Joop

BBB blijft in Utrecht aan de zijlijn staan wegens klimaathaat

  •  
02-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3584 keer bekeken
  •  
bbbutrecht

GroenLinks, PvdA, D66, VVD en CDA hebben in de provincie Utrecht een akkoord bereikt. De partijen willen zich naar eigen zeggen gaan inzetten voor “een duurzame, gezonde, groene en ondernemende provincie”. Dat betekent dat BBB, die in Utrecht bij de verkiezingen nipt de grootste werd, de komende jaren aan de zijlijn blijft staan.

Eerder waren gesprekken tussen de twee grootste Utrechtse partijen, BBB en GroenLinks, op niets uitgelopen. De boerenpartij verzette zich met hand en tand tegen zonneweides en windmolenparken, waardoor Nederland minder afhankelijk kan worden van klimaatverwoestende, fossiele energieopwekking.

Utrecht is de eerste provincie waar BBB definitief buiten de boot valt. Ook in Noord-Brabant ziet het er niet goed uit voor de politieke tak van Big Agro. Daar onderhandelen VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant nu over een nieuw provinciebestuur. De Brabantse BBB besloot op het laatste moment een formatieakkoord met VVD, GroenLinks en de PvdA op te blazen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 jul. 2023 - 12:07

Er is een hardnekkig misverstand. BBB stemmers denken dat hun partij de meerderheid heeft omdat ze als grootste partij uit de verkiezingen kwamen. Zo uit het hoofd denk ik dat BBB nergens een meerderheid heeft. Dat betekent dat ze altijd afhankelijk is van andere partijen om tot overeenstemming te komen. Dat veel BBB stemmers, althans hier, dat niet weten is een slecht teken.

4 Reacties
Henk82
Henk823 jul. 2023 - 15:07

Dank u voor de toelichting! Maar onderhand zijn wij wel de baas. De boer is troef! En uw toon moet u wel matigen. Want straks bepalen wij of we over links of rechts gaan. Net als het cda vroeger. En dan is de Omzigt aas nog niet eens gespeeld. Wij zijn 💪🏻 en boeren slim en trekken dit over de verkiezingen

Prisunic
Prisunic3 jul. 2023 - 19:43

`En uw toon moet u wel matigen.' Ziedaar hoe het graaigeboerte nú al in de gebiedende wijs gaat dicteren. Haha, één klompendans maakt nog geen bal.

Norsemen
Norsemen4 jul. 2023 - 7:09

Ik mag hopen voor de boeren en de BBB dat die enorme simpelheid en onnozelheid van Henk82 niet typerend is voor de rest.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jul. 2023 - 9:32

Ja mooi, die reactie van Henk82. Een naam die past in de boerentraditie van Klazien 2 en Elke 5. Blijkbaar iemand die helemaal opgaat in zijn strijd voor boerengerechtigdheid. Ook mooi hoe ongegeneerd hij blijk geeft van zijn democratische opvattingen. Het doet me sterk aan de tribunalentaal van FVD denken. Als dit is wat Nederland te wachten staat, kunnen we onze borst natmaken. En het laat zien waar van der Tak de boot in ging. Met zo'n achterban win je geen politieke strijd. Dan trek je je terug om je wonden te likken.

Arbeider 0.2
Arbeider 0.23 jul. 2023 - 11:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jax Teller
Jax Teller3 jul. 2023 - 9:50

Klimaathaat. Wat is dat nou weer voor term? Als je kritisch bent op het miljardenbeleid (omdat je twijfelt aan de effectiviteit van dit beleid bijvoorbeeld), dan haat je het klimaat ofzo? Wat een flauwekul.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-23 jul. 2023 - 12:45

Je kunt wel zeggen dat je kritisch bent maar feit is dat als je iedere maatregel ten gunste van het klimaat haat dan ben je een klimaatmaatregelenhater. En aangezien dat woord wat lang is én je het object van de maatregelen nimmer ondersteunt wordt door deze mensen lijkt me dat woord behoorlijk terecht. Jij wilt het toch gewoon op zijn beloop laten en hooguit adaptatie bewerkstelligen. Dan weet je toch wat je laat vallen.

Norsemen
Norsemen3 jul. 2023 - 14:10

"...omdat je twijfelt aan de effectiviteit van dit beleid bijvoorbeeld), dan haat je het klimaat ofzo?" Stem dan GL of PvdD. Op het moment dat je meegaat met de onzin van BBB heeft het vrij weinig meer te maken met kritiek.

Break on through
Break on through3 jul. 2023 - 7:44

Goede ontwikkeling. Dit is ook democratie! Laten we er van uitgaan dat dit een goede macro is voor de landelijke politiek. Als BBBBBBB de grootste word in Den Haag doet het gewoon een Den Uyltje. BBBBB als grootste partij volledig in de oppositie. Big Agro verliest..... ALLES! :)

TanteJuut
TanteJuut3 jul. 2023 - 6:46

BBB is de koppige/seculiere variant van het CDA. Afrempolitiek zonder compromis. Goed dat de anderen wel samenwerken.

1 Reactie
Ejoth
Ejoth4 jul. 2023 - 9:10

Volgens mij werkt BBB al samen met GL in een provincie. Klimaathaat lijkt me overtrokken.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jul. 2023 - 22:36

In Utrecht waait het verhoudingsgewijs niet zo hard. Daarom is Utrecht waarschijnlijk niet de eerst aangewezen provincie voor windmolenparken. Maar waarom verzet de BBB zich in hemelsnaam tegen zonneweides? Daaraan zouden boeren enorm veel geld kunnen verdienen als je het politiek een beetje slim aanpakt.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jul. 2023 - 7:32

@Molly, kan nergens vinden dat ze tegen zonneweides zijn, alleen dat ze willen dat alternatieven onderzocht worden, en blijkbaar wil GL vasthouden aan eerdere afspraken (dus meer zonneweides). Zelf zou ik geen zonneweides aanleggen zolang er nog plek is op (stal-)daken. Leg natuur aan en plant bomen op de kostbare grond die we blijkbaar over hebben.

Henk82
Henk823 jul. 2023 - 8:29

Dag Molly, De BBB is voor het gebruik van een zogenaamde “zonneladder” dat betekent eerst panelen op daken van huizen/bedrijven, dan langs het spoor, snelweg, pas aller allerlaatst en liever niet in open veld. Aangezien de BBB de PS verkiezingen heeft gewonnen is dit beleid nu overgenomen in verschillende provincie bv Limburg. Boeren zijn begaan met hun grond. Zonnepanelen halen goede landbouwgrond (want dat heeft NL) uit productie, de grond eronder is niet meer vereenzaam en onproductief. Dat staat iedere boer tegen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 jul. 2023 - 21:49

De Beweging moet leren omgaan met democratische kernwaarden als compromis, concensus, alsmede bereidwilligheid tot interactie met de oppositie, teneinde een stabiel draagvlak te creëren voor haar electoraat. Indien het nieuwbakken Bewegingsgenootschap daar niet in slaagt, valt het met rasse spoed een debâcle ten deel, door eigen toedoen. Een échec, een déconfiture, in alle wingewesten, spijts het begeesterde publiek dat het daar kortelings heeft mogen aantrekken middels appetijtelijke beloften.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 jul. 2023 - 21:18

Zonneweides moet je niet doen zolang er nog vrije daken zijn, en windmolenparken zou ik op zee zetten zolang daar plek is (en dus niet in de provincie Utrecht). Dat is mijn mening, en ik vind het persoonlijk geen klimaathaat. Klimaat is belangrijk, maar rekening houden met de leefomgeving kan ook geen kwaad. Daarnaast is het ook de vraag hoeveel zonnepanelen we nog nodig hebben. Op een zonnige dag hebben we nu al een negatieve stroomprijs, maar wanneer we echt de meeste energie nodig hebben (in de winter), is de bijdrage nihil.

1 Reactie
Henk82
Henk823 jul. 2023 - 8:31

Dit is ook het standpunt van de BBB (gebruik zonneladder). Dwz eerst op daken van bedrijven en huizen dan naast spoorlijnen etc. Niet meer in het open veld of pas op aller allerlaatst.

tempest
tempest2 jul. 2023 - 20:43

"Klimaathaat" ??? Wat een onzinterm. Waarom moet overal weer van dat stupide marketing jargon voor worden verzonnen? Ook dat soort termen als "zonneweides" en "windmolenparken" zijn bedoeld om te misleiden. Uiteraard snap ik het belang ervan, maar het is gewoon het opofferen van ruimte aan moderne menselijke constructie, dat we nu aan groen besteden (aangelegde natuur of agrarische activiteit). Dan is het beeld dat wordt opgeroepen met de woorden "weide" en "park" best misleidend. Zeker bij de aanleg van "zonneweides" wordt geregeld niet erg netjes gewerkt. En al het afval dat tijdens de aanleg overblijft gewoon gedumpt onder de panelen. Je kan het ook een "zonneenergie-fabriek op vuilnisbelt" noemen ipv. ‘Zonneweides’. Klinkt toch een stuk minder idyllisch.

VeganHarrie
VeganHarrie2 jul. 2023 - 17:58

Cordon sanitaire en cancelstrategie, zeer ondemocratisch vooral van GroenLinks, dat overigens niet groen en niet links is.

5 Reacties
Proletarier
Proletarier2 jul. 2023 - 19:33

@Vegan Jij hebt volgens mij echt even een lesje democratie nodig. Waarom is het ondemocratisch van GL? Staat ergens beschreven dat GL verplicht is een coalitie te vormen met BBB? De enige aan wie GL verantwoording schuldig is is aan de mensen die op GL hebben gestemd en ik kan je verzekeren dat die mensen geen fan van BBB zijn.

Déjà vu
Déjà vu2 jul. 2023 - 21:57

Bij democratie bepaalt de meerderheid. Als je daar problemen mee hebt, dan is Amerika een goed alternatief.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:23

"Cordon sanitaire en cancelstrategie, zeer ondemocratisch vooral van GroenLinks, dat overigens niet groen en niet links is." Bullshit. De BBB behoud gewoon haar zetels en stemkracht. Er is niks ondemocratisch aan het niet willen samenwerken met bepaalde partijen. De BBB wordt ook niet gecancelled.

Zandb
Zandb3 jul. 2023 - 6:53

Ik hoop dat de schrijver en zijn vier sympathisanten jullie (Proletarër en Volrin) reactie lezen en doorgronden. Dan moeten ze wel spijt hebben van respectievelijk de reactie en de ondersteuning.

Norsemen
Norsemen3 jul. 2023 - 7:40

Cordon sanitaire en cancelstrategie, zeer ondemocratisch vooral van BBB.

Ewout Pool
Ewout Pool2 jul. 2023 - 17:53

Volgens mij komt de angst voor BBB. vooral voort uit het feit dat deze partij niet in het klassieke hokje van de rechtspopulisten past, maar zich tot nu toe redelijk en nuchter opstelt. Het lijkt te leiden tot kortsluiting bij sommigen. Tot nu toe werkt de BBB samen met Groen Links en PvdA in Zuid-Holland, zegt zij in alle tot nu toe gesloten provinciale akkoorden de wet te volgen (dat zij die wil veranderen lijkt mij haar goed recht) en gedraagt Mevrouw van der Plas zich in de 2e Kamer zeer volwassen. Of dat zo blijft is giswerk, maar ik kan me niet onttrekken aan het idee dat sommigen het liefste zouden zij dat de partij volkomen radicaliseert en onder het zingen van Erika zeehondjes doodknuppelt. Want dan past het tenminste in het hokje.

1 Reactie
Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:23

"Volgens mij komt de angst voor BBB. vooral voort uit het feit dat deze partij niet in het klassieke hokje van de rechtspopulisten past, maar zich tot nu toe redelijk en nuchter opstelt." Geenzins.

Greendutch
Greendutch2 jul. 2023 - 17:14

Is er / Er is? nog HOOP voor dit land

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 jul. 2023 - 14:55

Utrecht profileert zich graag als verlengstuk van Amsterdam. Met diezelfde denkbeelden. Dat een coalitie daarop gebaseerd is, is dan ook niet verwonderlijk.

1 Reactie
Zandb
Zandb3 jul. 2023 - 6:53

Gelijk Nou, en?

PGS
PGS2 jul. 2023 - 14:30

Dit doet mij denken aan een grote verkiezingsoverwinning van de SP. Echter Jan Marijnissen besloot om in de oppositie te gaan. Want hij weigerde zijn verkiezingsbeloften te breken. Daar heb ik nog steeds grote respect voor: principes en vasthouden aan beloftes boven het pluche. Als de BBB vast houdt aan hun beloftes, dan kunnen zij weer op mijn stem rekenen.

6 Reacties
Proletarier
Proletarier2 jul. 2023 - 19:35

@PGS Als BBB vasthoud aan hun beloftes? De belofte om het NL volk een oor aan de naaien? De belofte niks te doen aan stikstof, de belofte water, grond en lucht verder te vervuilen en de belofte al het voedsel naar het buitenland te exporteren ? Leg mij nou eens uit wat het gewonen volk daaraan heeft? Je laat me geen andere keuze dan te constateren dat jij dom rechts bent.

Jozias2
Jozias22 jul. 2023 - 22:55

@pgs Dus het is beter om heel principieel niets te bereiken voor je achterban totdat een absolute meerderheid is bereikt?

EenMening3
EenMening33 jul. 2023 - 0:00

Proletariër Er is op zich niets tegen het exporteren van voedsel. Dat doen heel veel landen. Wij importeren ook voedsel uit de hele wereld, omdat veel zaken bij ons niet willen groeien. De Nederlandse landbouwexport gaat vooral naar EU-landen. Op EU-niveau is het dus geen export.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:24

Vasthouden aan je principes an sich is niet iets positief. Die principes kunnen namelijk immoreel en/of schadelijk zijn.

PGS
PGS3 jul. 2023 - 6:34

@ Proletarier Geef mij de bronverwijzing van hun belofte om "De belofte niks te doen aan stikstof, de belofte water, grond en lucht verder te vervuilen en de belofte al het voedsel naar het buitenland te exporteren " Als jij dat niet kan geven, dan is dat alleen maar een aanname van jouw kant.

PGS
PGS3 jul. 2023 - 6:35

@ Volrin v/d Plas heeft altijd gezegd dat er een andere manier is om met de stikstof om te gaan. Dat de huidige koers die dit kabinet opgaat, niet alleen maar productief is, maar juist destructief. Als de BBB die belofte waarmaakt, om met alternatieven te komen op de huidige tunnelvisie van het kabinet, dan hebben zij hun belofte gehouden, toch ?!

korheiden
korheiden2 jul. 2023 - 14:01

Beetje Echt Voor Barendrecht, waar alle andere partijen deze partij uit het college hielden. VVD en CDA moeten bedenken dat de kiezer dit zal onthouden.

1 Reactie
PGS
PGS3 jul. 2023 - 6:37

Het probleem is dat de politieke elite er vanuit gaat dat de kiezer een kort geheugen heeft. Over het algemeen is dat zo. Maar gelukkig zijn er genoeg politiek-geintresseerde stemmers die dit soort zaken niet vergeten. En dus dat laten merken in hun stemgedrag.

Mathijsco
Mathijsco2 jul. 2023 - 13:30

Kortom, BBB wordt door het kartel (dankjewel Thierry) buiten de coalitie gehouden en daarmee worden doodleuk de kiezer en de democratie buiten spel gezet. Tijd om ermee af te rekenen.

11 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde2 jul. 2023 - 14:10

Mathijsco. Nee hoor. BBB kiest er zelf voor niet mee te doen. Dat is geheel uit vrije wil.

Vuurrood
Vuurrood2 jul. 2023 - 14:14

Jij hebt totaal geen begrip hoe democratie werkt.

hgroen2
hgroen22 jul. 2023 - 14:56

Nee BBB weet niet hoe een pluriforme democratie werkt. Zolang je niet de absolute meerderheid heb, zal je sowieso moeten schikken naar de wensen van andere partijen. Daarnaast gaat het in een democratie niet om de recht van de grootste of de sterktste, maar wordt juist ook rekening gehouden met andere groeperingen. BBB dacht wel even de AGRO agenda door te drukken en daarmee alle andere kiezers op een zij spoor te zetten. [het aantal niet BBB stemmer is nog altijd groter dan het aantal BBB stemmers] dus terecht dat BBB aan de kant staat. Dus de kiezer is juist gebaat bij deze coalitie. BBB moet een cursus democratie en rechtstaat volgen. [jij ook trouwens]

Zandb
Zandb2 jul. 2023 - 15:00

Mathijsco Dat is kwalijke misleiding. Er is niets ondemocratisch aan het sluiten van meerder- of minderheidscoalities. Als het al ergens tijd voor is, laten we dan "afrekenen" met de populistische wijze waarop mensen bewust of onbewust op het verkeerde been gezet worden.

KritischKijken
KritischKijken2 jul. 2023 - 15:54

@Zandb De vraag is wie er hier populstisch is. Blijkbaar hadden al die domme en oude mensen BBB aan een meerderheid geholpen. En dat heet democratie en sommigen hier willen dat graag als populisme framen. Is GL dan populistisch omdat ze haar eigen achterban naar de mond praat?

TheBigLebowski
TheBigLebowski2 jul. 2023 - 16:42

Wat een aperte leugen zeg. Er zijn gewoon 5 partijen die een meerderheid vormen zonder BBB. Niet huilie huilie gaan doen nu. Dat zielige slachtofferschap kennen we nu wel van populistisch rechts.

Mohawk2
Mohawk22 jul. 2023 - 21:32

Kritischkijken moet zijn middelbareschool nog eens overdoen en extra opletten bij Geschiedenis en/of Maatschappijleer als staatsinrichting gegeven wordt.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:25

"Kortom, BBB wordt door het kartel (dankjewel Thierry) buiten de coalitie gehouden en daarmee worden doodleuk de kiezer en de democratie buiten spel gezet." Ook u snapt blijkbaar niet hoe democratie werkt. Hint: niemand is verplicht coalities aan te gaan met wie dan ook. En dat een partij niet in een coalitie komt betekend niet dat ze hun zetels verliezen. Er is dus niks ondemocratisch aan.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:26

@KK "@Zandb De vraag is wie er hier populstisch is. Blijkbaar hadden al die domme en oude mensen BBB aan een meerderheid geholpen" Onzin. BBB heeft nergens een meerderheid.

PGS
PGS3 jul. 2023 - 6:41

Wat op nationaal niveau afspeelt, gebeurt dus hier ook in Utrecht. Het is triest dat de kiezer niet krijgt waar de meerderheid voor gekozen heeft. Als de andere partijen elkaar nodig hebben om een meerderheid te vormen, betekent simpelweg gezien dat de meerderheid van de kiezer niet op 1 van die partijen heeft gekozen. Om dus het politiek spelletje zo te spelen dat de overwinnaar van de verkiezingen buiten spel wordt gezet, is mijns inziens, het niet serieus nemen van de kiezer. Ik vraag mij af als de BBB met andere partijen in zee gaat om zo een coalitie te vormen, en dit lukt: vindt men dit dan ook correct politiek handelen vindt ?!

Norsemen
Norsemen3 jul. 2023 - 7:51

"Kortom, BBB wordt door het kartel (dankjewel Thierry) buiten de coalitie gehouden en daarmee worden doodleuk de kiezer en de democratie buiten spel gezet." Deze domme en kwalijke manier van denken is waarom populisten het bij een bepaalde bevolkingsgroep het zo goed doen.

Willem van der Decken
Willem van der Decken2 jul. 2023 - 12:12

Dit heeft niets met ‘zijlijn’ te maken. De BBB blijft bij haar standpunten, en de rest vormt een 5 partijen coalitie om een meerderheid te hebben. Die mogen nu, in de aanloop naar de 2e kamerverkiezingen in 2025 (of eerder), laten zien hoe ‘over links’ er voor de inwoners van die provincie uit ziet…

6 Reacties
Vuurrood
Vuurrood2 jul. 2023 - 13:26

D66, VVD en CDA zijn links? De BBB blijft bij haar agro industrie standpunten en dat is voor een leefbare maatschappij onaanvaardbaar!

KritischKijken
KritischKijken2 jul. 2023 - 15:56

@Vuurrood Hoe leefbaar is een land waar mensen op duizenden euro's kosten gejaagd worden, om 0,0000etc temp stijging tegen te gaan?

Willem van der Decken
Willem van der Decken2 jul. 2023 - 17:41

Vuurrood, d66, gl en pvda gaan alleen mee met een links akkoord. Dus de kiezers in Utrecht kunnen komende tijd ervaren wat dat per huishouden gaat kosten en wat het verder inhoudt. De periode tot de volgende verkiezingen is net lang genoeg om dat flink te merken. En te vergelijken met andere provincies.

Polarisario
Polarisario2 jul. 2023 - 23:05

@Vuur: D66 vindt zichzelf links en een groot deel van hun kiezers vinden VVD en CDA steeds meer te links. Met name VVD en CDA gaan dit electoraal merken. Overigens vind ik dat als partijen samen willen werken dat daar geen enkel probleem in zit. Zo werkt onze democratie nou eenmaal. Als kiezers dat vervolgens niet pruimen stemmen ze een volgende keer maar wat anders.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:29

@KK "Hoe leefbaar is een land waar mensen op duizenden euro's kosten gejaagd worden, om 0,0000etc temp stijging tegen te gaan? " Ik zie meerdere mensen die claim maken, maar kan dat nergens terug vinden behalve op wappie- of rechtse anti-klimaat websites.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:30

@Willem van der Decken D66 is niet links.

Norsemen
Norsemen2 jul. 2023 - 12:05

Gelukkig is er in ieder geval dus nog één beschaafde provincie.

4 Reacties
ChefSache
ChefSache2 jul. 2023 - 13:10

Ik vind de BBB toch anders een hele beschaafde partij.

MG1968-2
MG1968-22 jul. 2023 - 18:41

@geenprobleem Tuurlijk vind jij dat.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:30

@ChefSache Verbaast mij niks.

Henk82
Henk823 jul. 2023 - 8:26

Wel opvallend hier voor dat zelfs hier de BBB in ene goed daglicht staat. Mensen die de BBB als een redelijk middenpartij portretteren krijgen de meeste likes…

bouwvarken
bouwvarken2 jul. 2023 - 12:05

Al leg je heel NL vol zonnepanelen en plemp je windmolens zo veel als dat er passen, voldoende energie gaat er nooit mee opgewekt worden om de doelstellingen waaraan NL zich verbonden hebben te halen. De natuur help je er wel effectief mee om zeep zowel in NL als op plaatsen op de wereld waar de noodzakelijke metalen worden gewonnen. Dus zowel verlies voor het klimaat als voor de natuur, maar de exploitanten kunnen in ieder geval de zakken rijkelijk met subsidie vol laten stromen

7 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde2 jul. 2023 - 13:09

En waar staan die zonnepanelen en windmolens, bouwvarken? Op het land van de boeren.

Vuurrood
Vuurrood2 jul. 2023 - 13:27

U bent duidelijk van niets op de hoogte. En nee, ik ga niet vertellen wat al zo vaak verteld is en waar lieden zoals u toch niet naar luisteren!

hgroen2
hgroen22 jul. 2023 - 14:59

Drogargumentatie. Het gaat hier niet alleen om de wijze waarop energietransitie vorm krijgt maar een het bredere provinciale beleid. BBB zet, net als in andere provincies, haar hakken in het zand. IN een democratie gaat het nooit alleen om de belangen van 1 partij of 1 groep. DAt snapt BBB blijkbaar niet. Noot: Dat groenlinks zich weet te schikken in een deels rechtse coalitie laat zien dat, ondanks alle verwijten aan GL, GL dus meer realiteitszin heeft dan BBB. Dat is wel een teken aan de wand.

Hann63
Hann632 jul. 2023 - 15:10

Vuurrood, Bij ons in de gemeente staat zo'n afschuwelijk zonnepark op.... boerenland. Geen gezicht. Zet die dingen op bedrijven en huizen.

KritischKijken
KritischKijken2 jul. 2023 - 16:00

@ Vuurrood Probeer t nog eens uit te leggen, zonder de platitudes waar de meeste 'progressieven' zich van bedienen.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:30

"Al leg je heel NL vol zonnepanelen en plemp je windmolens zo veel als dat er passen, voldoende energie gaat er nooit mee opgewekt worden om de doelstellingen waaraan NL zich verbonden hebben te halen." 1. Bron? 2. Gelukkig zijn dat ook niet de enige oplossingen.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:31

@Hann63 "Vuurrood, Bij ons in de gemeente staat zo'n afschuwelijk zonnepark op.... boerenland. Geen gezicht. Zet die dingen op bedrijven en huizen." Het is geen of/of en ik vind de leefbaarheid van het land belangrijker dan uw esthetische mening

Willem D2
Willem D22 jul. 2023 - 11:31

Met zonnepanelen en windmolens gaan we het in Nederland echt niet redden, maar omdat in te zien moet je kunnen rekenen. Begin dan niet over waterstof, dat is een leuke niche, maar alles wat er mee in aanraking komt corrodeert snel. De waterstof projecten met bussen in Duitsland worden ook alweer stilletjes gestaakt.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 jul. 2023 - 14:52

We worden ook niet geregeerd door beta's, dus rekenen wordt niet als capaciteit meegenomen. Verder eens dat de voorstanders van de energietransitie een te rooskleurig beeld hebben over de momenten wanneer de zon niet schijnt en het niet (of te hard) waait.

hgroen2
hgroen22 jul. 2023 - 15:00

Er zijn uitstekende oplossingen om waterstof gewoon op te slaan zonder dat het metalen corrodeert. Er worden nu ook gasketels gemaakt voor waterstof. En die zijn volkomen veilig met een levensduur gelijk aan gewone gasketels. Dus je bent erg slecht geinformeerd

Willem D2
Willem D22 jul. 2023 - 18:25

Mooi filmpje van een wetenschapster over waterstof. Iemand die zich grote zorgen maakt over het klimaat maar wel heel rationeel kijkt naar waterstof https://youtu.be/Zklo4Z1SqkE

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 4:32

"Met zonnepanelen en windmolens gaan we het in Nederland echt niet redden, maar omdat in te zien moet je kunnen rekenen." Dat zijn dan ook niet de enige voorgestelde oplossingen.

EricDonkaew
EricDonkaew2 jul. 2023 - 11:24

Tja, dat is politiek. Je komt er samen uit of je komt er samen niet uit. Ik ben in ieder geval blij dat in alle provincies serieus met BBB is gesproken. Geen flauwe cordons sanitaire en zo. Nu is het gewoon democratisch gegaan. Klimaathaat? Nou, ja, goed...

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer2 jul. 2023 - 12:55

"Klimaathaat" is inderdaad een absurde term, nog erger dan "klimaatontkenning". Er moet iets beters te verzinnen zijn. Mogelijk: "klimaatignorantie"? Het gaat immers vooral om onwetenschappelijkheid.

Noordermeer2
Noordermeer22 jul. 2023 - 11:23

Zonneweide. Vroeger was dat de naam van het grasveldje naast het buitenzwembad waar je op je handdoekje in de zon kon gaan liggen. Maar dat zal hier wel niet bedoeld worden.

1 Reactie
Gentleman
Gentleman2 jul. 2023 - 13:50

Jawel, maar in plaats van handdoekjes liggen er zonnepaneeltjes.