Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huiszoeking bij medewerker FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff vanwege Russische inmenging

  •  
29-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1915 keer bekeken
  •  
degraaff

De Belgische politie doet woensdagochtend huiszoeking in het Europees Parlement in het kader van een onderzoek naar Russische inmenging. Het gaat om een doorzoeking van het bureau van Guillaume P., medewerker van de fascistische Europarlementariër Marcel de Graaff (Forum voor Democratie). Dat meldt Der Spiegel.

De doorzoeking houdt verband met het onderzoek naar de desinformatiesite Voice of Europe, bericht VRT NWS. In maart meldden Tsjechische inlichtingendiensten dat deze site werd gefinancierd door het Kremlin. Voice of Europe ‘interviewde’ veelvuldig extreemrechtse politici als Thierry Baudet en Filip Dewinter.

De autoriteiten denken dat Europarlementariërs zijn betaald om Russische propaganda te verspreiden. “Er zijn aanwijzingen dat de medewerker van het Europees Parlement [Guillaume P.] hierin een significante rol speelde”, aldus de Belgische opsporingsautoriteiten tegenover Politico.

De Graaff werd al eerder genoemd als politicus die mogelijk is ‘gekocht’ door het Kremlin. Zo verspreidde hij in maart tijdens een speech in het Europarlement krankzinnige Russische propaganda over Oekraïense “pedonetwerken, mensensmokkel en orgaanhandel”. De Graaff heeft altijd ontkend dat hij is omgekocht.

De Graaffs medewerker P. is een Franse rechtsextremist die eerder door de delegatie van Rassemblement National aan de kant werd gezet vanwege antisemitisme. Hij ging vervolgens aan de slag voor AfD-Europarlementariër Maximilian Krah. Inmiddels is hij een van de vier parlementair medewerkers van De Graaff.

Het bureau van Krah werd eerder deze maand al doorzocht op gezag van de Duitse autoriteiten. De AfD-afvaardiging werd vorige week uit de rechts-radicale ID-fractie in het Europarlement gezet, omdat de Duitse politici betrokken zijn bij te veel schandalen. Zo vergoelijkte Krah anderhalve week geleden de misdaden van de SS. Een medewerker van Krah wordt verdacht van spionage voor China.

Op X reageert De Graaf woensdagmiddag dat de huiszoeking “als een volslagen verassing” (sic!) komt. “Overigens heb ik geen enkele betrokkenheid bij wat voor een zogenaamde Russische desinformatie operatie dan ook. Ik heb een eigen politieke overtuiging en die verkondig ik. Dat is mijn taak als Europarlementariër.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.