Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Saint of Second Chances: aandoenlijke honkbaldocu

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
SaintSecondChances

© Netflix

Honkbalpionier Mike Veeck maakt grote fouten, maar krijgt telkens tweede kansen en grijpt die met beide handen aan.

Als je de makers van The Saint of Second Chances moet geloven dan is honkbal een saaie sport. Althans, de wedstrijden duren lang en het spel staat vaak stil. Dus bedacht Mike Veeck vanaf de jaren 80 allerlei entertainment voor voor, tijdens en na de wedstrijd. Filmmakers Jeff Malmberg en Morgan Neville (20 Feet from Stardom, 2013) tonen hoe Veeck de zoon is van Bill: de man die járenlang de eigenaar is van de Chicago White Sox. Waar Mike aanvankelijk niet in de voetstappen van zijn vader wil treden, omdat hij geen gunsten wil in het leven, komt het er uiteindelijk toch van. En Mike besluit na een periode van hard werk de boel op te vrolijken met ludieke evenementen (zoals vuurwerk, en een evenement met discomuziek, tijdens een wedstrijd).

Totdat de boel op een dag implodeert en jonge bezoekers tijdens een match het veld bestormen. Een schandaal is geboren. Maar deze documentaire draait om tweede kansen en Mike grijpt ze met beide handen aan. Ze ja; meervoud. Hij verbruit het niet alleen bij de club van z’n vader, maar ook in zijn gezin. Zo is hij zoveel tijd kwijt aan het bestieren van een en latere meerdere clubs, dat z’n twee kinderen bijna zonder hem opgroeien. Mike vertelt erover met schaamte en humor. Terwijl hij terugblikt op zwarte passages uit zijn leven grapt hij erop los; dat is zijn overlevingsmechanisme. En de beste man maakt een hoop mee.

The_Saint_of_Second_Chances_01_17_56_21

© Netflix

Zo schakelt de film tussen diepe tragedies en lichtzinnigere taferelen, zoals wanneer Mike besluit een varken de ballen die langs de zijlijn vallen te leren vastpakken. Malmberg en Neville gieten dit alles in een speelse vorm en de voice-over van acteur Jeff Daniels onderschrijft de liefde voor honkbal die diep in Mike’s bloed zit. In reconstructies wordt de pionier gespeeld door Charlie Day (It's Always Sunny in Philadelphia) – zou de komiek ook een honkbalfanaat zijn? Hoe dan ook is The Saint of Second Chances een liefdesbrief aan de gemeenschapszin die ontstaat bij liefhebbers van de sport. En een film die aantoonbaar maakt, en hoewel dat een cliché is weet Mike wel te ontroeren, dat iedereen een tweede, derde of zelfs vierde kans verdient.

The Saint of Second Chances, vanaf dinsdag 19 september 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!