Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Zwartboek, Druk en Snatch

  •  
07-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
382 keer bekeken
  •  
Druk

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: Carice van Houten in het verzet, aangeschoten docenten uit Denemarken en Brad Pitt als een zo goed als onverstaanbare bokser.

Zwartboek (2006)
Acteurs: Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman
Regie: Paul Verhoeven

zwartboek_3d7903e9

Na in Amerika vooral naam te hebben gemaakt binnen het scifi-genre keerde Paul Verhoeven in 2006 terug naar Nederland, waar hij de nog altijd duurste (gevolgd door onder meer De Slag om de Schelde) film van eigen bodem maakte. Carice van Houten (te zien met onder meer haar vriendin en Red Light-collega Halina Reijn) speelt de Joodse Rachel Stein, die eind 1944 na een mislukte ontsnappingspoging richting het bevrijde zuiden terechtkomt bij een verzetsgroep. Onder een alias verleidt ze niet veel later de Duitse commandant Ludwig Müntze (Sebastian Koch) en ontdekt ze ook wie haar verraadde. Tijdens dezelfde editie van het Nederlands Film Festival waar Alex van Warmerdam het oorlogsdrama met de grond gelijk maakte won Zwartboek drie Gouden Kalveren. Verhoeven werkt inmiddels vooral in Frankrijk (zie Elle en Benedetta) en ook zijn volgende project (een televisiebewerking van Bel Ami) wordt weer Franstalig.

Druk (2020)
Acteurs: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang
Regie: Thomas Vinterberg

Druk

Uit de categorie don't try this at home: de Oscarwinnende Deense film Druk (of: Another Round). Het zwartkomische drama volgt vier leraren die tegen een midlifecrisis aanschurken en besluiten om een theorie van de Noorse psychiater Finn Skårderud persoonlijk te toetsen. Volgens hem zouden mensen beter functioneren als ze immer een alcoholpromillage van 0,5 zouden handhaven. Na verloop van tijd blijken er echter serieuze consequenties aan hun in eerste instantie lichtzinnige experiment te kleven. Thomas Vinterberg herenigde voor de film met Mads Mikkelsen en Thomas Bo Larsen: hij regisseerde beide acteurs ook al in Jagten. Druk werd een erg persoonlijk project voor Vinterberg: zijn dochter Ida - die de dochter van Mikkelsens personage zou spelen - kwam na enkele draaidagen om het leven bij een auto-ongeluk en verschillende scènes werden op haar school opgenomen. Lees ook onze volledige recensie van Druk.

Snatch (2000)
Acteurs: Jason Statham, Stephen Graham, Brad Pitt
Regie: Guy Ritchie

Snatch

Afgelopen week debuteerde de meest recente bioscoopfilm regisseur van Guy Ritchie en acteur Jason Statham (getiteld: Operation Fortune) bij Amazon Prime Video, maar hun meest geslaagde samenwerkingen zijn toch nog altijd de twee ongepolijste gangsterfilms waarmee ze hun carrières aftrapten. En naast Lock, Stock and Two Smoking Barrels is nu ook Snatch weer te vinden op Netflix. De film speelt zich af in de Britse onderwereld en volgt de kleine criminelen Turkish (Jason Statham, destijds nog met een beetje haar) en Tommy (Stephen Graham, straks te zien in een serie gebaseerd op zijn film Boiling Point), die veel moeite hebben om een bokser (Brad Pitt steelt de show met een onnavolgbaar accent) in toom te houden, terwijl er op de achtergrond een diamantroof uit de hand loopt. Snatch kreeg later ook nog een tv-bewerking met Rupert Grint en Netflix werkt nu met Ritchie aan serie gebaseerd op The Gentlemen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!