Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikeinse logica: baby zal kort na geboorte overlijden, maar abortus is niet toegestaan

  •  
20-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1701 keer bekeken
  •  
rondesantis

Een stel uit Florida wordt gedwongen om hun baby ter wereld te brengen, terwijl nu al vaststaat dat het kind kort na geboorte zal overlijden. Dat is het gevolg van de draconische anti-abortuswetgeving in de Amerikaanse staat. Het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat wordt gedomineerd door conservatieve zeloten, besloot vorig jaar een einde te maken aan het landelijke abortusrecht.

Artsen hebben bij de foetus het zogeheten Potter-syndroom vastgesteld: een zeldzame aandoening waarbij een kind geen of zwaar misvormde nieren heeft. Baby’s met het syndroom overlijden vlak voor of vlak na de bevalling. Als een kind met het Potter-syndroom ter wereld komt, overlijdt het doorgaans binnen enkele uren.

In Florida is abortus nu verboden als de zwangerschap langer dan vijftien weken duurt. Er zijn uitzonderingen op de regel, maar zelfs deskundigen vinden het lastig om te bepalen wat die voor deze foetus zouden betekenen. Volgens experts kunnen de ouders de zwangerschap pas in de 37ste week afbreken, maar zelfs dat is niet zeker, schrijft The Guardian. De aanstaande ouders hebben te weinig geld om naar een andere staat met minder bizarre regels te reizen.

De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, wil de toch al hardvochtige anti-abortusregels in zijn staat verder aanscherpen. Eerder deze maand pleitte hij nog voor een abortusverbod vanaf zes weken. DeSantis wordt alom beschouwd als een van de grote kanshebbers om in 2024 presidentskandidaat te worden namens zijn partij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.