Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement wil sancties tegen politici die geld van Poetin aannemen

  •  
19-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1537 keer bekeken
  •  
baudetrussen

De lidstaten van de Europese Unie zouden niet alleen sancties moeten opleggen aan Poetins Russische vrienden, maar ook aan zijn Europese bondgenoten. Dat is de strekking van een resolutie die het Europees Parlement donderdag heeft aangenomen. De Europarlementariërs willen maatregelen tegen Europeanen die zitting hebben in de besturen van grote Russische bedrijven, en tegen Europese politici die geld uit Rusland blijven ontvangen.

Het gaat daarbij onder meer om Gerhard Schröder. De voormalige Duitse bondskanselier heeft functies bij de Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft en wil nog altijd geen kwaad woord horen over Poetin. Eerder deze week deed de Duitse regering om die reden het voorstel om de belastingbetalers niet langer te laten opdraaien voor de financiering van het kantoor van de gewezen bondskanselier. Veel van Schröders medewerkers waren eerder al vertrokken.

Van verscheidene extreemrechtse partijen in Europa is bekend dat zij in het verleden geld hebben aangenomen uit Rusland. Zo kreeg de partij van de Franse rechtsradicaal Marine Le Pen een lening van ruim 9 miljoen euro van een aan het Kremlin gelieerde bank. Daarnaast wilden de Russen ook de partijkas van de extreemrechtse Lega Nord van Matteo Salvini spekken.

Thierry Baudet suggereerde eind 2015 tegenover Henk Otten dat hij geld had ontvangen van de Rus Vladimir Kornilov. De Forum-leider omschreef Kornilov zelf in een app-bericht als “een Rus die werkt voor Poetin”. De Amerikaanse inlichtingendiensten beschouwen Baudet vanwege zijn contacten met Kornilov als “een schakel in een Russische propaganda-oorlog”. Baudet beweert zelf dat hij niet is “omgekocht”. Dat zou betekenen dat hij de Kremlin-propaganda jarenlang om niet heeft verspreid. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2022 - 5:33

En uiteraard zou Rusland momenteel op een lijstje staan van landen die te riskant zijn en te adverseriaal tegenover de EU zijn. Ik wil zeggen. Geld is nodig maar wel op de juiste manier en met de nodige discriminatie tussen en voor goed of fout.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2022 - 5:29

Er moeten natuurlijk regels zijn over wanneer en van wie en aan wie en voor wat geld gegeven moet worden. In sommige situaties is geld nodig, en in sommige situaties is het een vorm van corruptie. Daarbij is het ook belangrijk te weten dat geld van een firma die een agentschap is van een autocratische regering, iets totaal anders is dan geld aannemen van een firma die onafhankelijk is, en dat geld aannemen van een dictatuur anders is dan geld aannemen van een geavanceerde democratie. Als het niet mogenlijk is om daar een lijn in te zetten moet het via een omweg. Bijvoorbeeld, geen geld van buiten de EU, of van landen die niet op een veilig lijstje staan, of van firmas die door een staat gecontroleerd worden.

Jan Wijn
Jan Wijn20 mei 2022 - 8:25

Ik meen dat rechtse politici, als ze al eens aanwezig zijn in het Europees parlement niet alleen door Russen gesponsord werden om hun invloed aan te wenden, maar ook door de VS en Europese zakenlieden. Buiten dat worden ze al buitensporig beloond voor een retourtje Brussel: daar even hun krabbeltje zetten voor zogenaamde aanwezigheid om de onkostenvergoeding te incasseren en weer naar huis.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop120 mei 2022 - 7:03

''Europarlement wil sancties tegen politici die geld van Poetin aannemen'' Echt de EU elite weer in de bocht. In plaats van dat ze sancties willen tegen ALLE politici die geld aannemen van wie dan ook gaan ze EU corruptie bestrijden door slechts de giften van 1 enkele donateur in de ban te doen. En dan beginnen we nog maar niet over giften die politici in de EU zelf organiseren aan lieden/landen waar je een vraagteken bij kan zetten.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037120 mei 2022 - 9:38

Terechte opmerkingen.

youppie
youppie20 mei 2022 - 6:24

"Van verscheidene extreemrechtse partijen in Europa is bekend dat zij in het verleden geld hebben aangenomen uit Rusland." Een goed geheugen is het halve werk. Groenlinks is het fusieproduct van PPR, PSP, CPN en EVP (De PPR en de EVP waren afsplitsingen van de partijen die later in het CDA opgegaan waren) Was het niet de CPN die vroeger blind het evangelie van Rusland verkondigde? Waren het geen CPN-ers die gedrild werden in Moskou en voor hun propaganda gelden uit Rusland ontvingen? Hoe zit het trouwens met de SP? Gelijke monniken, gelijke kappen. Ik ben trouwens fel anti-Poetin.

5 Reacties
Volrin
Volrin20 mei 2022 - 7:52

Heb je bewijs dat Groen Links Poetin steunt of geld van hem aanneemt? Zo niet, dan slaat je vergelijking nergens op.

Paul250371
Paul25037120 mei 2022 - 9:42

"Was het niet de CPN die vroeger blind het evangelie van Rusland verkondigde? Waren het geen CPN-ers die gedrild werden in Moskou en voor hun propaganda gelden uit Rusland ontvingen?" Hun neuzen stonden destijds inderdaad richting Moskou. Net zoals de rest van de neuzen richting Washington stonden en Stalin werd gevierd als bevrijder en ideologisch leider. Dat zij geld uit Moskou ontvingen is mij niet bekend. Heb je daar een bron voor? Maar dat meelopen stopte en de CPN werd onafhankelijk van Moskou na de rede van Chroetsjow

Gerygrr
Gerygrr20 mei 2022 - 10:37

De SP kent de afdrachtregeling. De leden betalen eveneens een bijdrage.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 mei 2022 - 20:27

Ja, een figuur als de `Youppie' zou graag bevestigd zien dat SP en GL roebels opstrijken van de Russen. Hij waant zich echter decènnia in de tijd terug, toen BVD en Telegraaf nog meenden dat heul progressief NL werd georkestreerd en betaald door het Kremlin.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2022 - 5:22

Met Groenlinks vandaag heeft dat niks te maken. Wil in een tijdmachine stappen of zo? Mischien kun je eventueel Brabant aanklagen, want die waren ooit Spaans.

Kikkerts
Kikkerts19 mei 2022 - 19:59

EU/Nederlandse politici mogen natuurlijk geen poen ontvangen van buitenlandse mogendheden. En wat mij betreft ook niet van buitenlandse particulieren/bedrijven. Ook niet als ze dat keurig melden. En al helemaal niet praktisch gratis, dus als daar geen duidelijke prestatie tegenover staat zoals bij de familie Biden is gepasseerd in het corrupte Oekraïne. Vroeg of laat wordt er dan mogelijk een (ongewenste) tegenprestatie verlangd. Waarom een verbod nu alleen voor de buitenlandse mogendheid Rusland zou moeten gelden blijft onduidelijk. Blijkbaar willen EU elite de mogelijkheid dat ze gratis poen krijgen van andere landen e.d. openhouden. Van heel andere orde is dan weer de vraag of je als politicus een lening mag afsluiten in het buitenland of in het buitenland betaalde (neven) werkzaamheden verrichten.

PVDB2
PVDB219 mei 2022 - 19:12

Het is mooi dat het is aangenomen. Dat zelf Poetin vrienden als Orban (of zijn marionetten in het EP) er mee akkoord gaat. Je kan weinig anders. Hier was alleen de PVV tegen een onderzoek van Russische organisaties die Nederlandse organisaties financierden. Al zijn er in dit lage landen mensen die alles op D66 en GL steken. Massa moorden door extreem-rechts in de VS; D66 aanhangers doen het hier ook. Zijn hetzelfde. Geen enkel bewijs kunnen leveren en dan je toevlucht tot dergelijke schaamteloze en vergezochte vergelijking. Werkelijk diep triest. Geen antwoord op de financiering van de club zelf (dus niet de 2dekamerleden die een salaris krijgen). Waarom de PVV ooit doorgelicht werd door de BVD 12 jaar geleden en misschien nu weer. En misschien weer zoals in België ook gebeurde bij het VB. Seksueel ongepast gedrag vergelijking met corruptie/zelfverrijking. Of het uitmaakt is de vraag; je hebt iets als crypto currency's. Mocht dat zo zijn dan hebben ze geen goede dagen gezien het feit dat de afgelopen 4 maanden de koers van de bekendste (en eigenlijk enige twee succesvolle) crypto's met 60% is gedaald. Wel zullen het niet weten want het is zo goed als ontraceerbaar. Net als in de criminele wereld. Het is mooi dat Vara programma's als Zembla, zover dat de huidige rechtse regering dat toelaat, deze onderzoeken doet en zaken naar boven haalt. Nationaal als ook internationaal (bij gelijke journalistieke programma's) laat zien. Hulde.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 mei 2022 - 18:03

Goed initiatief. Als je nu nog steeds geld aanneemt van Rusland dan zit het echt niet goed.