Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Alles wat je moet weten over de coronacrisis - lees de updates!

31 mrt 2020
  •  
leestijd 6 minuten
corona virus 1127
Kassa zet de overheidsmaatregelen en ander coronanieuws op een rij en vertelt je wat je moet doen!

Blijf thuis bij klachten

Heb jij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel koorts? Blijf dan thuis en vermijd contacten, ook als je zelf het idee hebt dat het om een ‘gewone verkoudheid’ gaat. Dat is nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, laat Bruno Bruins (Medische Zorg) weten. Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven. Verder wordt het je afgeraden om kwetsbare personen, zoals ouderen, te bezoeken. Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, is er door gemeente Den Haag een campagne gestart onder de naam 'Thuis door corona, bel je opa en oma'.

Sinds maandag 23 maart zijn er extra maatregelen afgekondigd. In deze maatregelen staat dat je tevens in quarantaine dient te blijven als iemand in je huishouden koorts heeft.

Hygiënemaatregelen

Je kunt zelf al een hoop maatregelen treffen op het gebied van hygiëne. Zo dien je je handen goed te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Dit zijn algemene maatregelen die belangrijk zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook word je gevraagd om geen handen meer te schudden met anderen.

Daarnaast adviseert het Rode Kruis om geen alcohol drinken en er een gezonde levensstijl op na houden door binnenshuis wat te sporten.

Maar mag je dan nog wel naar buiten? Deze vraag brand bij velen op de lippen. Mensen worden namelijk gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en direct contact te vermijden. Vooralsnog zijn activiteiten als boodschappen doen toegestaan, indien je rekening houd anderhalve meter afstand te houden tot anderen, zoveel mogelijk alleen winkelt, zoveel mogelijk betaalt met pin of je mobiel en de aanwijzingen opvolgt van medewerkers. Hier lees je de winkel-richtlijnen van Rijksoverheid.

Werk indien mogelijk thuis

Daarnaast adviseert het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. Werknemers in de zorg worden gevraagd wel gewoon naar werk te gaan. Alleen bij koorts moet zorgpersoneel thuisblijven. Ook wordt van medewerkers in de zorg gevraagd niet meer naar het buitenland te gaan. Vooralsnog hebben ziekenhuizen voldoende capaciteit, maar dreigt er wel een tekort aan neus-mondmaskers, aldus de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Door de grote druk die er op zorg komt te staan, melden steeds meer mensen met een zorgachtergrond zich om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 is een coördinatiepunt begonnen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Hier hebben al ruim 3000 mensen zich aangemeld. Ook elders in de zorg worden maatregelen genomen. Verloskundigen nemen enkele maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan door meer consulten met zwangere vrouwen telefonisch houden. Ziekenhuizen worden nu massaal gebeld door patiënten. Dat heeft overbelaste telefoonlijnen en onbereikbaarheid tot gevolg. Diverse ziekenhuizen roepen het publiek daarom op om niet te bellen over het al dan niet doorgaan van eerder geplande afspraken.

Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn deze maatregelen heel ingrijpend. Het kabinet gaat daarom zzp'ers extra ondersteunen. Zo wordt er gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen.

Afgelaste evenementen

Evenementen met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast. Het gaat bijvoorbeeld om wedstrijden, theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea. Ook worden per 15 maart 18:00 horecagelegenheden en sportgelegenheden gesloten. Het kabinet wil hiermee zorgen dat er zo min mogelijk mensen bij elkaar komen, om zo verdere verspreiding van het virus in te perken.

Deze maatregelen zijn op 23 maart aangevuld. Tot 1 juni worden alle bijeenkomsten verboden, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt. Hiermee vervalt de eerdere einddatum 6 april.

Scholen dicht

Vanaf maandag 16 maart gaan alle scholen dicht tot en met 28 april. Voor kinderen van ouders in vitale beroepen, zoals de zorg, de politie en de brandweer, wordt nog gekeken naar mogelijke oplossingen om hun wel les op school aan te bieden. Het sluiten van scholen houdt niet in dat kinderen drie weken extra vakantie kunnen gaan vieren. Volgens de PO Raad gaan scholen er hard aan werken om onder deze omstandigheden toch een vorm van onderwijs te kunnen bieden.

Ga niet hamsteren

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept iedereen op om enkel de dagelijkse boodschappen in te slaan en niet te gaan hamsteren. Vrijdag 13 maart ontstond er een run in de winkels op producten als pasta, soepen en rijst, maar ook op wc-papier. "Probleem was om alles snel weer naar de winkels te krijgen", stelde Marc Jansen van de brancheorganisatie. Ondanks de oproep van het kabinet van vrijdag 13 maart om niet te gaan hamsteren, slaan consumenten op maandag 16 maart nog steeds ruim in in de supermarkten, merkt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Veel winkels komen daarom met maatregelen om personeel en klanten te beschermen tegen het coronavirus. Zo doen supermarkten de oproep om alleen naar de supermarkt te komen en niet met meerdere mensen tegelijkertijd. Ook woonwarenhuis IKEA en winkelketen Bijenkorf sluiten hun deuren, en met hun vele andere winkels.

Reizen met het ov

De NS liet ook weten vanaf vrijdag 13 maart met minder treinen in de spits te rijden, omdat de vervoerder minder reizigers verwacht. Vanaf zaterdag 21 maart start de NS met een speciale basisdienstregeling. Vanaf alle stations vertrekken twee keer per uur in beide richtingen een trein. Op deze manier kunnen artsen en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan, aldus NS en ProRail. Door de uitbraak van het coronavirus is het alleen nog toegestaan om het openbaar vervoer te gebruiken als de reis noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een cruciaal beroep uit te oefenen.

Kan ik nog op reis? Kan ik annuleren?

Veel mensen vragen zich door het coronavirus af: 'Kan ik nog wel op reis? En krijg ik bij annulering mijn reis vergoed?' Tot in elk geval 28 april worden vakanties naar het buitenland afgeraden. Ook word je aangeraden geen plannen te maken voor de meivakantie. Dat is te voorbarig. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders nog over de grens reizen. Deze adviezen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Verder zitten sinds 19 maart de grenzen dicht voor mensen buiten de Europese Unie. Volgens de ASNR duurt het terughalen van reizigers die nu nog in het buitenland zitten nog wel weken.

Meerdere landen in Europa organiseren nu vluchten om EU-burgers terug te halen die vanwege het coronavirus moeite hebben om weer thuis te komen. Zij doen dit via het zogenoemde mechanisme voor civiele bescherming van de EU, waardoor tot driekwart van de kosten door de EU worden gedragen. Nederland doet vooralsnog niet mee, blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie.

Vakantieplannen hebben dus flink te lijden onder het coronavirus. Uit onderzoek van reisplatform www.27vakantiedagen.nl onder 9.245 Nederlandse vakantieliefhebbers blijkt dat 25 procent van de ondervraagden de aankomende zomer niet op vakantie verwacht te kunnen gaan. Naast afzeggen, denkt 33 procent van de respondenten hun vakantieplannen voor deze zomer te moeten omboeken of verschuiven. Toevallig maakte reisorganisatie TUI gisteren soepelere omboekgaranties bekend, waardoor je zomervakanties tot een dag voor vertrek kan cancelen. Daarnaast hoeven mensen die bij Ryanair al een ticket hebben gekocht om in april te vliegen in april geen toeslag te betalen voor het wijzigen van hun vluchtdatum. Een eventueel verschil in vluchtprijs blijft wel voor de eigen rekening. Luchtvaartmaatschappij KLM besluit op maandag 16 maart vanwege de impact van het nieuwe coronavirus alle vliegtuigen van het type Boeing 747 per direct aan de grond te houden. Ook de Britse prijsvechter easyJet verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven. Lees hier meer over wat er gedekt wordt bij annulering. Kassa beantwoordde onlangs in de uitzending ook belangrijke vragen over het coronavirus en reizen.

Kassa Coronajournaal

Elke dag beantwoorden huisartsen Jako Burger en Mark Pul belangrijke consumentenvragen met betrekking op het coronavirus. Je bekijkt het Kassa Coronajournaal hier.

1,5 meter

Er komt vanaf donderdag 26 maart een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met meer dan drie mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren.

Kan ik nog naar de kapper of schoonheidsspecialist?

Kappers, schoonheidsspecialisten en anderen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt dat ze tot 28 april helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
De redactie van Kassa werkt deze pagina bij indien er nieuwe maatregelen worden afgekondigd of als er andere ontwikkelingen plaatsvinden. Ook kun je de site van Rijksoverheid raadplegen, waarop alle updates in maatregelen worden weergegeven. Daarnaast heeft Rijksoverheid een speciale corona-pagina opgezet, waarop antwoorden op veelgestelde vragen te vinden zijn. De genoemde maatregelen gelden tot en met 1 juni, tenzij anders vermeld.
Bron: ANP, RIVM, Rijksoverheid

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!