Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Reiziger moet per 1 juni verplicht mondkapje op in openbaar vervoer

7 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
mondkapjes 1127
Vanaf 1 juni moeten alle reizigers in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje dragen. Het kabinet heeft dat woensdagavond bekendgemaakt. Het gaat daarbij om niet-medische mondkapjes. Medische mondkapjes zijn bedoeld voor de zorg. Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete.
De bussen, treinen, trams en metro’s gaan vanaf 1 juni ook weer meer rijden. Sinds maart was het openbaar vervoer alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld voor mensen met cruciale beroepen. De dienstregeling werd daarom flink teruggebracht.
De overheid had het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd. Het zou vrijwel onmogelijk zijn om in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden. Als de afstand wel strikt gehandhaafd moet worden, dan zou het ov nog maar een kwart van de reizigers kunnen vervoeren.

Markeringen op stations

De OV-bedrijven hadden zelf al geopperd om mondkapjes te dragen in bussen en treinen. Er moet daarnaast duidelijkheid komen over hoe reizigers zich moeten gedragen. Er zijn op zes treinstations inmiddels markeringen aangebracht om de reizigersstromen zoveel mogelijk in goede banen te kunnen leiden.
De vervoersbedrijven vragen ook om meer geld. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven is in gesprek over een mogelijk steunpakket, zei ze woensdag voor het crisisberaad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar