Kassa

Tegemoetkoming kleine ondernemers: wie valt buiten de boot?

04-04-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
De coronacrisis treft veel kleine ondernemers die hun omzet zien kelderen. En de kosten blijven wel doorgaan. Gelukkig kwam het kabinet snel met steunmaatregelen. Toch is er een toenemende verontwaardiging, want nogal wat ondernemers lijken buiten de boot te vallen.
Met de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) kunnen ondernemers 4000 euro aanvragen ter compensatie van het omzetverlies dat ze lijden als gevolg van de door het kabinet getroffen maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Voor met name kleine ondernemers die nauwelijks inkomsten, maar wel doorlopende kosten hebben, zoals de huur van een bedrijfspand, kan dat het verschil betekenen tussen deze periode doorkomen of kopje onder gaan.

Voorwaarden eenmalige ondersteuning

Het kabinet kondigde half maart de steunmaatregel aan, samen met nog wat andere maatregelen die ondernemers, werknemers en zelfstandigen in deze lastige periode moeten ondersteunen, zoals inkomensondersteuning. De TOGS die op 27 maart inging is een eenmalige ondersteuning waaraan voorwaarden verbonden zijn. Zo moet een bedrijfspand buitenshuis hebben en in de periode tot eind juni een omzetverlies van minstens 4000 euro hebben.
Ook moet de ondernemer al langer ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel met een zogenaamde SBI-code die voorkomt op een vastgestelde lijst. En juist over die lijst SBI-codes is in de afgelopen week onenigheid ontstaan. Want waarom zou een yoga-studio niet voor steun in aanmerking komen maar een nabij gelegen fitness-studio wel? Of een schoenenwinkel wel – de non-food winkels zijn afgelopen weekend na luid protest toegevoegd – maar de fysiotherapeut niet? En waarom komt een zelfstandige taxichauffeur niet aanmerking, die maandelijks veel geld kwijt is aan een dure leasebak, maar nu geen stuiver verdient?

Bestuurlijke willekeur

"Dat lijkt op bestuurlijke willekeur", zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) die in een vorig leven werkzaam was bij de Kamer van Koophandel en voorzitter was van MKB Nederland. Hij krijgt nu dagelijks tientallen mails van ondernemers die niet begrijpen waarom de buurman wel wordt ondersteund en zij niet.

Regeling nog te smal

Verhoeven: "Het kabinet is te prijzen dat ze snel hebben gereageerd en hebben gezegd dat ze ondernemers wilden tegemoet komen. Maar toen werd al snel duidelijk dat er ook ondernemers buiten de regeling vielen die toch zeer getroffen werden. Toen zijn afgelopen weekend de winkeliers ook toegevoegd, maar de regeling is nog steeds te smal. Er zijn nog steeds veel ondernemers die niet geholpen worden en die toch in de problemen komen."

SBI-codes uit de jaren 80

"De regeling kijkt naar de SBI codes, bedrijfscategorieën waarin de bedrijven ooit door de Kamer van Koophandel zijn ingedeeld. Die indeling met SBI-codes stamt uit de jaren 80, toen had je de groenteboer en de melkboer, duidelijk afgebakende beroepen. Maar die lijst is nooit geactualiseerd. Heel veel bedrijven passen niet in die indeling, die krijgen dan maar een code die niet de lading dekt.. Waar deel je een conceptstore in, dat kenden ze niet in de jaren 80? Daar had niemand alleen last van, tot nu. Want de regeling kijkt naar: past de aanvraag binnen de lijst toegestane SBI-codes of niet? Als je d’r niet binnen valt, is het 'computer  says no!' en word je afgewezen."
"Ik vind dat je dus heel specifiek naar die aanvragen moet kijken. Want door die SBI-schifting vallen nu veel mensen buiten de boot, kleine ondernemers die wel degelijk omzetverlies hebben. De menselijke maat, ja. Da’s veel werk en duurt dan langer, maar het is wel eerlijk. De regeling is bedoeld voor het MKB, midden- en kleinbedrijven die anders zouden kunnen omvallen omdat ze onevenredig door deze crisis worden getroffen buiten hun schuld. En ik vind dat dat het criterium moet zijn. Want je kunt niet uitleggen waarom die fysiotherapeut niet gecompenseerd wordt en z’n buurman met de schoenenwinkel wel."

Meer rechtvaardige toekenning van compensatie

De overheid heeft inmiddels erkend dat de invoering van de regeling nog niet vlekkeloos verloopt en dat er serieus wordt gekeken naar ondernemers die buiten de boot dreigen te vallen. Ook Kees Verhoeven weet dat er achter de schermen hard wordt gewerkt om te komen te komen tot een meer rechtvaardige toekenning van de compensatie. Hij verwacht dat dit op korte termijn tot resultaten leidt.

Kom je nog niet in aanmerking?

Wat moeten intussen ondernemers die nu nog niet in aanmerking komen? "Wel een aanvraag doen, altijd", zegt Verhoeven. "Geef aan waarom het niet terecht is dat je niet op de lijst staat of maak bezwaar als je wordt afgewezen. Door je te melden, zien ze daar ook waar de problemen zitten. Dan kunnen ze naar het verhaal achter de codes kijken."
Voor een aanvraag en de meest actuele informatie moet je zijn bij:En de belangenorganisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel, ZZP Nederland, heeft een informatieve website waar veel informatie is te vinden, ook over de andere steunmaatregelen.

Ondernemers die denken recht te hebben op de regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Herwin M
Herwin M12 mrt. 2021 - 16:30

Goedemiddag, Regelmatig volg ik jullie programma op tv en als er iets, mag je dat melden. Ik zit met het volgende probleem als ondernemer in coronatijd. Sinds 1998 ben ik ondernemer en was tot 2019 eigenaar van een croissanterie in Groningen. Had eind in 2018 een koopovereemkomst voor een ander bedrijf. Heb mijn inschrijving aangehouden, omdat ik toch verder zou gaan in dezelfde branch. Notariele overdracht was in mei 2019 en na verbouwing, konden wij uiteindelijk in augustus 2019 open. Heb dus een halfjaar geen inkomen gehad en was ook nog aan het verhuizen van Groningen naar Hengelo. Nu mijn probleem die ik wil voorleggen. Omdat TVL 1e kwartaal, gerelateerd is naar de omzet in dit kwartaal en geen omzet heb gehad, kom ik volgens de huidige regels, NIET in aanmerking voor deze TVL, terwijl startende ondernemers WEL deze TVL ontvangen. Maar omdat ik mijn inschrijving heb gehouden en hierdoor geen staus van een startende ondernemer heb, val ik tussen wal en schip, een geval van bestuurlijke willekeur. Voor deze groep ondernemers is er op dit moment geen compensatie van vaste lasten. Graag wil ik dit in de media delen en hiermee een item met jullie delen. Kunnen jullie dit in jullie uitzending brengen en dit aan kamerleden melden? Vele ondernemers zullen jullie dankbaar zijn als ook deze groep geholpen kan worden. Het is al heel wat dat je 12 maanden gesloten bent en nu in de kou wordt gezet, Nederland onwaardig! Met vriendelijke groet, Herwin Rombout

CJ-Corbier
CJ-Corbier15 apr. 2020 - 19:25

Tja, met SBI 90.02 (ondersteuning podiumkunsten, ik verhuur draadloze techniek mét ondersteuning aan grote theatergezelschappen) sta ik nu wel op de lijst, maar ik kom niet in aanmerking. De drie maanden waarin omzetverlies én vaste lasten de € 4.000 moeten passeren haal ik niet.Ik heb wel een bedrijfsruimte gehuurd buiten mijn huis. Ik haal het wel als ik de hele periode van omzetverlies bekijk, want ik heb in oktober pas weer werk in de agenda staan. Omzetverlies minstens 70% en ik heb vanaf maart tot eind oktober een inkomen van ongeveer € 580/maand, net (niet) genoeg om de vaste lasten te betalen. Ik mis over deze periode ca € 9.000 inkomen. Theaters op slot, alles is geannuleerd want gezelschappen kunnen nu ook niet repeteren voor de eerste periode dat de maatregelen versoepelen...

Willem-Althof
Willem-Althof5 apr. 2020 - 12:09

Helaas, de aanvraagprocedure loopt direct vast als je geen sbi-code hebt wat door de site wordt herkend. Heeft meneer kees Verhoeven nog een ander advies?

aad piraat
aad piraat5 apr. 2020 - 11:44

Ach ja ook hier zijn de met uitgestreken bakkes gebrachte beloftes van onze Haagse Pinokkio weer een in uiterst moeilijke en mistige regelgeving verpakt. Zodanig samengesteld dat hij weer alle mogelijk heeft om bij het gegarandeerde mislukken er weer mee weg kan komen door genoegzaam voor de verantwoordelijkheid naar de betreffende minister te kunnen wijzen. 

holiday
holiday5 apr. 2020 - 11:42

Ik ben gepensioneerd en doe daarbij ook nog koerierswerk omdat de AOW ook geen vetpot is.Vanwege de corona crisis krijg ik bijna geen werk meer, maar mijn vaste lasten gaan wel door.Mijn vaste lasten zijn o.a. wegenbelasting, autoverzekering, bedrijfsverzekering, APK, onderhoudsbeurt en de nodige reparaties.Gelukkig is de bus afbetaald, maar sparen voor een nieuwe bus, is er ook niet meer bij.Alles bij elkaar kost mij dit tussen de € 300 en € 500 per maand.Omdat ik nagenoeg geen inkomsten meer heb, moet ik dit nu wel van mijn AOW'tje betalen.Omdat ik een AOW uitkering krijg, heb ik geen recht op een vergoeding.Terwijl mensen met enorme salarissen en miljoenen op de bank, wel een tegemoetkoming krijgen.Rutte wordt eens wakker en blijf niet de heerser spelen.

Willem-Althof
Willem-Althof5 apr. 2020 - 11:13

Ook mijn SBI-code staat niet vermeld. Nu al tweemaal via het signalatie-formulier op de website van het RVO aangemeld. Pas bij de tweede aanmelding ontving ik een ontvangstbevestiging per mail.Ik ga nu de aanvraag indienen, ik voldoe letterlijk aan alle gestelde voorwaarden behoudens dat SBI-code nummer. Ik ben het overigens volledig eens met Dhr. Kees Verhoeven. Waarom gedateerde codes gebruiken ipv een aanmelding beoordelen op de werkelijke omstandigheden. In mijn geval volledige uitval van omzet en wel degelijk doorlopende kosten!! Mijn code is 52291.Verder: er is niet echt een bond van ZZP'ers, iedereen staat er alleen voor. Ik vermoed dat als er verenigd gaat worden er meer mogelijk moet zijn voor deze altijd maar vergeten groep hardwerkende solisten.

vaaw
vaaw4 apr. 2020 - 19:37

Ik zou graag willen weten wat we nu moeten volgen:De voorwaarden zoals ze gepubliceerd staan op de site van de overheid. https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/voorwaarden of de vragen zoals ze gesteld worden tijdens de aanvraag.?Deze komen niet overeen. Verder is de KVK er duidelijk op hun site : https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/jouw-gegevens-in-het-handelsregister/prive-adres-in-het-handelsregister/ Wat als mijn privé-adres hetzelfde is als het bedrijfsadres?Wettelijk gezien zijn het privé-adres en het vestigingsadres twee verschillende adressen.Staat dit niet haaks op de informatie op de site van RVO

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!