Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Leave the World Behind: het komt vast allemaal goed

  •  
08-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32157 keer bekeken
  •  
Leave_the_World_Behind_n_01_10_37_21_fr_f

© Netflix

Apocalyptische thriller met Julia Roberts en Mahershala Ali schotelt ons een – vooralsnog – fictief rampscenario voor, maar zegt ook iets over de mensheid van nu. 

In een opwelling boekt Amanda (Julia Roberts) voor haarzelf, haar man (Ethan Hawke) en hun twee kinderen een luxe vakantievilla net buiten de grote stad. Eén ding is zeker: dit wordt een vakantie die ze nooit zullen vergeten!

Zelfs wanneer je helemaal blanco aan deze film begint – en dus ook niet het gelijknamige boek van Rumaan Alam gelezen hebt – wordt al gelijk aan het begin duidelijk dat Leave the World Behind geen zomerse idylle is. Daar zorgen de dreigende muziek van Mac Quayle (American Horror Story) en de vreemde camerahoeken van cinematograaf Tod Campbell (Homecoming) wel voor. Maar van welke kant komt het grootste gevaar? Zijn het de aanhoudende storingen op het internetnetwerk, of toch de vriendelijke man (Mahershala Ali, Moonlight, Green Book) en dochter (Myha’la, Industry, Bodies Bodies Bodies) die ’s avonds laat voor de deur staan en beweren dat zij de eigenaars van de villa zijn?

LTWB_20220425_07132r_f

© JoJo Whilden / Netflix

Beetje bij beetje voert regisseur Sam Esmail (Mr. Robot) de spanning op, waardoor ogenschijnlijk normale dingen opeens onheilspellend worden. Twee herten in je achtertuin is bijzonder; bij vijftig moet je je toch een beetje zorgen gaan maken.

LTWB_20220422_06540r

© JoJo Whilden / Netflix

Deze apocalyptische thriller schotelt ons een – vooralsnog - fictief rampscenario voor, maar is tegelijkertijd een interessante en verontrustende bespiegeling op de mensheid van nu, die ook koppig alle alarmsignalen die de natuur afgeeft negeert. Het sterkst komt dit naar voren in een scène aan het begin, waarin een olietanker langzaam, maar o zo zeker, recht het strand op vaart. ‘Denk je dat dit een probleem is?’, wil Amanda van haar man weten. Hij denkt van niet. De boot stopt vast nog wel. Een ander scenario is ondenkbaar.

De herhaalde uitgesproken belofte ‘het komt allemaal goed’ klonk nog nooit zo betekenisloos.

Leave the World Behind, vanaf vrijdag 8 december 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!