Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AfD uit ID-Groep gezet na deportatiefantasieën en SS-vergoelijking

  •  
23-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1094 keer bekeken
  •  
krah

Het blijft rommelen binnen Identiteit en Democratie, de Europese politieke groep waartoe ook de PVV behoort. De delegatie van Alternative für Deutschland (AfD) is niet meer welkom in de extreemrechtse fractie in het Europees Parlement, meldt Der Spiegel. Zelfs voor de meeste rechtsextremisten gingen de deportatiefantasieën en SS-vergoelijking van de AfD te ver.

Met name Rassemblement National van Marine Le Pen wilde van de AfD’ers af. Uit een donderdagmiddag uitgegeven verklaring blijkt dat ook onder meer het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega klaar zijn met de Duitse extreemrechtse partij. De Oostenrijkse FPÖ en de Estse Conservatieve Volkspartij stemden tegen het uitsluiten van de AfD. De Deense Volkspartij onthield zich van stemming.

AfD-lijsttrekker Maximilian Krah had afgelopen weekend in de Italiaanse krant La Repubblica de oorlogsmisdaden van de SS gebagatelliseerd. Dat schoot Le Pen in het verkeerde keelgat. “De AfD gaat van de ene provocatie naar de andere”, mopperde ze in een reactie.

Le Pen verwijt de AfD ruim baan te geven aan radicale elementen. Eerder dit jaar kwam de extreemrechtse Duitse partij al onder vuur te liggen toen bleek dat partijleden met andere neonazi’s hadden gesproken over het deporteren van miljoenen burgers naar Afrika.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.