Alles wat je moet weten over de coronacrisis - lees de updates!
18-09-2020
•
leestijd 5 minuten
•
230 keer bekeken
•
Kassa zet de overheidsmaatregelen en ander coronanieuws op een rij en vertelt je wat je moet doen!
Blijf thuis bij klachten
Heb jij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel koorts? Blijf thuis en vermijd contacten, ook als je denkt dat het om een ‘gewone verkoudheid’ gaat. Dat is nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Verder wordt het je aangeraden om bij bezoek van kwetsbare personen, zoals ouderen, extra goed op de anderhalve meter afstand te letten. Alle verpleeghuizen die vrij zijn van besmettingen, worden geacht tenminste één bezoeker per bewoner te verwelkomen.
Hygiënemaatregelen
Je kunt zelf al een hoop maatregelen treffen op het gebied van hygiëne, zoals goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken om je neus te snuiten. Gooi de papieren zakdoekjes na gebruik gelijk weg. Ook mag je geen handen meer schudden met anderen en dien je anderhalve meter afstand te houden om verspreiding te voorkomen. Daarnaast adviseert het Rode Kruis om geen alcohol drinken en er een gezonde levensstijl op na houden door binnenshuis wat te sporten.
Werk indien mogelijk thuis
Het kabinet adviseert nog steeds mensen om zoveel mogelijk thuis te werken. Werknemers in de zorg worden gevraagd wel gewoon naar werk te gaan. Alleen bij koorts moet zorgpersoneel thuisblijven. Ook wordt van medewerkers in de zorg gevraagd niet meer naar het buitenland te gaan.
Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn deze maatregelen heel ingrijpend. Het kabinet gaat daarom zzp'ers extra ondersteunen. Zo wordt er gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen. Echter, hierbij vallen sommige kleine ondernemers buiten de boot.
Langzamerhand zijn de meeste scholen weer open. Op basisscholen en in het speciaal onderwijs wordt er al op de scholen zelf weer lesgegeven. Ook zijn er in het nieuwe studiejaar weer meer onderwijsactiviteiten op hogescholen en universiteiten. Met een nieuw schooljaar start vaak ook een introductie van het jaar. De introductieactiviteiten worden door onderwijsinstellingen zoveel mogelijk online georganiseerd. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard. Verder geldt ook voor studieverenigingen en studentensportverenigingen dat zij alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van een studie of sport. Hierbij vinden ook fysieke activiteiten plaats in kleine groepen, mag er geen alcohol gedronken worden en geldt een eindtijd van 22:00.
Sporten
Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport voor alle leeftijdsgroepen in alle takken weer toegestaan. Hieronder vallen ook wedstrijden, toernooien en evenementen, zowel binnen als buiten. Alle sporters mogen normaal spelcontact hebben. Voorafgaand en na het sporten dienen sporters van 18 jaar en ouder wél anderhalf meter afstand te houden, waaronder in de kleedkamers en kantines. Publiek mag aanwezig zijn. Schreeuwen en zingen langs een veld, is niet toegestaan.
Evenementen, musea en theaters
In ruimtes waar bezoekers vooral op een plaats zijn, zoals theaters, bioscopen, concertzalen en podia, geldt dat er maximaal 100 bezoekers - exclusief persooneel - per binnenruimte mogen zijn. Deze bezoekers dienen een vaste zitplaats te hebben. Bij buitenactiviteiten geldt er een maximum van 250 bezoekers. Er geldt geen maximumaantal personen indien er sprake is van vaste zitplaatsen, reservering én gezondheidscheck vooraf.
Horeca en recreatieve instellingen
Vanaf 1 juni mogen restaurants en cafés (binnen en buiten) open onder bepaalde voorwaarden. Bij horecagelegenheden wordt gewerkt op basis van reservering; van tevoren of aan de deur. Daarnaast wordt een gezondheidscheck gedaan en worden gasten een vaste zitplaats aan een tafel of bar toegekend. Alle bezoekers worden gevraagd zich te registreren, op vrijwillige basis. Zo kan de GGD contact opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
Omdat in enkele regio's het aantal besmettingen oploopt, is besloten dat er in de horeca vanaf 0:00 niemand meer naar binnen mag. Daarna moeten horecagelegenheden om 01:00 de deuren sluiten. Verder mag de groep bezoekers nog uit maximaal 50 mensen bestaan, meldden ingewijden na berichtgeving van NOS en RTL Nieuws.
Wanneer door de GGD een bronbesmetting wordt geconstateerd in een recreatieve instelling, zoals een bioscoop, horecaonderneming, pretpark of musea, leggen voorzitters van de veiligheidsregio een sluiting van maximaal veertien dagen voor die instelling op.
Kan ik nog op reis? Kan ik annuleren?
Veel mensen vragen zich door het coronavirus af: 'Kan ik nog wel op reis? En krijg ik bij annulering mijn reis vergoed?' Langzaamaan gaan de grenzen van andere landen weer open en is vliegverkeer van en naar bepaalde bestemmingen mogelijk. Hierbij dien je te letten op de gegeven reisadviezen, zoals code geel en oranje. Lees hier wat je verzekering dekt bij code geel of oranje. Keer je terug uit een oranje of rood gebied? Dan gaat de reiziger thuis tien dagen in quarantaine.
Kassa beantwoordde onlangs in de uitzending ook belangrijke vragen over het coronavirus en reizen.
Samenscholingsregels
Er komt vanaf donderdag 26 maart een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met meer dan drie mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om anderhalve meter afstand te bewaren. Over de gevolgen van deze boete boog Kassa zich in de uitzending van 2 mei.
De samenscholingsregel wordt per 1 juni versoepeld. Dan zijn samenkomsten weer in bepaalde mate toegestaan. Buiten mogen mensen bij elkaar komen, mits ze hierbij op anderhalve meter afstand van anderen kunnen blijven. Ook in gebouwen dient anderhalve meter afstand gehandhaafd te worden en wordt goed gekeken naar hoeveel mensen de capaciteit toelaat. Verder geldt thuis het dringende advies om ook met bezoekers anderhalve meter afstand te houden, ook in de tuin of op het balkon.
Kan ik nog naar de tandarts, kapper of schoonheidsspecialist?
Vanaf 11 mei is het uitoefenen van de meeste contactberoepen weer toegestaan. Hieronder vallen rij-instructeurs, (para)medische beroepen, medewerkers in de uiterlijke verzorging en alternatieve geneeswijzen. Dat betekent dat je ook vanaf 11 mei weer naar de kapper kunt. Bij dit soort beroepen wordt gewerkt op afspraak. Op deze manier kan de medewerker met de klant vooraf bespreken of het bezoek een mogelijk risico oplevert.
Kassa Coronajournaal
Elke dag beantwoorden huisartsen Jako Burger en Mark Pul belangrijke consumentenvragen met betrekking op het coronavirus. Je bekijkt het Kassa Coronajournaal hier.
De Veiligheidsregio's kunnen zelf de maatregelen van de overheid aanscherpen wanneer dat nodig geacht wordt. Zo kunnen de regio's bijvoorbeeld overgaan op het beperken van de openingstijden van horeca, het invoeren van gedragsmaatregelen - zoals een mondkapjesplicht op buitenlocaties - en het sluiten van een park of winkelcentrum.