Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Heartbreak High S02E01: een schim van de vroegere serie

  •  
11-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
HeartbreakHighS2_Netflix_15944

© Netflix

Aan het begin van het tweede seizoen zijn puberproblemen bijzaak wanneer Amerie stuit op een potentieel gewelddadige stalker.

Eigenlijk kan je de vroegere Heartbreak High uit de jaren negentig nog amper vergelijken met deze reboot. Toen wisselden soapy melodrama en sociaalrealisme elkaar vakkundig af. Nu moet er elk seizoen iets grootser op het spel staan – staat er voor adolescenten normaal gesproken al niet genoeg op het spel?

Niettemin lijkt het erop dat de cis heteromannen het dit seizoen opnieuw opnemen tegen de rest van de school. Ze voelen zich ondergewaardeerd. ‘Penissen doen er ook toe’, klaagt de steevast onuitstaanbare Spider (Bryn Chapman-Parish). De klasclown werpt in de eerste aflevering een onzinnige vraag op: waarom zijn er geen persoonlijke voornaamwoorden als ‘dude, maat en broer’? Deze toxische masculiniteit en transfobie wordt opzichtig gestimuleerd door gymleraar Voss (Angus Sampson), die zijn mannelijke pupillen toeschreeuwt dat ‘mannen ooit koningen waren'. Dus stelt Spider zich in zijn strijd om mannelijkheid verkiesbaar als klassenhoofd.

HeartbreakHighS2_Netflix_46651562

© Netflix

Amerie (Ayesha Madon) wordt zijn tegenstander. Zij ziet de bovengenoemde ontwikkelingen met lede ogen aan en heeft sowieso nog een hoop goed te maken. Ze heeft veel scholieren dankzij de perikelen van vorig seizoen van zich vervreemd. Hoewel de vriendschap met Harper (Asher Yasbincek) wel weer ‘aan’ is. Onderwijl loopt crimineel Chook (Tom Wilson), de enige onverlaat die niet werd veroordeeld voor het misbruiken van Harper, nog vrij rond. Zou hij degene zijn die overal dode eksters achterlaat – als onheilsteken?

HeartbreakHighS2_Netflix_00447

© Netflix

Want Amerie wordt namelijk bedreigd; iemand heeft het op haar gemunt. Zo verdwijnen de puberthema’s weer naar de achtergrond en verwordt Heartbreak High tot een soort matige knipoog naar Scream. Niettemin is dat inherent aan deze tijd: series moeten overkoepelende verhaallijnen hebben, anders kijkt er kennelijk niemand naar. Maar zo’n verhaallijn mag niet een opbloeiende liefde zijn (zie Drazic en Anita uit de oorspronkelijke Heartbreak High), maar moet direct draaien om mensenlevens. En dat voelt in dit tweede seizoen direct gekunsteld en geforceerd aan. De makers van 13 Reasons Why en American Vandal deden dat al en deden dat beter.

Heartbreak High S02, vanaf donderdag 11 april in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!