Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Onder Rutte is de bestuurscultuur bedorven

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3040 keer bekeken
  •  
ANP-448389806

Geheel in lijn met deze geldende Haagse mores opereert ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Zij dreigt zelfs met aangiftes van laster als iemand openlijk durft te twijfelen aan haar integriteit.

In een pijnlijk profiel over Shula Rijxman schetste de Volkskrant woensdag een beeld van een regenteske ritselcultuur in delen van de media en politieke elite. Die voedt rechts-radicale complottheorieën, en ondermijnt het vertrouwen.

Terwijl zij voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) was adviseerde Rijxman het campagneteam van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. Ook sprak ze de hoofdredacteur van Nieuwsuur aan op de kritische lijsttrekkersinterviews, en specifiek de scherpe ondervraging van Kaag over grensoverschrijdend gedrag en discriminatie binnen haar partij.

Inmiddels is Rijxman wethouder voor D66 in Amsterdam. Het blijft vaag of zij D66 alleen adviseerde als privépersoon, of ook in functie. Het Volkskrantartikel lijkt op enige vermenging te wijzen. In een reactie stelt Rijxman dat ze werk en privé altijd gescheiden heeft kunnen houden, en zij zich aan de Governance Code van de NPO hield.

Principeloze machtsmachine

Zelfs als het strikt genomen toegestaan was wat Rijxman deed – iedereen mag immers in hun vrije tijd actief worden in een politieke partij, ook een omroepbestuurder – roept dit veel vragen op. Wat zegt dit over de bestuurscultuur? D66 had haar beter niet kunnen uitnodigen voor die zogenaamde brainstormsessies. Het is evident schadelijk. 

Of is D66 werkelijk zo’n principeloze machtsmachine geworden, dat men daar niet meer ziet hoe dodelijk dit is? Extra wrang daar D66 altijd hoog van de toren blaast over integriteit. Het uitstekende artikel Als het luide debat een zacht gefluister wordt van Kim van Keken in De Groene van januari 2021 schijnt meer licht op D66 als regentesk machtsbedrijf.

Naar eer en geweten 

De kwestie-Rijxman staat helaas niet op zichzelf. Het is slechts een voorbeeld van een mentaliteit die in het tijdperk-Rutte gewoonte werd. De cirkelredenatie: wij vinden onszelf heel integer, dus hebben wij geen toezicht, regels, transparantie of controle nodig, dat kunnen wij heel goed zelf regelen, want wij vinden onszelf heel integer.

Voorbeelden te over. Zoals VVD’er Cora van Nieuwenhuizen. Terwijl zij al een nieuwe baan als lobbyist voor de energiesector had, bleef zij ijdel nog een tijdje aan als minister. De premier was op de hoogte. Haar excuus? Zij had zelf bepaald waar ze wel en niet over mee zou praten, en dat deed zij uiteraard volledig integer, dus: niks aan de hand!

En minister-president Mark Rutte zelf, die al bezwoer ‘naar eer en geweten’ gelogen te hebben, vond dat hij jarenlang zelf kon bepalen welke sms’jes hij kon verwijderen en welke bewaard en gearchiveerd moesten worden. Hij deed alsof het volkomen normaal was. Conform de afspraken en volgens de richtlijn, aldus Rutte.

Met pek en veren

CDA-leider en ex-minister van Financiën Wopke Hoekstra investeerde in een belastingparadijs. Experts waren het eens: dit was onacceptabel en beneden alle internationale standaarden. Ook liet hij het CDA-verkiezingsprogramma eigenhandig aanpassen, schijnbaar om tegemoet te komen aan de wensen van een grote donateur. 

Is Hoekstra met pek en veren Den Haag uitgejaagd? Nee, integendeel. Hij werd beloond met zijn droombaan: het ministerschap van Buitenlandse Zaken. Hij verraadde Pieter Omtzigt, verloor de verkiezingen, en kreeg toch alles hij wilde. Met een akkoord van Kaag.

Of zijn partijgenoot Marnix van Rij, die als consultant in de financiële sector alle haken en ogen van het belastingstelsel exploiteerde, en nu de baas is over de Belastingdienst. Zijn eerste wapenfeit? Helemaal geen belasting meer heffen over vermogen. Zijn verweer? Het kan niet anders. De rechter heeft bepaald dat de Box 3-heffing discriminerend is. Nederland is nu het enige EU-land dat vermogen subsidieert. Wanbeleid is een understatement.

Haagse mores

Geheel in lijn met deze geldende Haagse mores opereert ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Zij dreigt zelfs met aangiftes van laster als iemand openlijk durft te twijfelen aan haar integriteit. Haar partij is nota bene opgericht door een reclamebureau dat werkt voor Big Agro. Met als doel de belangen van die sector te bevorderen in de politiek.

Maar: naar eer en geweten! Niks aan de hand. Van der Plas kan prima zelf bepalen hoe integer zij is. Zo hoort dat. Kijk maar naar Rijxman, Kaag, Rutte, Hoekstra en al die anderen.

Extreemrechtse politici als Geert Wilders en Thierry Baudet bepalen ook liever zelf welke belangen zij dienen, welke (buitenlandse) giften en verdiensten zij openbaar maken, en welke zij verzwijgen. Zij hebben geen boodschap aan ‘onzin’ als transparantie en integriteit. Tenzij ze er anderen de maat mee kunnen nemen. Dan is het plots heel belangrijk.

Zo houden ze samen de verziekte bestuurscultuur in stand. Bedorven onder Rutte. De liberalisering van integriteit. Eigen verantwoordelijkheid werd eigenbelang.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Sarajlija
Sarajlija5 aug. 2022 - 11:05

Ik leef 28 jaar in Nederland en heb 3 MP meegemaakt. Kok, Balkenende en Rutte. Bestuurscultur was en is nog steeds verrot. Als zij geen waarheid spreken dan noemt men dat de waarheid omzeilen. Waarom krijgen steeds zelfde gezichten bestuurlijke functies? Wij kunnen niet eigen burgemeester die worden naar binnen gehaald door wijze koppen. NOS wilde niet in het begin berichten over toeslagenaffaire. En net zoals NPO verwacht ik dat zij macht controleren. Dat doen zij niet goed genoeg volgens mij.

2 Reacties
Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 14:41

Sarajlija Waar baseert u dat op, dat de NPO in het begin niet wilde berichten over de toeslagenaffaire? En als het klopt wat u beweert, wat was dan de reden dat de NPO (per se) niet wilde berichten (Overigens is het volgens mij geen plicht van de media, waaronder de NPO, om de macht te controleren maar een soort van recht.)

Zandb
Zandb7 aug. 2022 - 5:59

Sarajlija Dat baseert u dus nergens op.

VerwardeMan
VerwardeMan5 aug. 2022 - 10:18

De bestuurscultuur is niet bedorven onder Rutte, het was al veel langer verrot en is onder Rutte voor vele mensen pas zichtbaar geworden. Onze democratie handelt al decennia lang niet in het belang van het "demos". De mens staat al decennia niet meer centraal en het is niets meer dan gerommel in de marge t.b.v. van de status quo, waarin steeds meer centralisatie van macht, middelen en kapitaal plaatsvindt en mensen steeds minder vrijheid en mogelijkheden hebben. Een belangrijke factor is m.i. dat media de macht niet (goed) controleert en zich vaak zelfs als gereedschap laat gebruiken om plannen aan de bevolking te slijten die in het belang van grootkapitaal en machthebbende zijn en tegen het belang van de bevolking. Jarenlang laten media partijen weg komen met gerommel in de marge, een procentje hier, een procentje daar, een kletsverhaal op TV waarin niets gezegd wordt en een "visie" die hetzelfde klinkt als 30 jaar geleden met een paar andere accentjes die passen bij de tijd. Wanneer is er voor het laatst een visie neergelegd die alle structuren doorbreekt en een essentieel andere en eerlijkere samenleving tot gevolg heeft? Er is geen visie, er komt geen verandering. Incompetentie is zelfs niet meer geloofwaardig. In de media zou iedere politicus midden in het gezicht uitgelachen dienen te worden met de onzin die ze verkopen. De bevolking laat zich maar tegen elkaar uitspelen en hoopt dat de volgende regering anders is. Het establishment lacht in zijn vuistje.

4 Reacties
Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 11:42

VerwardeMan Wat een vaagspraak: "De bestuurscultuur is niet bedorven onder Rutte, het was al veel langer verrot en is onder Rutte voor vele mensen pas zichtbaar geworden." Want bestaat een rottigheid die niet zichtbaar (waarneembaar) is wel?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans35 aug. 2022 - 12:16

"Wanneer is er voor het laatst een visie neergelegd die alle structuren doorbreekt en een essentieel andere en eerlijkere samenleving tot gevolg heeft? " Ik twijfel tussen 1847, de publicatie van het Communistisch Manifest en de Bergrede, Matteüs 5, kort na het het beging van onze jaartelling.

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 13:30

Jullie suggestieve opmerkingen doen voorkomen alsof er eigenlijk niets aan de hand is, vergelijkbaar met de overheid vlak voor de bekendmaking van het Toeslagschandaal, de 270.000 burgers op zwarte lijsten, de 1150 uit huis geplaatste kinderen met nieuwe voor en achternamen, die nooit meer bij de ouders terugkomen. De Groningse gaswinning slachtoffers, waarbij jaren is verkondigd dat de aardbevingen geen schade berokkenden en nu de uitvoeringskosten het drievoudige kosten als de werkelijke schade en er pas een fractie is geholpen. De Chroom 6 puinhoop, die voorspelbaar weer uit het nieuws verdwenen is. Dan is het natuurlijk logisch dat de boodschappers de foute en niet goed geïnformeerde Nederlanders zijn, het is ook erg complex, voor wie de waarheid niet wil zien. Dan is de jijbak erg snel geplaatst.

VerwardeMan
VerwardeMan5 aug. 2022 - 13:48

@Zandb Hangt een beetje van het type rot af, maar ik kan genoeg voorbeelden van rot bedenken waarbij het rottingsproces al lang gaande is (en er dus al rot is) voordat het aan de oppervlakte zichtbaar wordt. Waarbij de ene persoon de symptomen sneller opmerkt dan de meeste mensen. Betonrot is een mooi letterlijk voorbeeld, en de rot in onze politiek vind ik een passend figuurlijk voorbeeld. Hoop dat het wat minder vaag is nu. @Franks Akkermans3 Precies! Beiden geen visies die ik zou willen onderstrepen, maar visies niettemin. En hoe lang dat alweer geleden is laat precies zien wat ik bedoel. De afgelopen decennia gebeurt niets meer dan wat gerommel in de marge.

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 aug. 2022 - 9:54

De negatieve suggestie die uitging van de koppen en de inleiding van het Volkskrant artikel over Rijxman werd nergens waargemaakt. Het is niet veel anders dan een verzameling achterklap die lezers moet trekken maar feitelijk ongegrond zijn. Die conclusie trekt het artikel uiteindelijk ook. Verder ben ik het met pahan hieronder eens dat het wel erg makkelijk is Rutte alles van d afgelopen tien jaar in de schoenen te schuiven. Natuurlijk is hij politiek verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Maar niet voor alles dat ons in die tien jaar overkwam. Ik ben er van overtuigd dat ieder andere premier van welke kleur of geur ook, niet veel anders had geregeerd. Misschien zelfs wel veel slechter. Ik herinner me de woorden van Joop den Uyl dat de smalle marge van de democratie slechts kleine veranderingen toestaat. En dat geldt nog meer voor een premier die een coalitie van meerdere partijen van uiteenlopende richting door het politieke moeras moet sturen. De mogelijkheden anders dan op de geijkte manier op te treden zijn uiterst beperkt. Wat niet wil zeggen dat ik blij ben met de uitkomst van dit alles. Maar daar denkt het overgrote deel van ons land toch heel anders over. En daar gaat het om.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 13:37

@Martin Dit heeft niets te maken met den Uyl , ja maar betekent eigenlijk Nee. Echter Rutte is en blijft en is zelfs trots op dat hij de langst zittende premier is. Hij is en blijft eind verantwoordelijke en is zeker verantwoordelijk voor de doctrine, die zijn aam draagt. Hij zal daaraan herinnerd worden in de geschiedenis boeken, net als het Toeslagschandaal wat tot 2 jaar geleden heeft kunnen voortwoekeren. Daar hoort geen maar bij, je bent premier of je bent het niet. Juist het doorschuiven van de verantwoordelijkheid en de verdeel en heers tactiek, incluis decentralisaties met grote bezuinigingen, zorgt voor veel terechte kritiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2022 - 9:06

Waarschijnlijk allemaal bij een Studentencorps gezeten of er dicht tegenaan geschurkt? Ik maak me geen illusies meer dat het ooit zal veranderen.

DonQ nick
DonQ nick5 aug. 2022 - 8:25

Wederom geweldig artikel die ik zoals tevoor graag wil delen op mijn FB-pagina Nick van Nifterik maar tevergeefs gezocht naar share icoontjes? Wat is er aan de hand, geldt dit voor iedereen of alleen voor mij? reaktie woordt zeer op prijsgesteld!

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop5 aug. 2022 - 8:29

De share icoontjes worden later toegevoegd. Tot die tijd kun je de url in een Facebook bericht plakken. Sorry voor het ongemak. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-onder-rutte-bedorven-bestuurscultuur-betekent-de-liberalisering-van-integriteit

spelregeltoerist2
spelregeltoerist25 aug. 2022 - 5:47

Heb al jaren geen enkel vertrouwen meer in de NPO. Die is namelijk volledig afhankelijk van de honderden miljoenen vanuit Den Haag want de inkomsten uit de reclame zijn nog slechts marginaal nu we meer dan vijf andere Nederlandse commerciële zenders hebben die ook uit dezelfde ruif willen eten. En kan iemand mij uitleggen waarom er nog mensen op D66 stemmen die geen ambtenaar zijn? Ik kan werkelijk geen enkel punt in het programma van die partij vinden waar ik warm voor kan lopen…

3 Reacties
Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 11:47

spelregeltoerist U hebt om een belachelijke reden geen vertrouwen in de NPO. Maar dat zij u gegund. (Overigens hebt u in feite geen enkel vertrouwen in welke dienst ook, gefinancierd door de overheid en hebt u geen vertrouwen in wie door de overheid betaald wordt. Nogmaals, het is u gegund maar het slaat nergens op. (Mensen die door een bedrijf betaald worden of die i.o.v een ander werken worden bv, kunt u daarom ook niet vertrouwen.) En nee, dat kan niemand u uitleggen waarom u niet voor iets kan warmloopt.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist25 aug. 2022 - 15:15

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

VerwardeMan
VerwardeMan5 aug. 2022 - 15:22

Op uw aanraden even het programma (weer) doorgespit en moest inderdaad even gniffelen. Hetzelfde gevoel heb ik overigens bij de meeste partijprogramma's.

pahan
pahan5 aug. 2022 - 5:39

Geen sterk verhaal. Onder Rutte is natuurlijk een makkelijk verhaal, bij de langstzittende Premier van Nederland. Maar is dat dan onder regie van Rutte? Was dit zijn masterplan? Of zou het nog veel erger geweest zijn als Rutte er niet had gezeten? Ik moet altijd wel grinniken als hem weer eens magische eigenschappen worden toegedicht, en vaak in een en hetzelfde verhaal incompetent en omnipotent wordt verklaard. De BBB is een product van de tijd, zoals elke politieke partij dat in de basis was. Moeilijker is het niet. En die tijd is niet door Rutte ontstaan.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt5 aug. 2022 - 8:59

"Maar is dat dan onder regie van Rutte? Was dit zijn masterplan? " Rutte was de laatste om te erkennen dat hij er visie op nahoudt. Dan kan er onmogelijk een masterplan zijn. 'Het' was dan misschien, soms (Hij zit er wel erg lang, e.e.a. zal dan toch ook wel gegaan zijn zoals hij dat heeft gewild), niet 'onder' zijn regie. Het was wel TIJDENS zijn regie. Wat betekent dat hij in de gelegenheid was onder zijn regie te nemen, en dat dan heeft nagelaten. Op zijn minst mede schuldig. "Onder Rutte is natuurlijk een makkelijk verhaal, bij de langstzittende Premier van Nederland" . Absoluut. Maar het valt niet te negeren. Hij was/is eindverantwoordelijk die lange periode. Met slechte resultaten op veel fronten. Of zou het nog veel erger geweest zijn als Rutte er niet had gezeten?

Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 11:50

pahan Waarom negeert u de feiten als het bv om de BBB gaat.

pahan
pahan5 aug. 2022 - 14:04

@zandb, Welke feiten bedoel je?

Halas
Halas5 aug. 2022 - 5:25

Het is net te opvallend, dat er pas een stuk, ook hier, over Shula verschijnt als ze weg is bij de omroep.... En dan die omslachtige weg, om dit via Rutte aan BBB te linken: Komt mevr Van der Plas te dichtbij met haar zetels? Dan is het zuiverder om eens te kijken waarom die wij-weten-wat-goed-is voor -de- burger partijen zo slecht scoren bij deze stikstofcrisis. Eerder is dit idd hoe het omroepwereldje werkt en wat je mag benoemen en wat niet; wanneer we opzij kijken, toch?

Rode Diesel
Rode Diesel4 aug. 2022 - 20:41

De "bedorven bestuurscultuur" is veel meer een structureel politiek-bestuurlijk probleem wat bovendien al lang voor Rutte haar oorsprong kent. Dat de verleiding voor sommigen te groot is om de oorzaak te politiseren door Rutte voorop en met hem rechts (neoliberaal) verantwoordelijk te willen maken is duidelijk maar weinig verstandig omdat het de echte oorzaken en hoe deze aan te pakken miskent. Het echte probleem is de ontstane afstand tussen burger tegenover bestuur en politiek die oorzakelijk voorafgegaan is door een door zittende regering bewust aan banden leggen van informatieverstrekking van ambtenaren aan politici. Dat is begonnen met de Oekaze van Kok waarbij hij als premier een verbod oplegde aan ambtenaren om politici te informeren zonder voorafgaande kennisgeving aan ministerie en/of premier. Het was een besluit met een duidelijk motief om de zittende regering te beschermen tegen lastige vragen van goed geïnformeerde oppositie. De Oekaze van Kok kent haar oorsprong uit 1998 en is pas zeer recent (onder Rutte) op de helling gezet. https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/van-oekaze-kok-naar-oekajsa Het gevolg was dat ambtenaren wanneer ze constateerden dat bepaald door politiek uitgevaardigd beleid anders dan bedoeld of ronduit slecht uitpakte dit vaak niet kwijt konden aan politici. Zo kon slecht beleid in de praktijk veel te lang haar uitvoering houden met alle gevolgen van dien.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 11:42

Laat de politiek, lokaal en landelijk, nu juist deze tactiek hebben gebruikt om de status quo in stand te houden. Daar is Rutte als langstzittende premier het boegbeeld voor. Onder zijn premierschap is dit rampzalige beleid verder uitgediept en geperfectioneerd door wetgeving aan te nemen om institutioneel racisme en discriminatie mogelijk te maken en zeer langdurig met behulp van de MSM onder de pet weten te houden. Er zijn 3 TK leden die er 10 jaar voor gevochten hebben, met een paar journalisten, om dit bekend te maken. Daarna heeft het bagatelliseren en verkleinen van de problemen nog een paar jaar geduurd. Het waren er eerst maar een paar honderd slachtoffers. Die druppel olie is en olievlek van astronomische proporties geworden met de 1650 uit huis geplaatste kinderen, waarvan er 1150 nooit meer naar de ouders terug kunnen met nieuwe voor en achternaam. Je kunt naar de onwil wijzen van de politici of de onwil van de ambtenaren, echter getuigt het van een kapot moreel en ethisch kompas van alle uitvoerders. En dan is dat maar 1 affaire van een hele reeks ziekmakende schandalen. Natuurlijk zullen de goedpraters hun best doen om te wijzen naar de complexiteit, de tijdgeest en andere smoesjes. Het blijft ook voor de goedpraters een defect ethisch en moreel kompas. Wat gezaaid wordt door de politiek, wordt in de maatschappij geoogst. De kiezer heeft nooit gestemd voor de uitvoering van het Toeslagschandaal, dat is achter de schermen en in de achterkamertjes bekokstoofd.

PGS
PGS4 aug. 2022 - 19:35

Het is toch wel een heel doorzichtige truc om de BBB in een slecht daglicht te zetten om eerst te beginnen over de bedorven bestuurscultuur. Om dan vervolgens deze partij er bij te slepen. Is Marcus soms vergeten hoe Alexander Pechtold weigerde een apartement wat hij kreeg als cadeau vanuit Canada op te geven als gift onder mom van een of andere slappe smoes ? En als je wat verder graaft, zijn er heel wat linkse partijen die kromme zaken recht wisten te kletsen.

7 Reacties
Déjà vu
Déjà vu4 aug. 2022 - 21:38

"En als je wat verder graaft, zijn er heel wat linkse partijen die kromme zaken recht wisten te kletsen." Graaf verder zou ik zeggen én kom met 10 concrete voorbeelden uit de laatste 20 jaar waaruit dit blijkt. Moet lukken toch? Of heb je -zoals rechts meestal doet- uit je nek geluld!

Olav Meijer
Olav Meijer4 aug. 2022 - 21:41

@ PGS: [Het is toch wel een heel doorzichtige truc om de BBB in een slecht daglicht te zetten om eerst te beginnen over de bedorven bestuurscultuur. Om dan vervolgens deze partij er bij te slepen.] Wat een quatsch. Het artikel gaat over de verziekte bestuurscultuur in het algemeen, ofwel "de liberalisering van integriteit". De kop boven het artikel is niet door de schrijver, maar door de redactie van Joop gemaakt. Slechts enkele zinnen worden aan BBB en Van der Plas besteed.

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 5:43

Toch triest eigenlijk, die rechtse reactie elke keer: "maar hullie van links doen het ook en misschien nog wel veel erger". En dat de beste oplossing toch echt is dat pgs een uitgebreid artikel schrijft, voorzien van de benodigde documentatie en dat aan de redactie aanbiedt

Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 6:28

PGS Het artikel maakt duidelijk, wat de drijfveren zijn die zorgen voor dei "bedorven bedrijfscultuur". En dat wanneer de BBB niets te verwijten valt, andere partijen ook niet zo veel te verwijten valt.

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 13:54

@Déjà vu Chroom6 Q-koorts schade toekenning Gaswinning schade Toeslagschandaal Zwarte lijsten Uithuisplaatsing kinderen Weigering schuldhulpverlening Militaire doofpot met mortiergranaten en landmijnen Weigering uitvoering uitspraak rechter en betalen met dwangsom met gemeenschapsgeld Het democratisch proces verstoren door het achterhouden van informatie aan de TK op heel veel dossiers. In de laatste 40 jaar kun je de overschrijdingen meetellen bij ieder infra structureel gebied als de HSL, Betuwe lijn, de renovatie Afsluitdijk, De geluidsoverlast van de JSF, die 3x zo hoog is als werd beloofd. Aanschaf van vrachtwagens leger 3 cm te hoog voor de garages. Het pief paf poef debacle. Eerst in 10 jaar het aantal IC bedden verlagen van 2850 naar 1150 en dan de Covid ellende. Eerst kwam het niet, toen was het er, geen aandacht voor ventilatie. Het vaccineren zou 100% veilig zijn, je zou het niet meer krijgen en je zou niet meer kunnen besmetten, alles bleek niet zo te zijn. De laatste lockdown is bewust genomen met vergelijking van de Delta, terwijl toen al bekend was dat Omikron heerste. Er is tijdens de Covid crisis heel veel fout gegaan en nu is het weer vaccineren, vaccineren, en vaccineren. Wie lult hier nu uit zijn nek? Daarnaast regeert centrum rechts al 40 jaar, en is "links" niet in staat om een deuk in een pakje boter te slaan.

VerwardeMan
VerwardeMan5 aug. 2022 - 15:54

@Gimli1955 Vergeet niet dat we ook nog een oorlogje hebben gevoerd in Iraq omdat er Weapons of Mass Destruction waren gevonden. Dat stond als een paal boven water en toch waren ze niet. Als ik het me goed herinner is de controle op de besluitvorming die heeft geleid tot het deelnemen aan deze oorlog later taboe verklaard bij het coalitieakkoord tussen PvdA en CDA. Het rottingsproces is al jarenlang gaande.

Déjà vu
Déjà vu5 aug. 2022 - 22:46

@gimly1955 Het is me wat, dat links al 40 jaar het falend rechtse beleid -in het kader van het landsbelang- zit goed te praten. U heeft me de ogen geopend..

Phantom3
Phantom34 aug. 2022 - 16:40

Aan de ene kant dubieuze bestuurscultuur. Aan de andere kant laster. Ik vind het een manke vergelijking. Maar hé, BBB staat op winst, dus we moeten alles aangrijpen om dat tegen te gaan.

2 Reacties
Déjà vu
Déjà vu4 aug. 2022 - 21:30

Om BBB te nivelleren, moet eerst het onderwijsniveau omhoog!

Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 6:30

Phantom Wanneer partijen die niet besturen al laten zien hoe ze zich gedragen als ze zouden besturen, dan is dat zinvol om te weten. Wat iemand met die kennis wil doen, dat is aan hem.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 aug. 2022 - 15:44

Beetje manke vergelijking, eerst opsomming van dubieuze zaakjes mbt bestuurscultuur van “oude” regentenpartijen (natuurlijk de linkse kliek onbenoemd laten) en dat dan koppelen aan een nieuwe partij die nog nooit op bestuurlijk gebied verantwoordelijkheid gedragen heeft. Beetje doorzichtig voor iemand die zichzelf politiek analist noemt..

13 Reacties
LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 18:33

Noem eens een echt linkse partij die ooit regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen.

Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 20:59

@Labou De PPR en de PSP in het kabinet Den Uyl.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 aug. 2022 - 21:00

Lezen LaBou.. ik heb het woord regeringsverantwoordelijkheid niet gebruikt. Voor wat bestuurlijke verantwoordelijkheid zijn GL en SP geen haar beter. Over de bestuurscultuur van de PvdA hoeven we het al helemaal niet te hebben.

Déjà vu
Déjà vu4 aug. 2022 - 21:42

Hoofdschuddend lees je deze reactie waarin geen enkel feit naar voren wordt gebracht maar enkel leugens..

Berend22
Berend225 aug. 2022 - 4:09

Het verbaast me altijd dat er nog mensen zijn die denken dat we wereld in “links” of “rechts” is onder te verdelen. Met een klein beetje nadenken en observatie kan je toch niet anders dan tot de conclusie komen dat de mensheid veel meer richtingen oploopt.

PGS
PGS5 aug. 2022 - 5:03

@ Labou SP misschien ?

Halas
Halas5 aug. 2022 - 5:28

@LaBou Daar ging t niet om, he! Het ging om de vilein doorzichtige manier om eerst over Shula te beginnen als ze weg is, en daarna toch een weg vinden om BBB zwart te maken. Dat is de rode draad.

Zandb
Zandb5 aug. 2022 - 6:33

Hoofdschuddend Zie hierboven. En inderdaad, zoals Labou zich ook afvraagt; over welke linkse kliek, die dan iets met e..o.a. bestuurscultuur te maken zou hebben, heeft u het?

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 11:06

Gimli, niet lullen. Ook die partijen waren niet echt links en in de loop zijn ze (tot hun verdwijning) steeds verder naar rechts opgeschoven.

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 11:07

Semantiek, hoofdschuddend, puur semantiek. Was het de bedoeling dat ik daar in zou trappen?

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 11:09

Kan halas de defenitie van de jibak nog eens duidelijk uitleggen?

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 13:56

@Labou Blij dat het inzicht geland is dat de PvdA en GL niet meer links zijn, is er toch wat blijven hangen.

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 16:48

"Blij dat het inzicht geland is dat de PvdA en GL niet meer links zijn" Bedoelt gimli nou echt dat hij daar nu pas achter is gekomen al is dat rijkelijk laat. Ik zag dat al vanaf het tijdstip dat wimpie kok de overstap maakte. En daarvoor had hij ook al een dikke nek.

Olav Meijer
Olav Meijer4 aug. 2022 - 15:24

[Zo houden ze samen de verziekte bestuurscultuur in stand. Bedorven onder Rutte. De liberalisering van integriteit. Eigen verantwoordelijkheid werd eigenbelang.] Een prima samenvatting, en gerechtvaardigde conclusie van het artikel.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 21:17

Als je de eerst schuingedrukte alinea schrapt en de laatste paragraaf vanaf Haagse mores, dan is het een inhoudelijk en doordacht stuk. Met die 2 stukken is het voorspelbaar cancelen van een partij met 1 TK lid.

Olav Meijer
Olav Meijer5 aug. 2022 - 7:45

@ Gimli1955: Zie mijn reactie hierboven op PGS. (4 augustus, 21.35 u.).

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 11:12

Het is opvallend dat een naar eigen zeggen linkse reageerder zich opwerpt als een van de fanatiekste verdediger van het rechtse gedachtengoed.

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 14:03

@Labou Kijk eens in de spiegel en in hoeverre zijn je standpunten nog wel links. Er bestaat ook geen links meer, sinds de PvdA in 2012 met Rutte mee regeerde, waarna de steun van GL aan het Lente akkoord ook niet meer links is. Je hebt nu alleen nog neoliberaal en de oppositie, en die moet door de neoliberalen gesensibiliseerd worden, het is pijnlijk om in die spiegel te kijken. Dan is het voorspelbaar makkelijker om iedereen die afwijkt "extreem" of zelfs "ultra rechts" te noemen. De manier om iedere discussie te smoren en als dat niet lukt, dan is een mooie Godwin ook niet te versmaden. Nog niet zo lang geleden was dat not done, tot de aanhangers er wel een inhoudelijk argument in zagen, wat natuurlijk onzin is.

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 16:49

Sorry gimli maar eigenlijk al sinds de corona crisis ben je wappie gegaan. Ook deze reactie is niet veel meer dan blablabla.

Dehnus
Dehnus4 aug. 2022 - 13:21

Ach niet bang zijn, als zij dreigt gewoon zeggen "Nou kom maar op, het is openlijk beschikbare informatie. Laten we eens een rondje rechter doen Lien." Ze gaat of er wat centen tegen aan gooien om er een event van te maken dat ze "vervolgd word om haar mening!" of ze krabbelt terug. Maar ze weet donders goed dat er geen smaad gepleegd is en die aanklacht gewoon niet staat in de rechtzaal. Als voor de rest van het artikel: DUUUUH! Nederland glijdt al 25 jaar naar een "vrindjes" staat, met populisten die de bliksem af moeten vangen van de grote VVD/CDA regenten. En waar al 25 jaar voor word gewaarschuwd, gebeurt nu.... aangezien ze links zo gedemoniseerd hebben, blijft de linkse Kiezer thuis (niks meer te kiezen) en gaat de rest nu naar populisten (en ook echte NAZIs) kijken. De afgrond aan het einde van de rails, houdt bruut de VVD/CDA feest trein tegen, terwijl de populisten en NAZIs maar roepen "HARDER RIJDEN! HARDER RIJDEN JAAAAAH!". En links allang uit de trein gegooid is.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet4 aug. 2022 - 16:03

Wat jammer weer dat je de regenten van D66 vergeet te vermelden. Wanneer dringt eindelijk door bij mensen dat D66 niet links is, onderdeel is van de verrotte bestuurscultuur, de belangen dient van de happy few en volledig lak heeft aan de mensen aan de onderkant van de samenleving. Een stem op D66 is een stem op de VVD.

GeenProbleem
GeenProbleem4 aug. 2022 - 20:42

Het ontbreekt links aan zelfreflectie, en dat is de reden waarom ze in de verdrukking zitten én in de oppositie.

Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 12:52

Frappant dat tegenover de corruptie en machtsmisbruik van vele invloedrijke politici van de oude stempel, er geen kans voorbij moet gaan om de fractie voorzitter van BBB te beschadigen. Het enige wat zij terecht doet, is iemand die laster verspreidt aanpakt op de manier waarop dat aangepakt dient te worden, namelijk via de rechter. De optelsom van de bewindslieden die misbruik hebben gemaakt met hun beleid, de verrotte bestuurscultuur onder Rutte, het institutioneel racisme en discriminatie (ik noem het nog maar een keer) en de Rutte doctrine heeft helemaal niets te maken met de BBB. Zo ook het weigeren om een uitspraak van de rechter uit te voeren en gemeenschapsgeld gebruiken om de dwangsom te betalen. Het alleen benoemen zonder inhoud en daar suggestief een oordeel over hebben en te vergelijken met de verrotte bestuurscultuur is fout, ongeloofwaardig en precies de reden waarom steeds minder mensen nog in de regerende politiek geloven, het heeft niets met integriteit te maken, alleen met net sensibiliseren van een afwijkende mening of standpunt en laat daar veel ervaring zijn in de huidige overheid.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier4 aug. 2022 - 15:34

vanwaar u behoefte om het op te nemen voor de BBB, een partij die duidelijk is opgericht om de belangen van de Big Agro te behartigen.

GeenProbleem
GeenProbleem4 aug. 2022 - 20:43

@oproerkraaier De kiezer heeft altijd gelijk.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 aug. 2022 - 21:03

Dat is uw aanname beste oproerkraaier, aannames zijn geen feiten.

Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 21:06

@oproerkraaier Als je iets stelt, kom dan ook met inhoudelijke onderbouwde argumenten. Niet uit het verleden, maar bijvoorbeeld geldstortingen en sponsorgelden of andere bewijzen. Dat de bestuurscultuur ziek is en noodzakelijk verbeterd moet worden, is geen geheim. Ik snap niet wat het secundaire onderwerp aan het begin en eind met die bestuurscultuur te maken heeft. Het bestuur is de overheid en dan de regerende partijen, coalitie en ondersteunende instanties, waar zeer duidelijk wel iets mis is met de integriteit, daar zijn genoeg voorbeelden voor. Daar heeft de BBB en mw. vd Plas niets mee te maken, ze is een gekozen TK lid.

annevelinck
annevelinck5 aug. 2022 - 6:04

Een juiste conclusie

vdbemt
vdbemt4 aug. 2022 - 12:36

Dat is nog eens een 'fraaie' bundeling van rechts.

6 Reacties
Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 15:09

Dat is nog eens een "fraaie" buiteling van 'links' om neoliberaal met "rechts" te framen en cancellen. De opsomming van de onbetrouwbare politici is volkomen terecht, echter heeft helemaal niets met mw. vd Plas te maken. Zij hoort tot de oppositie, regeert niet en kan in het verleden een andere functie gehad hebben. Dat geldt net zo voor hr. de Groot, die de melk industrie heeft gepromoot. Wat zij doet ligt in de lijn met wat ze deed. echter hr. de Groot huilt opeens met de wolven in het bos voor de tegenpartij. Wie is hier nu onbetrouwbaar? Maakt het Rutte opeens wel betrouwbaar, heeft hij niet gelogen? Zijn de andere daders opeens wel integer?

oproerkraaier
oproerkraaier4 aug. 2022 - 15:36

tss, gimli neemt het op voor de leugenachtige rattenvanger van de BBB.

EUpiet
EUpiet4 aug. 2022 - 16:14

@ Oproerkraaier, valt het jou nu nog steeds niet op dat alle oppositie die niet bereid is om zoveel water bij de wijn te doen zodat het geen oppositie meer is op een waanzinnige manier wordt aangevallen bij de MSM of op social media. Ik vertrouw BBB ook niet maar het is oppositie met 1 zeteltje. Terwijl onze regering met de zogenaamde achtenswaardige partijen van het midden VVD/D66/CDA/CU Nederland dus op bijna ieder gebied in een crisis hebben gestort. Gezondheidszorg, inflatie (hoogste van Europa) huizenmarkt, energiemarkt, arbeidsmarkt, ouderzorg, GGZ, immigratie, stikstof, milieu. Terwijl keer op keer blijkt dat die lieden hoogst onbetrouwbaar zijn. Maar jij ergert je aan BBB met 1 zetel terwijl die hele club van VVD/D66/CDA/CU met pek en veren overladen Den Haag uitgejaagd zou moeten worden?

Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 21:12

Bedankt EUpiet, ze manipuleren de waarheid zo ver dat het lijkt alsof zij met haar ene zetel de hele regering zo onder druk kan zetten dat die acuut alles uitvoert wat ze wil. Het is het cancelen en beschadigen om het behoud van macht en de aandacht van het eigen falen te maskeren. De voorspelbare verdeel en heers tactiek, waar Rutte ook een kei in is. Met als gevolg een verziekte onbetrouwbare overheid die regeert volgens de Rutte doctrine. Ze kan leugenachtig zijn, maar dien je dan ook inhoudelijke en onderbouwde feiten voor te leveren. Nu is het een simpele manier om afwijkende meningen en standpunten te sensibiliseren, en dat kan het CDA ook erg goed.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2022 - 10:41

Goede vraag, die laatste. Als je het hebt over ' andere daders' zie je haar ook als dader. Verder zie jij neo-liberaal niet als rechts???

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2022 - 11:58

@vdbemt De andere daders zijnde genoemde uit het artikel. Het is de bekende jijbak om op slinkse wijze hun falen te bagatelliseren door mw. vd Plas erbij te betrekken. Die link dan afwijzen, of goedpraten, betekent gelijk dat de rest ook een minder kapot ethisch en moreel kompas hebben. Zij zit met 1 zetel sinds de laatste verkiezingen in de TK, het is onbelangrijk wat ze hiervoor deed. Anders kun je De Groot, Oplaat en een reeks ander Tk leden ook wel van nepotisme beschuldigen, en die namen zie ik niet. Terwijl bijvoorbeeld hr. Oplaat van de VVD wetgeving heeft laten aannemen, waar de burgers van Deurne niet zo blij mee zijn. ( Eenvandaag - gisteren over de kippenboeren met hun uitbreidingen met behulp van wetgeving om de burgers buitenspel te zetten). Zij zou als dader kunnen worden aangemerkt als ze nu bewijsbaar en verwijtbaar niet integer is, en bewijs dat maar met overboekingen van de Agrarische sector aan haar partij of aan haar persoonlijk. Het zijn voornamelijk beschuldigingen, aannames en veronderstellingen, en daar zijn voor veel anderen dezelfde "argumenten" te bedenken. Ik wacht bij een andere reactie nog steeds op verifieerbare bewijzen.