Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Idol S01E01: onverteerbaar en uiterst ijdel

  •  
05-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1327 keer bekeken
  •  
abel-the-weeknd-tesfaye-lily-rose-depp

© Eddy Chen / HBO

Het nieuwe televisieproject van Sam Levinson (Euphoria) met Lily-Rose Depp in de hoofdrol valt onder de noemer narcistische televisie. 

Eerst was er de minutenlange staande ovatie na de première op het filmfestival van Cannes. Sommige journalisten dachten, en dat blijkt elk jaar weer een grove misvatting, dat The Idol vanwege al dat applaus wel geniaal zou moeten zijn. Maar zo’n ovatie is gewoon een vorm van beleefdheid, zo blijkt weer eens. Want deze nieuwe televisiereeks, bedacht door Sam Levinson (Euphoria), Abel Tesfaye (beter bekend als The Weeknd) en Reza Fahim, verdient het predicaat onverteerbaar. The Idol is een serie die net als Levinson zichzelf érg belangrijk vindt. Je zou het narcistische televisie onder de dekmantel van satire kunnen noemen.

Het verhaal draait om popster Jocelyn (Lily-Rose Depp), die in Los Angeles in de ban raakt van sekteleider Tedros (gespeeld door Tesfaye). Maar die relatie blijkt al snel verstikkend. Een gedachte die geïllustreerd wordt door het feit dat Jocelyn houdt van erotische verstikking. Ja, zo opzichtig is The Idol, een reeks die ook voortdurend op kritische wijze knipoogt naar showbusiness en het leven van beroemdheden. Dat is ironisch: Depp en Levinson (de zoon van Barry, ook een bekende filmmaker) zijn juist uitgelezen voorbeelden van nepotisme. Het is niet zonder reden dat een criticus het nieuwste geesteskind van Levinson rich kids television noemde.

abel-the-weeknd-tesfaye_1

© Eddy Chen / HBO

Filmmaker Amy Seimetz was aanvankelijk verbonden aan dit project toen de plot nog draaide om hoe een vrouw zich in het misogyne Hollywood moet verweren tegen alle grijpgrage mannen. Al snel werd echter bekend dat die invalshoek verruild zou worden voor een andere, meer erotischere premisse (lees hier meer). Seimetz werd ontslagen; Levinson nam zelf de regiehonneurs waar. Met als gevolg veel shots van Depps borsten. En daar draait de pilotaflevering ook om, die zich afspeelt tijdens een fotoshoot waarbij van tevoren niet is afgesproken dat Jocelyn topless gaat. Maar wat als ze dat zelf nadrukkelijk wil?

lily-rose-depp-abel-the-weeknd-tesfaye

© Eddy Chen / HBO

Levinson verzint voor z’n personage een olifantenpaadje zodat hij haar kan ontkleden. En dat fungeert dan weer als kritiek op preutsheid? Of op hoezeer het vrouwelijk lijf is gecommercialiseerd? Hoe dan ook sorteert The Idol een ander effect: het voelt alsof de serie is gemaakt door een stel onbewust geile mannen. En er zijn meer oneffenheden: Levinson probeert de lijzige stijl van Nicolas Winding Refn (Drive, 2011) te imiteren; de dialoog (‘Dont be scared’, zegt Tedros tijdens een sekspartij tegen Jocelyn) is tenenkrommend. Bovenal wordt er in The Idol nauwelijks goed geacteerd, zie bijvoorbeeld de voortdurend schmierende Rachel Sennott (Bodies Bodies Bodies, 2022) die Jocelyns assistent speelt.

rachel-sennott

© Eddy Chen / HBO

Ze lijkt er weinig zin in te hebben. Zouden de acteurs - Hank Azaria, Dan Levy en Eli Roth zijn ook in de serie te zien - al hebben vermoed dat The Idol geen project zou worden waar ze trots op zouden zijn?

The Idol S01, vanaf maandag 5 juni 2023 wekelijks bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!