Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: Sketchkomedie is springlevend

  •  
31-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
EricAndreShow

© Adult Swim

Komieken Tim Robinson en Eric André zijn in hun geestige sketchshows op de top van hun kunnen. 

Het is een goede week voor sketchkomedie. Het derde seizoen van I Think You Should Leave with Tim Robinson ging bij Netflix in première. En het zesde seizoen van The Eric André Show (de eerste vijf seizoenen zijn in Nederland te zien via Microsoft Store) gaat in de Verenigd Staten van start bij de televisiezender Adult Swim. Het valt te benieuwen hoe beide formats zich ditmaal manifesteren. Komieken Tim Robinson en Eric André zijn namelijk van wat ik 'innovatieve humor' noem. Ze houden van het verleggen van grenzen. André misschien nog wel meer dan Robinson.

LEAVE_S3_Unit_01216R

© Terence Patrick / Netflix

Vorig seizoen kwam André een paar kilo’s aan en scheerde hij zijn hoofd kaal. Hij had zich opnieuw een ander persona aangemeten. Eerdere seizoenen besloot hij zich weken voor de première niet te douchen en konden zijn gasten zonder enige moeite zijn lichaamsgeur ruiken. Robinson is lang niet zo extreem: hij houdt het in sketches vaak bij een geprononceerde vorm van absurdisme waarin hij bijvoorbeeld zijn eigen vakgebied te kakken zet. Zoals in een sketch die draait om een focusgroep (een strategie die film- en televisiestudio's ook vaak gebruiken, waarbij normale stervelingen ergens hun mening over moeten geven) die betrokken wordt bij de lancering van een nieuwe auto – al snel blijkt zo’n invalshoek een voedingsbodem voor flauwe grappen.

De geesteskinderen van Robinson en André zijn al jaren een inspiratiebron voor de makers van memes. Zo is Robinson vaak te zien in een hotdogkostuum. (In het eerste seizoen speelt hij een man in zo’n kolderiek pak die beweert dat hij ondanks zijn outfit echt niet diegene was die in een auto in de vorm van een hotdog een winkel is binnengereden.) André is vereeuwigd in een meme waarin te zien is hoe hij zijn souffleur Hannibal Buress met een pistool doodschiet. De eerstgenoemde meme is vaak een metafoor voor mensen die iets ontkennen terwijl het overduidelijk is dat ze verantwoordelijk zijn.

ericfiredog

© Adult Swim

André's extremere humor dient in het bovengenoemde geval als zinnebeeld voor hoe je je soms in je eigen voet kunt schieten. Ik houd van de grappen van deze mannen. Omdat hun humor uniek is. Maar ook omdat goede humor tegenwoordig schaars is. Veel komedie heeft zich verplaatst naar sociale media en naar YouTube, en dat zijn niet per se de juiste platforms voor hilarische televisie. Dat André en Robinson zich verplichten om hun geestigheden te vatten in televisieshows van 10 à 15 minuten werkt een stuk beter. I Think You Should Leave with Tim Robinson en The Eric André Show voelen als snelkookpannen.

De mannen hebben er lang over nagedacht maar moeten uiteindelijk al hun ideeën weer in een korte aflevering kwijt. Dat is een sport an sich. Het meest pijnlijke aan de twee shows is misschien wel hoezeer ze Saturday Night Live qua hilariteit al jaren geleden voorbij zijn gevlogen. Robinson werkte ooit als komiek voor het bekende televisieprogramma; André was daar vanwege zijn extreme grappen waarschijnlijk nooit aangenomen. Tegelijkertijd bestaat SNL nog steeds bij gratie van de milde humor die in de reeks centraal staat. De shows van Robinson en André zijn voor de fijnproevers. Die niet zo makkelijk lachen. Daar ben ik er zonder twijfel een van.

The Eric André Show S06 is vanaf woensdag 7 juni 2023 wekelijks te zien op HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!