Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: aangever van komiek wordt drama-acteur

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
JustifiedPrimeval

© FX Networks / Hulu

Victor Williams, bekend als Deacon Palmer uit The King of Queens, laat zich in Justified: City Primeval van een andere kant zien. En dat is een genot. 

De première van Justified: City Primeval, het vervolg op televisieklassieker Justified (2010-2015), verliep in Nederland vrijwel geruisloos. Dat is jammer: de makers zijn er écht in geslaagd om onder meer de trefzekere humor uit het origineel te herscheppen. Ik was in ieder geval erg content met de rentree van Timothy Olyphant als de gunslinger en oneliner spuwende U.S. Marshal Raylan Givens. Eerder dit jaar zag ik al dat andere bekende gezichten uit Justified niet hun opwachting zouden maken in dit vervolg. Dus was er geen plek voor Nick Searcy (Givens' baas), Erica Tazel (de collega van de agent) en een keur aan andere acteurs.

Toen wist ik al dat de reden hiervoor vrij simpel is: Justified: City Primeval speelt zich niet af in het rurale Kentucky, maar in de stedelijke omgeving van Detroit. Ander spel; andere mensen. Maar wel met Givens als hoofdpersoon. Een van Givens’ nieuwe collega’s wordt gespeeld door Victor Williams. De grote zwarte acteur is vooral bekend als de aangever uit The King of Queens (1998-2007). Williams speelde daarin Deacon Palmer, de boezemvriend en collega van Doug Heffernan (Kevin James). Palmer heeft een groot hart, is goedlachs, maar kan af en toe ook zeer kritisch zijn.

the-king-of-queens_bVOaiS

© CBS

Maar The King of Queens was een sitcom en dus kreeg Williams niet de kans om zijn dramatisch talent te tonen. Dat is overigens ook niet erg. Je moet niet appels (komedie) met peren (drama) vergelijken. In Justified: City Primeval laat de acteur zich niettemin van een andere kant zien. Hij speelt rechercheur Wendell Robinson: een man die het klappen van de zweep in Detroit maar al te goed kent. Robinson is cynisch, ad rem. Je neemt hem direct serieus. En Robinson is óók, vanwege zijn snelle responses en zwartgallige bespiegelingen, bij vlagen grappig. Het duurde bij mij echter even tot het kwartje viel. 

Dat moment dat je denkt: oh, daar ken ik hem van. En dat is alleen maar goed. En nadat ik het nieuws aan m’n vrouw meedeelde (‘herken je hem ook?’) keken we vrolijk verder. De associatie met de sitcom vergaten we vrijwel direct. Williams betoont zich in Justified: City Primeval een onvervalste character actor – net zoals Timothy Olyphant dat eigenlijk ook is, maar dat is misschien ooit voer voor een andere column. Wat houdt dat in? Williams is goed in het spelen van diepgaande bijrollen. En omdat hij nooit de hoofdrol speelt, associeer je hem dus misschien ook wel in mindere mate met die roemruchte sitcom over die UPS-bezorger. 

JustifiedPrimeval

© FX Networks / Hulu

Williams is een mooi voorbeeld van hoe een acteercarrière zich kan ontwikkelen. En eerlijk is eerlijk: ik hoop hem nog meer te zien als vuig personage in misdaaddrama’s. Dat vind ik veel spannender. Dat komt waarschijnlijk wel omdat ik, of wij, murw zijn gebeukt met (herhalingen van) The King of Queens. Op een gegeven moment was die komische kant van Williams wel genoeg belicht. Toch heeft dit alles iets paradoxaals: was hij zonder z’n succes in de komediereeks wel gecast voor Justified: City Primeval? Soms is er een causaal verband tussen zaken dat je totaal niet verwacht. Maakt mij overigens niets uit. Ik blijf Williams volgen.

Omar Larabi en Bregtje Schudel schrijven per toerbeurt wekelijks over wat hen opvalt op het gebied van series en/of films.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!