Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: The Expendables 4, Glass en Das Boot

  •  
31-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
Glass

© Universal Pictures

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een laat vervolg op Unbreakable, hand-held camerawerk van Jost Vacano en vers bloed bij de Expandables.

Das Boot (1981)
Acteurs: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann
Regie: Wolfgang Petersen

das-boot_94ba3b8e

© Columbia Pictures / Bavaria Film

Oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen (In the Line of Fire) die nu op Netflix vinden is in de door hem geprefereerde vorm: na de originele bioscoopversie (149 minuten) en een latere als miniserie gemonteerde versie (300 min) kwam de Duitse filmmaker in 1997 met zijn eigen director's cut van 208 minuten. Das Boot speelt zich af aan boord van een Duitse duikboot die zich aan het begin van de jaren veertig een weg baant door de Atlantische Oceaan, waarbij Jost Vacano (later de vaste cinematograaf voor de Amerikaanse films van Paul Verhoeven) met zijn hand-held camerawerk de claustrofobie op ongekende wijze voelbaar maakt. Das Boot was jarenlang de Duitse film met de meeste Oscarnominaties, totdat dit record werd overgenomen door All Quiet on the Western Front. Er is nu ook een tv-vervolg, waarvan het vierde seizoen in april start bij de NPO.

Glass (2019)
Acteurs: Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson
Regie: M. Night Shyamalan

GlassUniversalPictures

© Universal Pictures

Na het succes van Split (2016) lukte het M. Night Shyamalan zowaar om alsnog een sequel op Unbreakable (2000) van de grond te krijgen. In Split werd op het einde ook al even naar dat vervolg gehint: een Bruce Willis-cameo liet zien dat beide films zich in dezelfde verhaalwereld afspelen. In de derde en laatste film Glass maakt David Dunn / The Overseer (Willis) jacht op de door meerdere persoonlijkheden bezeten The Horde (James McAvoy). Beiden belanden vervolgens echter in een psychiatrische inrichting, waar ook Dunn's vijand Elijah Price (Samuel L. Jackson) verblijft. En waar een therapeute (Sarah Paulson) probeert te bewijzen dat mensen met superkrachten niet bestaan. Als sequel op Unbreakable valt Glass wellicht toch een beetje tegen, maar fans van Split zullen in ieder geval weer onder de indruk zijn van de veelzijdigheid van McAvoy.

The Expendables 4 (2023)
Acteurs: Jason Statham, Megan Fox, 50 Cent
Regie: Scott Waugh

expend4bles_60RpTo

© Lionsgate

Het eerste deel was een aardige 'throwback' naar de betere knokfilms uit de jaren tachtig en de sequel bouwde daar (met toevoegingen als Chuck Norris en Jean-Claude van Damme) slim op voort, maar inmiddels lijken de Expendables over hun uiterste houdbaarheidsdatum heen. Naar verluidt was het vierde deel oorspronkelijk bedoeld als solo-vehikel voor Jason Statham, waar op het laatste moment snel een aantal van zijn expendables-collega's aan werden toegevoegd. En door het beperkte optreden van Sly Stallone is Dolph Lundgren nog de enige echte veteraan en wordt Statham vooral opgescheept met de meer nieuwe gezichten (50 Cent, Megan Fox). Dat zou de actiescènes niet eens in de weg hoeven te zitten, maar deze zien er vaak zo goedkoop uit dat ze doen denken aan straight-to-video materiaal van ruim twintig jaar terug.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!