Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Diplomat S01E01-02: goed geschreven politieke thriller

  •  
19-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8956 keer bekeken
  •  
DIPLOMAT_107_Unit_03130RC3

Keri Russell (The Americans) is geknipt voor de hoofdrol als ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk in uitstekend gecaste serie die doet denken aan The West Wing en Homeland

Foto credits: Alex Bailey / Netflix

Als een Brits vliegdekschip voor de kust van Iran wordt getroffen door een aanslag waar tientallen soldaten bij omkomen dan is de wereld in rep en roer. Politiek strateeg en crisismanager Kate Wyler (Keri Russell uit The Americans) staat op het punt om de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in de Afghaanse hoofdstad Kaboel te worden, maar wordt op de valreep aangesteld als de nieuwe ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Op die manier kan ze proberen te achterhalen wie er achter de aanslag zit. Bovendien willen prominente politicologen in het Witte Huis Wyler klaarstomen voor het vicepresidentschap. Samen met haar echtgenoot Hal (Rufus Sewell), ook een doorgewinterde strateeg, verhuist Kate naar Londen.

In de eerste helft van de pilotaflevering oogt The Diplomat als een politiek drama à la The West Wing (1999-2006). Op zich niet zo vreemd: showrunner Debora Cahn, die ook bekend is van Homeland (2011-2020), schreef meerdere afleveringen van de hitserie. Veel scènes draaien om politieke protocollen: hoe reageer je op zo’n aanslag? Als de eerste obstakels zich aandienen dan etaleert Kate meteen dat ze een onvervalste probleemoplosser is. The Diplomat is dan ook een serie waarin de adrenaline door menig personage giert. Er is voortdurend druk op de ketel. En als de pilotaflevering bijna ten einde is neemt de plot ook nog eens een absurde wending.

DIPLOMAT_105_Unit_05144RC

Het drama transformeert voor even in een thriller. Waarin niet gekonkel en intriges domineren maar een roekeloze ontvoering. Het valt te benieuwen hoe Cahn de boel in het verdere seizoen zal laten escaleren. Buiten kijf staat dat haar dialoog van het kaliber 'op het scherpst van de snede' is. Dat de waarachtig klinkende teksten zo mooi uit de verf komen ligt ook aan de casting: Sewell acteert een fijne combinatie van cynisme en verwondering en Ato Essandoh speelt op knappe wijze min of meer de nieuwe begeleider van Kate. Maar de ster is natuurlijk Keri Russell: een actrice die heel goed gedecideerd kan spelen maar ook buitengewoon geestig kan zijn.

Het is dankzij die tandem van Russell en Cahn dat The Diplomat hoge verwachtingen schept.

The Diplomat S01, vanaf donderdag 20 april 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!