Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Justified: City Primeval S01E01-02: trefzekere humor, messcherpe dialoog en zinderende actie

  •  
06-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1531 keer bekeken
  •  
CityPrimeval4

© FX Networks / Hulu

In deze erg knappe spin-off van televisieklassieker Justified belandt rouwdouwer en rebel Raylan Givens samen met zijn dochter in Detroit. 

U.S. Marshal Raylan Givens (Timothy Olyphant) was ten aanzien van zijn behandeling van verdachten nooit een tactvolle wetsdienaar. Door omstandigheden komt hij in de spin-off van Justified, getiteld Justified: City Primeval, terecht in Detroit. Omstandigheden betekent in deze context: op weg met z’n dochter Willa (gespeeld door Olyphant’s dochter Vivian) stuit Givens in de Floridiaanse Everglades op twee autodieven die het op zijn voertuig hebben gemunt. Zo begint het seizoen direct met een confrontatie. En iedereen weet: met Givens moet je niet sollen. De twee minkukels belanden geboeid op de achterbank. De koers naar Detroit wordt daarop gezet, waar de mannen worden gezocht.

Maar eerst moet Givens nog z’n dochter naar een kamp brengen waar ze toe is veroordeeld. Willa, die de neus van een leeftijdsgenoot heeft gebroken, is namelijk, quelle surprise, net als haar vader een rebel en rouwdouwer. Dat levert al direct geniale tête-à-têtes op, zoals wanneer de diender tegen z’n dochter preekt dat ‘je nooit op tijd kan komen’. Oftewel: ‘Je bent altijd te laat of te vroeg.’ Daarmee geeft Olyphants personage zijn dochter natuurlijk een stok om mee te slaan als ze even later luttele minuten te laat bij het kamp verschijnen. Dus neemt Givens z’n dochter en de twee criminelen mee naar Detroit. Een stad die in een korte montage wordt afgespiegeld als beduimeld en mooi, oud en nieuw en verlaten en geliefd.

CityPrimeval

© FX Networks / Hulu

Eenmaal aangekomen beledigt Givens binnen de kortste keren de rechter die de zaak in behandeling neemt (een geestige rol van Keith David). Saillant is dat die ochtend een aanslag is gepleegd op de rechter, en omdat Givens zo’n grote mond heeft ten overstaan van Davids personage, wordt hij op de zaak gezet. Bijgestaan door agenten uit Detroit die de man uit Kentucky weleens willen laten zien hoe smerig het er in de metropool aan toegaat. Maar ach, Givens is wel wat gewend. Tegelijkertijd dient zich de ogenschijnlijk grote vijand uit het seizoen aan: een cowboy, gespeeld door Boyd Holbrook, die ineens binnen de stadsgrenzen van Detroit verschijnt. Net als Givens uitgedost in cowboylaarzen en gezegend met een bijzonder cynische glimlach. (Grappig is dat Holbrook zelf in Kentucky werd geboren.)

CityPrimeval5

© FX Networks / Hulu

Kortom: scenaristen Dave Andron en Michael Dinner introduceren in twee afleveringen alle ingrediënten voor een overdonderend spektakel. Gelardeerd met heerlijk ironische nummers, zoals Don’t Overthink it van countryster Aaron Lee Tasjan. Natuurlijk moet je de zaken niet overdenken, dan beland je zes voet onder de grond. Dat weet Givens maar al te goed, lijken de makers te knipogen. 

CityPrimeval2

© FX Networks / Hulu

Justified: City Primeval is een erg knappe spin-off. De eerste afleveringen zijn trefzeker qua humor, messcherp qua dialoog en zinderend qua actie. Soms wordt aan hoge verwachtingen lukraak voldaan. Dat is in de nieuwe reeks met Givens zonder twijfel het geval.

Justified: City Primeval, vanaf woensdag 6 september 2023 in zijn geheel bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief