Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De grote gevolgen van een coronaboete

2 mei 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
258 keer bekeken
Hoe langer we in isolement zitten, hoe groter de verleiding voor sommigen om de coronamaatregelen aan de laars te lappen. Vooral jongeren zoeken elkaar op, vieren feestjes. En als je dan een boete krijgt, dan betaal je die gewoon en ben je ervan af. Tenminste, dat denk je...
Tess is eerstejaars studente verpleegkunde. Ze was begin april op bezoek bij een vriendin, in het gezelschap van nog 5 anderen. Na een barbecue buiten gaat het gezelschap naar binnen. Vervolgens tipt een van de buren de politie, die de dames zonder waarschuwing op de bon slingert. 390 euro elk.

Strafblad

Zoals Tess en haar vriendinnen, zijn er de laatste tijd velen, vooral jongeren. Die nemen het niet altijd zo nauw met de regels. En wie in deze buitengewone tijden de coronamaatregelen overtreedt, moet het dan maar voelen, zou je kunnen zeggen. Alleen, wat vaak niet bekend is, dat zo’n boete ook betekent dat je een aantekening in de justitiële documentatie krijgt, in de volksmond een strafblad. En dat kan grote gevolgen hebben.
Wie voor zijn werk of stage later een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet aanvragen, loopt de kans die niet te krijgen. Een jongere die nu een boete wegens samenscholing krijgt, kan een baan bij de politie of bij de beveiliging wel vergeten. Of een student die mee wil doen aan een uitwisselingsprogramma in de VS, loopt de kans geen visum te krijgen vanwege dat strafblad.

GroenLinks: gevolgen buiten proportie

Die gevolgen zijn buitenproportioneel, zegt Kathalijne Buitenweg, vice-fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Ze vindt het volkomen terecht dat overtreders van de coronamaatregelen fors worden beboet. Maar als die worden voldaan moet het ook klaar zijn. Een boete moet niet meer automatisch een strafblad opleveren. En jongeren moet nog duidelijker worden gemaakt wat de consequenties zijn van een boete. Die onzekerheid, dat je zo afhankelijk bent van de luimen van iemand die de aanvraag moet beoordelen, dat is niet juist. Of die reis die je naar Amerika of Australië wilde maken, die laten je niet toe met een strafblad. Kun je wel over liegen op je visumaanvraag, maar dat is niet de bedoeling. 
Buitenweg maakt zich al langer druk over het systeem van strafbeschikkingen. Dat is in 2008 ingesteld om bij minder ernstige vergrijpen het Openbaar Ministerie de strafzaak te laten afdoen met een boete of taakstraf om de rechtbanken te ontlasten. De rechter komt er dus niet meer aan te pas. Tenzij iemand het niet eens is met de beschikking en het toch aan de rechter wil voorleggen.

Verzet aantekenen kan lonen

Dat kan lonen, stelt Buitenweg. In 40 procent van de gevallen waarin er verzet wordt aangetekend tegen de strafbeschikking, seponeert het OM uiteindelijk en vervalt de boete en daarmee ook het strafblad. En 25% van de zaken die dan wel voor de rechter komen, vernietigt die de beschikking of volgt er een veel lagere straf. De rechter weegt veel meer de omstandigheden van de overtreding en kijkt naar de gevolgen, bijvoorbeeld voor studie en werk. Officieren van Justitie zijn gewend aan hun rol als aanklager, nu ze als het ware op de stoel van de rechter zitten zijn ze vaak toch strenger en harder in hun oordeel.
Buitenweg wil dus af van het strafblad dat wordt gekoppeld aan de beschikking. Zodat je als je de boete hebt betaald, je verder kunt met een schone lei en het geen vervelende gevolgen heeft in de toekomst. Ze zal dit punt binnenkort opnieuw aan de orde stellen als de noodwet besproken wordt, die de overheid nu in allerijl opstelt om de noodverordeningen een wettelijke basis te geven. Verschillende hoogleraren hebben er al op gewezen dat de noodmaatregelen soms strijdig zijn met wetten en zelfs de Grondwet.

Wat mag precies?

Ze wil ook meer eenduidigheid over wat nu wel en niet precies mag. Die onduidelijkheid over de noodmaatregelen is namelijk niet alleen lastig voor burgers maar ook voor handhavers. Hoe moeten die handhaven als het voor hen ook niet precies duidelijk is? En dat geldt dus ook voor BOA’s, die minder goed opgeleid zijn dan politiemensen en niet altijd de gevolgen voor de mensen die beboeten overzien.

Lees over het bezwaar maken tegen een boete

Als je meer wil weten wat je kunt doen als je bezwaar wilt maken tegen een boete en de gevolgen daarvan, kun je dit blog lezen. Advocaat Justin Kötter wil jongeren gratis bijstaan die hierdoor in de problemen komen.
Voor meer informatie over de coronamaatregelen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Edwin1974
Edwin197411 mei 2020 - 12:16

Ik heb gelezen dat er inderdaad bewoners van Nederland zo worden aangepakt. Rutte en zijn kabinet spreken schande over landen als Hongarije of Noord Korea en China, maar doen in wezen niet veel anders. In de media wordt je gek gemaakt om de hoeveelheid mensen die zijn gestorven, maar gek genoeg hoor ik van mijn vrouw die in een ziekenhuis werkt exact het tegenovergestelde. Daarbij komt ook nog eens dat de nieuwe richtlijnen voor medewerkers in een ziekenhuis zijn bekendgemaakt sinds vrijdag. Verplegend personeel moet bij het behandelen van patiënten een mondkapje dragen als zij dichterbij dan 35 centimeter van het gelaat van de persoon komen die zij behandelen. Met andere woorden, als zij een hechting verwijderd bij iemand uit de knie, dan heeft zij geen bescherming tot haar beschikking! 
Dus wij als gezin moeten thuis blijven, alle regels in acht nemen, 1,5 mtr afstand houden, maar ondertussen zie je poltie agenten samen in de auto, mijn vrouw in de zorg heeft geen bescherming, net als de brandweer. Deze week zie ik leden uit het parlement nog geen meter van elkaar in de raadzaal. Mark Rutten zijn haartjes zijn mooi geknipt en geschoren de laatste weken en ga zo maar door. Spelende kinderen worden door de "politievlogger" van een pleintje gejaagd want er waren er meer dan 50... en dan stop je de video en spoel je terug... Oh nee, het waren er toch maar 18. En waarom mag je wel buiten sporten, maar kinderen die in Houten voetballen en best ver uit elkaar liepen is ineens een issue.
Waarom zeggen we niet waar het op staat! De zorg is jaren uitgekleed en de zorgmedewerkers slecht betaald. Beschermende middelen zijn vlak voor de crisis naar China gestuurd terwijl het hier nodig was. Oudere zwakke mensen zijn aan hun lot overgelaten in de verzorgingshuizen en geholpen door verplegend personeel zonder bescherming. Door de bezuinigingen van een lange termijn Rutte de afgelopen jaren. Deze ouderen zijn niet overgebracht naar een ziekenhuis, maar achtergelaten in het verzorgingstehuis zonder de juiste zorg en weggelaten in alle sterfte cijfers tot een paar weken geleden ná veel ophef. 
Cijfers worden continue verdraaid van IC bedden tot sterfgevallen tot waaraan mensen wel of niet gestorven zijn. En ja, er zijn meer mensen gestorven en ja dat is heel erg en ja het corona virus heeft veel zwakkere ouderen het laatste duwtje gegeven. En dat is erg voor iedereen die iemand verloren heeft. Maar er is ook nog zoiets als levensloop. Bij een warme zomer, een echte influenza golf en niet dat verkoudheidje die de meeste mensen bestempelen als "griep" sterven ook veel mensen. Meer gespreid, maar ook daar verliezen wij veel dierbaren, maar in al die tijden zijn maatregelen niet zo heftig geweest als nu. En is er ook niet zo'n groot onderscheid gemaakt. Mijn vrouw kan hier enorm kwaad van worden, dat zij door de week patienten helpt op zeer korte afstand, met pus, bloed, uitwerpselen, stoma's, wonden en noem maar op. Waar ze dagelijks word blootgesteld aan "gevaar", maar op zaterdag in de supermarkt is zij ineens een halve crimineel met de kans een strafblad te krijgen als ze binnen 1,5 meter van een ander persoon staat.
Het is belachelijk dat iedereen in dit land verre van solidair is ook al vind iedereen dit van zichzelf. Voor Rutte... Geef je fout toe dat je beleid idioot is en dat het ook je eigen toedoen is van jaren bezuiniging en voor ieder ander geef toe dat je het fijn vindt dat je lekker even lang kunt thuiswerken of thuis zijn, maar let ook op. Al dit heeft een rekening! 
Mensen kiezen straks geen baan meer in de zorg.Pensioenen gaan gekort worden.Mensen verliezen hun baan, hun bedrijf, hun huis.Gezinnen zullen uit elkaar vallen door scheidingen en problemenMensen zullen uit wanhoop zelf hun leven eindigen
En op deze zin ga ik commentaar krijgen, maar ik vind het het niet waard dat onze kinderen, onze medelanders, onze bedrijven, onze welvaart naar de klote gaat en dat doen wij voor een aantal grijze bolletjes...... Die ons ook over 2,3 of 5 jaar gaan verlaten. Hoe erg dat ook is voor nabestaanden. 
Bij een zware storm vallen de zwakke broze takken af en vallen zwakke bomen om en zo is helaas het leven.

gypsyjoy
gypsyjoy6 mei 2020 - 16:41

Bange burgers zijn makke schapen. Die leidt je zo naar de slachtbank. Verplicht vaccineren, afschaffen cash geld, internering wanneer het uitkomt, stukmaken van mkb ed. En allemaal onder het mom van "eigen bestwil".BAH.

gypsyjoy
gypsyjoy6 mei 2020 - 16:36

Verschrikkelijk dit klik systeem.Dat zou beboet moeten worden. Zijn we doorgeslagen? En dan de vrijheid vieren op 5 mei? Welke vrijheid?? Geen woorden voor, dit.Echt.Geen woorden voor. Stasie praktijken, of NSB voor mijn part.Opheffen die kliklijn . NU.

LondonRealArmySoldier
LondonRealArmySoldier4 mei 2020 - 23:30

Gek geworden in dit land. En dat alles voor een zogenaamd virus die niet eens is geïsoleerd van ander In het lichaam aanwezig genetisch Materiaal! Medelanders word toch wakker! 
#LondonRealArmy

marsgoddess
marsgoddess4 mei 2020 - 11:23

ik heb begrepen dat er al studenten zijn die een boete hebben gekregen omdat ze in hun gezamenlijke woning (hun studentenflat) samen op hun eigen balkon zaten. Er blijkt verwarring bij de handhavers, althans zo mild wil ik dit opvatten. Het kan namelijk ook woede zijn tegen studerenden in het algemeen bij handhavers, die misschien niet gestudeerd hebben? 

gerardvantol
gerardvantol3 mei 2020 - 17:06

Niks buitensporig aan, aan deze boete en aantekening. Ze zijn toch intelligent genoeg, om te beseffen dat ze niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar brengen. Dus welbewust als een soort bombrief rondlopen. Ook aantekening gebruiken als er gekozen moet worden bij toewijzing van IC plekken, bij aantekening mag je achteraan sluiten, du mogen zich aan de regels houdende ouderen gewoon voor.

suus76
suus763 mei 2020 - 13:15

Straffen met een hele hoge geldboete ben ik voor. De regels zijn er niet voor niets.
Echter gelijk ook een strafblad vind ik echt te ver gaan. Je pakt hiermee ook een deel van hun prive leven aan.


3 Reacties
John1313
John13133 mei 2020 - 16:11

Het virus verspreiden in de eigen omgeving dat heeft pas impact op hun privé leven, je (groot)ouders zal maar besmet raken door jou.

Wie zijn gat brand moet op de blaren zitten geldt hier.

endemion
endemion5 mei 2020 - 18:06

Die regels niets anders dan een wassen neus. Je weet toch dat er landen zijn die niet zo'n onzin regels hebben ingevoerd en dat daar dit virus zich niet anders gedraagt dan hier. Doe je ogen eens open en besef dat dit niets anders is dan een excuus van de globalisten om mkb kapot te maken oa. Kijk hier eens naar ipv dat nepnieuw vd nos.https://www.youtube.com/watch?v=wdh6al2J9zM

Edwin1974
Edwin197411 mei 2020 - 12:26

helder filmpje

liesanneh
liesanneh3 mei 2020 - 12:23

De straffen kunnen wat mij betreft niet hoog genoeg zijn. Iedereen weet dat hij/zij fout zit als je je niet aan de coronaregels houdt.

janale
janale3 mei 2020 - 9:24

Ik vind het niet meer dan terecht dat deze jongeren zo gestraft worden. Iedereen moet zich aan de regels houden. Zeker dat grietje dat in opleiding zit tot verzorgende. Ik schat zo in, dat er haar opleiding ook genoeg over gesproken is. Ik heb laats ook een hele discussie gehad met een groepje jongeren en kreeg als antwoord een grote bek. IK heb ze op de foto gezet en gedreigd dat ik ze aan zou klagen voor een aanslag op mijn leven. Toen zijn ze uit elkaar gegaan en ik hen ze natuurlijk niet aangeklaagd, maar goed bang schijnt te helpen om tot ze door te dringen..  

DWVS
DWVS3 mei 2020 - 7:13

Dit filmpje over een boete is een prachtig voorbeeld van de verwencultuur waar in wij leven. De overheid waarschuwt keer op keer dat je afstand moet houden. Overal in Nederland zie je posters en heeft men het er over. En wanneer iemand dan een boete krijgt gaan ze meteen huilen bij Kassa dat ze geen waarschuwing hebben gehad. Hoop dat veel jongeren dit item gezien hebben en hun les er van leren.

2 Reacties
endemion
endemion5 mei 2020 - 17:59

Wat een debiele opmerking! Wat nou verwencultuur, dat heet vrijheid domoor. Geef het maar lekker op idioot. Maar verlang niet van iedereen dat ze mee gaan daarin ofwel trek de rest van ons niet mee de afgrond in aub.

Edwin1974
Edwin197411 mei 2020 - 12:24

Blind vertrouwen in de autoriteit is de ergste vijand van de waarheid. 
Albert Einstein