Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Homeland S07E01: relevanter dan ooit

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Homeland S07
In de seizoensopener gebeurt er vrij weinig, maar onderhuids broeit er van alles, terwijl Carrie Mathison zich opmaakt voor de strijd tegen haar gevaarlijkste tegenstander ooit.
Wie is de Enemy of the State waar de titel van de eerste aflevering van het zevende seizoen van Homeland naar verwijst? Is het de bipolaire oud-CIA-agente Carrie Mathison, die als een moderne Kassandra al zes seizoenen lang de wereld probeert te waarschuwen voor terroristen en aanslagen, maar vanwege haar ziekte vaak niet wordt geloofd?
Of is het president Keane (Elizabeth Marvel), van wie we inmiddels weten dat ze macht belangrijker vindt dan de grondwet? Inmiddels zijn er zonder een duidelijke aanklacht tweehonderd overheidsambtenaren en journalisten die betrokken zouden zijn bij de mislukte 'coup' uit seizoen zes opgepakt, inclusief vaste Homeland-held Saul Berenson ( Mandy Patinkin ). In een militair tribunaal eist Keane zelfs de doodstraf voor één van de leiders van de 'coup', generaal McClendon (Robert Knepper, T-Bag uit Prison Break). Slechts een enkeling durft Keane publiekelijk tegen te spreken, zoals politiek commentator Brett O'Keefe (Jake Weber), die ook in seizoen zes al waarschuwde voor een dreigende burgeroorlog, en natuurlijk Carrie ( Claire Danes ) die wanhopig probeert de kritische senator Paley (Dylan Baker) aan haar kant te krijgen. Dat zij hiermee (al in de eerste aflevering) de veiligheid van haar dochtertje Frannie uit het oog verliest, lijkt haar weinig te deren.
4811.w1200.0.f6a509b
Relatief gebeurt er vrij weinig in de seizoensopener van het op één na laatste seizoen van Homeland. Er is geen tikkende klok, er zijn geen Arabische of Duitse terroristen en er wordt geen geheim agent uit elkaar gerukt in een ver land (om maar een paar hoogtepunten uit de afgelopen zes reeksen te noemen). Maar onderhuids lijkt er meer dan ooit tevoren van alles te broeien en voelt de serie relevanter dan ooit, in een tijd waarin talloze wereldleiders, inclusief de Amerikaanse president, hun eigen gelijk belangrijker vinden dan verantwoording afleggen aan de burgers en de politiek.
4812.w1200.0.0ff95c5
Het lijkt zich ook uit te betalen dat zender Showtime de makers al na de vijfde reeks van de serie nog eens drie verdere seizoenen garandeerde ; het had te '24' gevoeld om Carrie wéér achter bomvestdragende terroristen aan te laten rennen. Voor het eerst sinds Brody lijkt Homeland met Keane een verhaallijn aan te durven die over meerdere seizoenen wordt uitgesmeerd en showrunner Alex Gansa lijkt verrotte goed voor ogen te hebben waar hij met zijn actuele, geëngageerde wirwar van louter intrigerende plots heen wil. Homeland is nooit een serie geweest die voor de makkelijkste weg koos en zal dat ook zeker niet gaan doen in de 23 afleveringen die nog resteren voordat we definitief afscheid moeten nemen van Carrie.
Homeland S07, vanaf 12 februari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief