veranderde, besloot Kassa tot actie over te gaan. Met een zwartboek, een speciale uitzending en de hashtag #RegelHet wisten we de problemen eindelijk onder de aandacht te brengen.

Actieplan

Hugo de Jonge, die aanvankelijk vond dat gemeenten het probleem zelf moesten oplossen, kwam een paar maanden later met een actieplan. De nieuwe afspraken die hij gemaakt heeft zijn daar een uitwerking van. De minister belooft de praktische gevolgen van de afspraken nauwlettend te volgen. Eind 2021 moet een nieuw gekozen minister de Kamer vertellen wat de eerste resultaten zijn.
De problematiek staat eindelijk op de agenda van VWS. Kassa wil dat dat zo blijft. Daarom zullen wij deze zaak scherp in de gaten blijven houden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Juana S Guillen
Juana S Guillen16 mei 2021 - 5:57

Maandag kom de gemeente Amsterdam voor een evaluatie ik heb gevraagd help Omdat ik kan niet de trappen lopen ik woon op derde etage Daar is al op 2de etage een electrische stoel maar buurt vrouw mw Lee Wil niet dat ik ook gebruik

liesbethmal
liesbethmal14 mei 2021 - 18:14

Dag mevr./dhr. Scheafie, lukt het u niet om een dealtje te sluiten met Welzorg, zij "leveren" door heel het land en als hun de scootmobiel naar u nieuwe woonplaats brengen en ook het contract door blijft lopen kan de gemeente deze gewoon mee overnemen. Het is gewoon een kwestie van willen, schakel desnoods de plaatselijke politiek in, mensen van de SP of zo.. Veel succes, Liesbeth.

corrie1939
corrie193914 mei 2021 - 17:40

Zal tijd worden als je een hulpmiddel hebt en verhuist naar een andere stad Moet je het gewoon mee kunnen nemen . Als je weer een nieuwe moet aangepast en wel kost het veel meer Dit is van de zotte

spikkel
spikkel14 mei 2021 - 14:46

De gemeente moet .... de leveranciers moeten ..... Die moeten al heel wat jaren zorgen dat het geregeld wordt maar ze doen het niet. Denkt meneer de Jonge nu echt dat een brief van hem daar verandering in brengt. Ik geef hem weinig kans MITS hij er een paar miljard euro bij geeft MET de verplichting de uitgaven te verantwoorden.

harmsen
harmsen14 mei 2021 - 14:16

Mensen met een beperking "een geval" noemen vind ik ronduit beschamend. Alsof die mensen er iets aan kunnen doen dat ze een beperking hebben! Hou hiermee op!!

Paulien0044
Paulien004414 mei 2021 - 13:49

Het is hoog tijd dat hier iets mee gaat gebeuren !! In 2003 kregen wij al te horen dat een hulpmiddel, zoals een rolstoel of scootmobiel, alleen in de woonplaats gebruikt mocht worden !! Is echt te gek voor woorden. Wij hebben ons hier ook nooit aan gehouden, maar vlg de regeltjes . . . .

Scheafie
Scheafie14 mei 2021 - 13:47

Ben nog vergeten te vermelden dat ik over Wmo Amsterdam wel tevreden ben, maar ik ben niet tevreden over hoe het landelijk geregeld is, is toch belachelijk dat ik mijn oude in moet leveren terwijl die voor mij nog prima is, en dan om de hoek bv diemen een nieuwe aan moet vragen, dan blijf ik wel in mijn veel te grote woning zitten, want ik kan niet zonder mijn benen op 3 wielen.

Scheafie
Scheafie14 mei 2021 - 13:11

Ik woon in voor mij veel te groot huis met een trap naar de slaapkamers, ik ben bijna 66 en heb een scootmobiel van wmo in Amsterdam, en een wmo indicatie om te verhuizen. Nu had ik gereageerd op een senioren woning in Diemen, een prachtig klein flatje wat ik graag had willen hebben, maar ik heb het af gezegt omdat wmo Amsterdam de scootmobiel terug wil, en dan moet ik een nieuwe aanvraag doen in Diemen, ik heb op deze scootmobiel 7 maanden gewacht en ik kan echt niet zonder, dus heb de woning geweigerd. Nu staat er ook nog een senioren woning in duivendrecht open, zal ik ook moeten laten schieten want ik dacht dat duivendrecht bij Amsterdam hoorde maar het hoord bij ouder amstel, raar eigenlijk want ze hebben zowel in Diemen en duivendrecht 020 netnummer en dat is toch echt Amsterdams, en ik werk bij Pantar in Diemen maar dat is ook Pantar Amsterdam. Hoe dan ook ik ga niet verhuizen naar de rand van de stad want ik lever mijn scoot niet in. Raar geregeld allemaal.

Kitty51
Kitty5114 mei 2021 - 13:08

Zou het te maken kunnen hebben waar je woont??? Ik heb zins ik te maken heb gekregen met de WMO alleen maar positieve medewerking gehad, zelfs in corona tijd, mits je maar goed kan onderbouwen wat en waarom je hulp cq hulpmiddelen nodig heb. Misschien moet Hugo de Jonge even langs het kantoor van het ROG regio Maassluis/ Vlaardingen. Zijn de problemen misschien wat sneller opgelost. Of medewerkers niet op voorhand influisteren " maakt niet uit wat en wie, zolang het ons maar geen geld kost"

1 Reactie
corrie1939
corrie193914 mei 2021 - 17:45

Dit is mooi voor U ,ik denk dat u het goed kunt verwoorden En andere mensen die dat niet goed kunnen lopen tegen een muur aan van onbegrip

tpol
tpol14 mei 2021 - 11:38

Mooi dat het eindelijk op de agenda staat. Wat ik wel uber kwalijk vind is dat de gebruikers van de hulpmiddelen nergens genoemd worden. Het moge toch duidelijk zijn dat wij zelf in de meeste gevallen prima weten wat we nodig hebben.

kaartendraak
kaartendraak14 mei 2021 - 11:07

Een 'hulpmiddelenPASPOORT'??????? Goh, deze Neppie de Domme wil geloof ik overal wel een leuk paspoort voor gaan maken, binnenkort een vaccinatiepaspoort, een soortgelijk voor testen voor toegang om het een keer leuk te hebben op een avond, what's next........paspoort om je dagelijkse boodschappen te mogen halen, om een wandeling in de natuur te maken of zelfs maar adem te kunnen halen? Deze basisschoolmeester is werkelijk compleet horendol gedraaid. En dan komt ie met 'oplossingen' voor de WMO problemen aandragen, die al jaren en jaren spelen en dan is het voor '22-'23 echt nog niet geregeld hoor, nee, er moet bezuinigd worden op de zorg en hulp, nog meer, waar al enorm veel afgekalfd is.

1 Reactie
tpol
tpol14 mei 2021 - 11:40

Oh ja dat idee van dat paspoort was ik nog vergeten. Dat komt vast als add on bij de C app, fout plan heel fout

karin_91396
karin_9139614 mei 2021 - 10:53

WMO !? In mijn woonplaats hebben ze er een héle hoge en een héle dikke betonnen muur omheen gebouwd, niet doorheen te komen!!! Ook bij de gemeentelijke overheid is de menselijke maat geheel verdwenen. Het is vechten tegen de bierkaai. Schakel je dan de Nationale Ombudsman in, dan durven ze ronduit te liegen, met andere woorden; dan ben ik de leugenaar. Vreselijke mensen werken daar. Liegen doen ze niet alleen bij de landelijke overheid maar ook lokaal en dat komt nooit meer goed.

Danielle4873
Danielle487314 mei 2021 - 10:33

Ja aangemeten schoenen, niet iedereen zit thuis er zijn nog mensen die werken.ik loop 11km per dag als het niet meer is. Ik heb 1 paar schoenen per 1jaar en 3 maanden. Ik moet daar mee werken, avondje uit, privé gebruiken, en ze slijten dan wel sneller. Ik ben ook van mening dat het niet goed is om 10 uur per dag op dezelfde schoenen te lopen, je moet af en toe af kunnen wisselen. Ik zou graag eens willen dat daar wat meer naar gekeken wordt want het zijn altijd maar gympen gympen en gympen, maar je. Je een trouwerij met een leuke jurk, tja dan is het voor een normaal mens leuk kiezen althans met goede voeten, alleen voor mij en me medemensen niet.... Vindt het gewoon schandalig.... Blij dat het er is maar er mag wel iets meer afwisseling komen

gypsyjoy
gypsyjoy14 mei 2021 - 10:06

Mijn heerlijke woning moet rolstoel aangepast. Dat kan goedkoper met een unit in mijn giga tuin dan verbouwen. Maar nee, ik krijg een verhuis eis opgelegd. Verhuisvergoeding ? Een lachertje nl 1300 euro. Daar koop je nog geen vloer voor. Geen idee wat er gebeurt als ik geen rolstoelwoning vind, er is woningnood,weet u nog? En passend toewijzen...........toeslaggrens is te laag. Dan weet je het wel. Dat wordt wassen met babydoekjes oid ? Eten uit de magnetron oftewel opwarmen van potjes en blikjes. Maar dan niet zeuren over BMI oid hè? Of eigen schuld dikke bult als je iets te vaak griep krijgt, ik noem maar wat.....Voordeel? De WMO kan het geld in eigen zak houden. Iemand nog een unit over ?? Graag!!

1 Reactie
j85hekke
j85hekke14 mei 2021 - 10:17

Hier precies hetzelfde. Badkamer moet aangepast worden omdat ik door prothesen in knie en heup niet veilig meer het bad in en uit kan stappen. Maar ook ik krijg te horen dat ik moet verhuizen. Daardoor kom ik boven de huurtoeslaggrens te zitten maar daar wordt niet naar gekeken. De WMO houdt het liever zelf. Maar wel zeggen dat ze er voor elke burger zijn. Waar dan?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!