Joop

Caroline van der Plas jammert dat andere Brabantse partijen willen onderhandelen nadat BBB akkoord heeft opgeblazen

  •  
23-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
13290 keer bekeken
  •  
carolinevanderplas

Een week geleden blies BBB in Noord-Brabant te elfder ure een formatieakkoord op met VVD, GroenLinks en de PvdA. Nu andere partijen in de provincie alsnog proberen een bestuur te vormen, jammert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas op Twitter dat er een “knetterlinkse coalitie op komst” is in de provincie.

Bij de nieuwe onderhandelingen neemt de VVD het voortouw. De knetterrechtse partij gaat in gesprek met GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant, meldt dagblad Trouw. “BBB heeft het eigen partijbelang en het belang van één sector vooropgezet. Ten koste van het belang van Brabant”, legt VVD’er Martijn van Gruijthuijsen uit.

In de Volkskrant suggereert de Brabantse SP-fractievoorzitter Nico Heijmans dat BBB Brabant vorige week is teruggefloten door Caroline van der Plas. Anders kan hij niet verklaren dat de BBB de boel heeft laten klappen nadat er al een onderhandelingsakkoord lag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Prisunic
Prisunic25 jun. 2023 - 9:55

Ik heb altijd een groot hart voor vrouwen in de politiek, veel beter te vertrouwen dan machomannen, maar wat mij betreft is kopstuk van der Plas dè uitzondering, samen met haar Franse geestesgenote Marien LePen.

korheiden
korheiden25 jun. 2023 - 7:14

Wat in Brabant gebeurt kan ook landelijk het beeld worden. Door de teloorgang van het CDA rest voor de VVD alleen samenwerking met D66 en de linkse partijen (want men wil nog altijd niet over extreemrechts). Het is en blijft de vraag of de VVD dit kan doen zonder een flink deel van de kiezers te verliezen.

Zandb
Zandb25 jun. 2023 - 6:35

Deze coalitie gaat volgens haar ten koste van haar eerste B, de boer en is goed voor de tweede B van haar partij, de burger. En dat is slecht en moet dus wel knetterlinks zijn.

Polarisario
Polarisario25 jun. 2023 - 6:35

Dat BBB niet akkoord kan gaan met dit “akkoord” is logisch. Als hun belangrijkste punten uit de campagne niet zitten in dit akkoord dan kunnen ze niet anders. Dat anderen dan het stokje overnemen is dat echter ook. Ik vermoed dat BBB gokt of hoopt dat met name de VVD electoraal wat tikken zal krijgen door nu nadrukkelijk over links te gaan. Rechtse kiezers houden daar namelijk meestal niet zo van. Ook logisch, maar of het geheugen dat bij de volgende verkiezingen nog heeft opgeslagen is ook maar de vraag. Het zou trouwens niet zo vreemd zijn als het breekpunt van BBB (iets met stalvloeren en een onmogelijke deadline) nu ineens uit het akkoord verdwijnt of wordt afgezwakt. Juridisch was dat namelijk toch al wat gammel.

Polarisario
Polarisario25 jun. 2023 - 6:13

De vvd knetterrechts? Dat zijn ze al jaren niet meer. Hooguit nog een beetje in retorische zin, maar hun daden zijn rood.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV25 jun. 2023 - 9:53

dus jij bent extreem rechts.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jun. 2023 - 16:58

Noem nou eens een lijstje daden op die rood zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2023 - 18:45

Gegokt en verloren Caroline! Goed voor Brabant en vooral de natuur, die hebben gewonnen. en daar gaat het om! De natuur is eraan toe, heeft zuurstof nodig!

Willem van der Decken
Willem van der Decken24 jun. 2023 - 18:04

Het is slimmer voor de landelijke BBB om nu brabant kneiterlinks te laten besturen, dan teveel concessies doen. Laat kneiterlinks daar maar met 6 totaal verschillende partijen besturen. Voor je het weet zijn er tweede kamerverkiezingen, en kan ze landelijk de vruchten plukken van wat kneiterlinks daar komende tijd gaat aanrichten.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV24 jun. 2023 - 19:10

knettergek ben je met je "kneiterlinks".

Zandb
Zandb25 jun. 2023 - 6:41

Willem Heel slim bezig, die BBB. Zouden we dan nu eindelijk eens een partij kunnen koesteren, die dan geen politieke spelletjes speelt, over de ruggen van de kiezers?

Vuurrood
Vuurrood24 jun. 2023 - 8:51

"In de Volkskrant suggereert de Brabantse SP-fractievoorzitter Nico Heijmans dat BBB Brabant vorige week is teruggefloten door Caroline van der Plas. Anders kan hij niet verklaren dat de BBB de boel heeft laten klappen nadat er al een onderhandelingsakkoord lag " . Ik denk dat van der Plas handelt op instignatie van de agro industrie. Die waren en zijn de geldschieters van de BBB. Die waren de geldschieters van de criminele boerenprotesten. Dat zijn de voorstanders, samen met de vee industriëlen, om alles bij het oude te laten. Alles laten wat het was en terug naar de subsidiepotten.

10 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jun. 2023 - 10:48

Welke agro ibdustrie?

JohnVKR
JohnVKR24 jun. 2023 - 11:43

BBB is geen onafhankelijke politieke partij. Het is de partij van de Agro-Industrie. Net zoiets dus als dat Shell en Tata Steel gezamenlijk een politieke partij zouden oprichten. Dat is wat het is en niets anders.

Vuurrood
Vuurrood24 jun. 2023 - 12:23

IHAG: Denk eens na!

GeenProbleem
GeenProbleem24 jun. 2023 - 12:57

'Ik denk dat van der Plas handelt op instignatie van de agro industrie. ' Weer die ongefundeerde complottheorie. Als jij werkelijk denkt dat een totale overwinning in alle 12 provincies van Nederland tot stand komt omdat louter boeren op de BBB hebben gestemd ben je bijzonder naïef.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen24 jun. 2023 - 13:31

@IkHebAltijdGelijk Ibdustrie?

BrotherV
BrotherV24 jun. 2023 - 21:22

"Weer die ongefundeerde complottheorie. " Je bent weer gewoon aan het trollen.

Zandb
Zandb25 jun. 2023 - 6:49

Probleem Denkt u dat alleen boeren voor de gek gehouden kunnen worden?

GeenProbleem
GeenProbleem25 jun. 2023 - 9:36

@zandb 'Denkt u dat alleen boeren voor de gek gehouden kunnen worden?' Nee, de kiezer dom blijven noemen; daar kom je vast ver mee Gerrit.

Vuurrood
Vuurrood25 jun. 2023 - 9:52

GeenProbleem: Nog steeds geen idee wie de geldschieters van de BBB zijn? Of wil jij dat met je kneiterrechtse moraal helemaal niet weten! Zo gauw de proteststemmers die nu op de BBB hebben gestemd weer in de werkelijkheid zijn beland merken ze dat het partijprogram geschreven is door een marketingbureau welke voor de agro industrie werkt. Dan merken ze dat de agro industrie ( lees de intensieve veehouderij, de slachterijen en de voeder fabrikanten) de geldschieters zijn van de BBB. Dat dezelfde lieden de boerenprotesten met hun criminele daden gefinancierd hebben! Het enige doel van de BBB is de politieke besluitvorming op het gebied van vervuiling door de intensieve veehouderij en bijbehorende bedrijfstakken te saboteren! Dat gaan de proteststemmers inzien maar dan is het te laat! Dat kunnen we gerust toeschrijven aan lieden zoals jij er een bent met je niet onderbouwde dwarsliggen. Met je niet aflatende ontkenning van de problemen!

BrotherV
BrotherV25 jun. 2023 - 9:55

de kiezer is niet dom rechtse kiezers zijn dat meestal wel.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick24 jun. 2023 - 8:33

“BBB heeft het eigen partijbelang en het belang van één sector vooropgezet. Ten koste van het belang van Brabant”. Mensen hebben er belang bij om hun persoonlijke visie te verkopen als algemeen belang. Vooral als men daarmee beloften aan kiezers in de prullenmand kan gooien en lekker kan gaan plucheplakken. Even een lesje democratie: de partij voor de dieren is precies dat en moet dus voor de dieren zijn. Dat is het hele punt van die partij. De SGP dient gereformeerd te zijn, wederom is dat, bijna per definitie het hele punt aan die partij. Dat is geen partijbelang, dat is doen wat het moet doen. Nog eentje dan? Wat denk je dat een boerenpartij dient te doen… Hmm, zou het kunnen zijn om inderdaad er voor de boerensector te zijn? Ik snap het dat dit voor een VVD’er moeilijk is te begrijpen. Want die hecht geen enkel partijbelang aan vrijheid, democratie of liberalisme. Bij andere partijen werkt dat gelukkig anders…

2 Reacties
Zandb
Zandb25 jun. 2023 - 6:56

ZoekEenVrijeNick U vraagt, wat mij betreft niet zo nozel: "Hmm, zou het kunnen zijn om inderdaad er voor de boerensector te zijn?" Want het antwoord moet natuurlijk een volmondig nee zijn. Immers, we hebben te maken met een Boeren Burger Beweging.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jun. 2023 - 17:46

Als het de partij voor Mens en Dier zou heten is de partij voor mens en dier?

Mohawk2
Mohawk224 jun. 2023 - 4:23

De vlag kan uit in mijn provincie. Met het rood boven!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2023 - 18:59

Mohawk2 Hoor je de varkens al jubelen?

Mohawk2
Mohawk225 jun. 2023 - 8:00

Nog niet, maar hopelijk snel Minoes!

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen23 jun. 2023 - 21:50

VDPlas is het boegbeeld van het musculaire politiek-agro-industriële complex. Zij is daar - m.b.v. het door dat complex gefinancierde en bemande PR bureau ReMarkAble - neergezet om het extreem lucratieve verdienmodel van dat complex veilig te stellen. In de door dat complex gehanteerde belangen-strategie past uitsluitend politiek beleid, dat exclusief is gericht op de voortzetting van de bestaande agro-praktijk. Dus wordt bijv. de tactiek van uitstel toegepast, om uiteindelijk afstel te bewerkstelligen. En daar waar op korte termijn geen uitstel kan worden afgedwongen, probeert de BBB het provinciale formatie-proces te frustreren. Vanuit het bovengenoemde ambitie-perspectief van de BBB is het dus noodzakelijk, om - nu zij zich als alternatieve beleidspartner in de EK kan positioneren - zo snel mogelijk op nieuwe verkiezingen van de Tweede Kamer aan te sturen. De verwachting bij de BBB is dat zij - via het gunstige electorale momentum - haar spectaculaire verkiezingswinst in de PS (waardoor mede haar EK machtsbasis) tijdens die verkiezingen zal kunnen herhalen. Want haar commerciële doelstellingen kunnen natuurlijk het meest effectief via directe kabinetsdeelname worden bereikt. Omdat Rutte IV - teneinde de groeiende invloed van de BBB te pareren - aanstuurt op het uitwerken / uitvoeren van haar nationale stikstof beleid via de PS/GS, ziet de BBB zich sowieso gedwongen om zich op korte termijn in de gehele politieke beleidsproductie-keten (PS-GS-EK-TK) te manifesteren.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 jun. 2023 - 21:19

`Caroline van der Plas jammert...' Wat kan je anders verwachten van domrechts dat bij voorkeur de slachtofferkaart trekt als het zijn zin niet meteen krijgt.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jun. 2023 - 10:50

Want progressief links is zooo bescheiden?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jun. 2023 - 11:46

Zo'n domme jijbal als nietszeggende reactie, valt uiteraard weer te verwachten van de ihag die zich nimmer kan beheersen als ik ook eens een opinie plaats.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen24 jun. 2023 - 13:35

@IkHebAltijdGelijk Dat is een whataboutisme. Waarom doet u dit? Ik had van u een volledig onderbouwde reactie verwacht waarin u de beweringen van Hannes weerlegt. Maar nee. Gelijk een whataboutisme. Allemachtig. Is het voor u een idee om weer alleen op Twitter of Facebook te reaguren? Dara horen inhoudsloze whataboutismen thuis.

Prisunic
Prisunic24 jun. 2023 - 16:22

Die Ihag moet haast wel voor een belanghebbende baas werken, want meestal post hij meer dan 50 trolreacties per dag. Hoeveel zou dat schuiven?

Karingin
Karingin25 jun. 2023 - 15:50

Nee Alfred, dat had je helemaal niet verwacht, want je bent niet van gisteren en je kent de modus operandi van Ongelijk - ik snap dat je beleefd wil zijn, wellicht een rationele reactie wil uitlokken, maar dat heeft weinig zin, dat weet je ook

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst23 jun. 2023 - 19:22

Was er niet iets met de PvdA in een bepaalde provincie die ‘s avonds met de overige partijen aan het proosten was op een gelukte coalitie maar de volgende dag diametraal was omgedraaid? Oftewel: ook gij Brutus?

7 Reacties
BrotherV
BrotherV23 jun. 2023 - 21:43

Totaal niet boeiend.

Roep en Toeter
Roep en Toeter23 jun. 2023 - 21:53

Klopt. Als ''oppositie'' gedoger van het rechtse Rutte4 is de PvdA er weer bij. Voor de bühne om toerbeurt gedogen zoals altijd met GL elite. Wat een sneu deugend rechts koppel is het toch.

hgroen2
hgroen224 jun. 2023 - 0:30

Dat klopt. Maar binnen de pvda wordt er niet gejammerd.

Zandb
Zandb24 jun. 2023 - 7:24

Pabst Dus dit bericht is geschreven door of in opdracht van de PvdA? En die PvdA krijgt VVD-er Martijn van Gruijthuijsen zo gek om als soort van woordvoerder op te treden? Kom op zeg, als u het van dergelijke kinderachtige reacties moeten hebben.....

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst24 jun. 2023 - 8:19

@ Zandb Had van intelligent mens als u beter verwacht. Dit bericht stond pontificaal op teletekst.

Zandb
Zandb25 jun. 2023 - 7:02

Pabst Als u nu niet geschreven had: "Oftewel: ook gij Brutus?" dan had u mij niet gehoord. Of is dat een verklaring die uw intelligentie te boven gaat?

Karingin
Karingin25 jun. 2023 - 15:44

Sie sind die konig der whataboutisms. Pabst staat voor zoiets als "Probeert Altijd Behoorlijk Slecht Te-zwartepieten"

Roep en Toeter
Roep en Toeter23 jun. 2023 - 18:58

''Caroline van der Plas jammert dat andere Brabantse partijen willen onderhandelen nadat BBB akkoord heeft opgeblazen'' Volstrekt logisch natuurlijk dat de BBB als veruit grootste partij niet haar kroonjuweel - emissiearme stalvloer niet voor 1 juli 2024 maar zoals in de rest van het land voor 1 januari 2028 - in de prullenbak kiepert. BBB is geen D66 dat met kroonjuwelen draaikont om op het pluche te kunnen zitten. Daar komt bij dat er ''wetenschappelijke'' kritiek is op het functioneren van emissie arme stalvloeren. Dus waar is de PvdA/GL elite mee bezig anders dan met dwaze klimaateisen dwarsbomen dat de verkiezingen recht worden gedaan. https://nos.nl/artikel/2479139-onderhandelingen-noord-brabant-alsnog-geklapt-op-bbb-breekpunt

8 Reacties
BrotherV
BrotherV23 jun. 2023 - 21:44

Goeie Nick!

Paul250371
Paul25037124 jun. 2023 - 0:13

Volstrekt logisch natuurlijk dat de BBB als veruit grootste partij niet haar kroonjuweel - emissiearme stalvloer niet voor 1 juli 2024 maar zoals in de rest van het land voor 1 januari 2028 - in de prullenbak kiepert. Prima toch, hun goed recht. Net zoals hun gelul dat de door hun achterban ingerichte concentratiekampen voor kippen, koeien en varkens in Barneveld etc. geen dierengenocide is. Maar jank dan niet als de andere partijen de BBB reet niet in het pluche maar het in het vertrouwelijke hooi laten knorren.

hgroen2
hgroen224 jun. 2023 - 0:32

Die berichten zijn van BBB. Ik heb GL niet gehoord wat er nu voorgesteld werd en waar het op is gebroken. Dus nog even vaatje zout bij de hand houden

Zandb
Zandb24 jun. 2023 - 7:35

Roep Hoe dom dit ook zou zijn, dit is het gevolg van dat wat we onze democratie noemen (Maar5 misschien kunnen we in dit soort gevallen beter spreken van de grilligheid van het beroemdruchte spel Monopoly!). Helaas voor de BBB heeft zij bewerkstelligt, dat er nu sprake is van een knetterlinkse formatie onder leiding van de knetterlinkse VVD.

Roep en Toeter
Roep en Toeter24 jun. 2023 - 10:51

''Helaas voor de BBB heeft zij bewerkstelligt, dat er nu sprake is van een knetterlinkse formatie onder leiding van de knetterlinkse VVD.'' Hoezo Zand? Door klimaatdrammen is door de rechtse ''knetterlinkse'' VVD en gedogers een praktisch onmogelijk oplosbare situatie gecreëerd in Brabant. Het is juist goed dat BBB zich daar niet de vingers aan gaat branden in een coalitie met ''knetterlinks'' die alleen maar zou tegenwerken. BBB in de oppositie en ''knetterlinks'' mag dan zelf de eigen puinhoop opruimen. Als het even kan zonder daarbij het leger in te zetten om burgers in het ''knetterlinks'' gareel te houden. Bedenk dat er op boeren die al met de rug tegen de muur staan is geschoten, geen oorlogsmisdaad weliswaar want eigen burgers maar toch.

Olav Meijer
Olav Meijer24 jun. 2023 - 14:15

@ Roep en Toeter: [Bedenk dat er op boeren die al met de rug tegen de muur staan is geschoten, geen oorlogsmisdaad weliswaar want eigen burgers maar toch.] Potsierlijk, zoals nog steeds geprobeerd wordt uit dat ene incident munt te slaan.

Olav Meijer
Olav Meijer24 jun. 2023 - 14:33

[De verwachting bij de BBB is dat zij - via het gunstige electorale momentum - haar spectaculaire verkiezingswinst in de PS (waardoor mede haar EK machtsbasis) tijdens die verkiezingen zal kunnen herhalen.] Dat vraag ik mij sterk af. Hoe meer duidelijk wordt dat het om een disproportioneel groot opgeblazen beweging gaat, vanuit een beperkt agro-industrieel belang opgezet, met twijfelachtige standpunten en geen sterke samenhang, hoe sneller het onvermijdelijke afkalvingsproces zal plaatsvinden. Ik verwacht over niet al te lange tijd een zeer afgeslankte BoerenBedrogBeweging).

Karingin
Karingin25 jun. 2023 - 15:41

Guys, ik snap dat het verleidelijk is, maar ga nou niet in op het gesnater van Kees. Die kun je hard met de neus in de mest drukken en dan nog zal hij stellig beweren dat hij alleen maar madeliefjes ruikt. Die ruiken natuurlijk nergens naar, maar dat illustreert des te meer dat zijn brein rare trucjes met 'm uithaalt

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 jun. 2023 - 17:56

De geruchten gaan inderdaad dat van de Plas zich bemoeide met de voortgang. En net als bij het landbouwberaad waar nu de details over de voorstellen naar buiten komen ook een afketsen als alles in kannen en kruiken is. Iedereen was enthousiast en klaar om de handtekening te zetten. Wat is daar aan de hand? Is het koud watervrees of kiest BBB, bang dat een politiek compromis als verraad aan de boeren wordt gezien, voor de oppositie? Bovendien erg dom want de afgewezen partijen kunnen makkelijk zonder BBB verder waar ze gebleven waren. Dat college werkte ondanks de grote politieke verscheidenheid prima samen. Bovendien kan het cda nu laten zien dat een stem op BBB bij voorbaat een verloren stem was.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem23 jun. 2023 - 19:40

'Bovendien kan het cda nu laten zien dat een stem op BBB bij voorbaat een verloren stem was.' Dat gaat niet meer lukken, CDA heeft het verprutst bij de boeren en een groot deel van het electoraat. Die gaan de PvdA achterna.

DaanOuwens
DaanOuwens23 jun. 2023 - 17:33

Als ze meldt dat er nu een knetterlinkse coalitie op komst is dan is dat wel verhelderend over wat de eigen positie van BBB is. Die is dan namelijk knetter rechts.

9 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde23 jun. 2023 - 18:01

Daan, eens, maar ze kan roepen wat ze wil, veel zal er niet veranderen. De verkiezingen zijn geweest en wat Brabant betreft heeft BBB die verloren.

GeenProbleem
GeenProbleem23 jun. 2023 - 18:06

Wat is er dan rechts aan?

Juppé🎗
Juppé🎗23 jun. 2023 - 19:18

Precies dus goede ontwikkeling in NB. Goed voorbeeld ook.

DaanOuwens
DaanOuwens24 jun. 2023 - 6:33

@ GeenProbleem Jij schrijft: Wat is er dan rechts aan? Als de VVD een rechtse partij dus, volgens Van der Plas knetterlinks is dan positioneert zij zichzelf op extreem rechts. Dat moet ook voor jou te begrijpen zijn.

Zandb
Zandb24 jun. 2023 - 7:44

Probleem Probleem Dat zou u zich kunnen afvragen. Maar dan lijkt het me een stuk verstandiger, wanneer u het antwoord te zoekt op de vraag, wat er dan zo "knetterlinks" is aan een coalitie zonder de BBB.

Gentleman
Gentleman24 jun. 2023 - 9:21

En dat BBB knetter rechts is wisten we natuurlijk al lang.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jun. 2023 - 12:47

@gentleman 'En dat BBB knetter rechts is wisten we natuurlijk al lang.' Wat is er dan rechts aan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2023 - 18:56

Caroline van der Plas heeft onlangs zelf gezegd dat BBB een rechtse partij is. De mensen die dachten dat ze voornamelijk iets sociaals had zullen snel wakker moeten worden! Dat zal niet meevallen.

Karingin
Karingin25 jun. 2023 - 15:05

Typisch rechts; de vraag blijven herhalen ondanks dat die diverse keren beantwoord is, en dan verwachten dat er ooit een andere uitkomst zal zijn. Zet er nog een tandje bij gast, ook helemaal jullie ding, helpt ook steevast van de regen in de drup, maar je hoeft tenminste niet (direct) te overwegen of je misschien het verkeerde pad bent ingeslagen. Die impact wordt meestal, zoals we inmiddels allemaal (nou ja, behalve jij dan, en je mededwaallichten) weten pas jaren later duidelijk en dan heb je er natuurlijk opeens geen actieve herinnering aan, of iets met "de kennis van nu" - terwijl die kennis er bij weldenkende mensen niet alleen nu maar jaren geleden ook al was... Ach, het is heerlijk fulmineren, maar ik verwacht niet dat je er ene reet van begrijpt, als je het al leest...

GeenProbleem
GeenProbleem23 jun. 2023 - 17:23

Tja, ook dat is politiek. Van der Plas moet inderdaad niet miepen als ze het zelf hebben laten klappen..

BrotherV
BrotherV23 jun. 2023 - 17:21

Lekker laten jammeren.