theme-icon
Geld

Wat als mensen gewoon gingen stelen?

17-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
921 keer bekeken
  •  
20220912-pakdemacht-samen_een_stukje_armer_8

Alles wordt duurder, steeds meer mensen komen niet rond. Maar wat als die mensen gewoon zouden stoppen met betalen voor dingen, en het gewoon zouden pakken?

Het kan je niet ontgaan zijn: de prijzen rijzen de pan uit. Voor praktisch alles, van de dagelijkse boodschappen tot kleding en laten we het maar niet over de energiekosten hebben. Of nou, misschien wel juist: de energieprijs is dat jaar 86 procent hoger. We weten het, we weten waarom, maar toch: de realiteit is keihard. Het was nog nooit zo druk bij de voedselbank. Nog nooit kwamen er zoveel mensen niet rond, óók met voltijdsbanen. Tim Hofman - presentator van Pak de Macht - vat het even samen: het gaat fucking slecht.

'M'n ballen'
Maar ondertussen is er die andere kant van onze samenleving. De top van de piramide die het alleen maar beter heeft gekregen. Frappant feitje tussendoor: de rijkste tien procent heeft anderhalf keer zoveel als de rest van Nederland.

En nog een veel frappanter feitje: die bovenlaag, die heeft het helemaal niet slechter gekregen. Die is alleen maar rijker geworden, ook in deze tijd van crisis. In Den Haag zeggen de kopstukken dat we allemaal een beetje zullen moet en inleveren. Samen in dit zinkende schip dus. Ververvend, zo’n zinkend schip, maar in ieder geval zitten we er met z’n allen in.

Toch? Nou, nee. 'M’n ballen', zegt Hofman, want het zit anders. De rijken worden rijker en armen armer. De ongelijkheid, die groeit dus alleen maar. En wat doet de overheid? Niks. Die zegen: regel het zelf eerst maar even. In 2023 komen we misschien een beetje helpen. Oneerlijk, vindt ook Hofman, en dus heeft hij met Pak de Macht een plan: het PAM armoedebeleid.

Is stelen verkeerd?
Oké, in het kort: we gaan stelen. Althans, we gaan het hebben over de vraag of het oké is om te stelen onder bepaalde omstandigheden. Omdat je anders niet aan je primaire levensbehoeften kunt voldoen en de rijken ondertussen alleen maar rijker worden.

Geen gek idee, vindt Arjo Klamer, hoogleraar in de economie. “De vraag is of stelen verkeerd is. Als jij iets neemt dat niet van jou is, dan is dat stelen. Maar wat als we vinden dat het systeem niet rechtvaardig is? Dat de rijken in Nederland zich van alles toe-eigenen en dat de armere Nederlanders ten onrechte het nakijken hebben? Zo zou je nu kunnen zeggen dat heel veel bedrijven in Nederland ten onrechte buitensporige winsten behalen en dat zeker de armere Nederlanders recht hebben op hun deel zodat zij zichzelf op een voldoende en waardige wijze in leven kunnen houden.”

En verder: “Niemand heeft er baat bij dat grote groepen moeten schrapen, honger lijden, in armoede leven, depressief zijn. In een goede samenleving doen we er alles aan om dat te voorkomen.”

Wat? Hoeveel? En van wie?
Het PAM armoedebeleid zegt dus: als het systeem onrechtvaardig is, dan is stelen misschien wel gerechtvaardigd. Maar niet zomaar, niet alles, en niet iedereen. Alleen de grofweg 1 miljoen Nederlanders die onder de armoedegrens leven. En alleen van grote bedrijven die buitensporige winsten behalen terwijl ze geen duurzaam beleid voeren - shop local maar steal níét local dus. Verder alleen de basisbehoeften: voedsel, kleding en energie, alles dat nodig is voor een waardig bestaan. Klamer maakt voor het gemak even een berekening hoeveel gerechtvaardigd is. In het kort: nog best veel.

Maar holy shit, stelen? Is dat moreel te verantwoorden? Bas Haring - hoogleraar filosofie aan de Universiteit Leiden - denkt dat het afhangt van welke ethische leer je volgt. In de denkwijze waarin de wereld uit rechten en plichten bestaat, is stelen nooit oké. Het eigendom is heilig, daar blijf je vanaf. Maar in de gevolgethiek ligt het anders. Daarin kijk je naar de gevolgen van de eigen handelingen. In het geval van stelen van grote bedrijven als Jumbo en Shell die het kunnen missen: kleine, verwaarloosbare gevolgen voor hen, grote, goede gevolgen voor degenen die stelen. Want de gelegenheid schept de dief, en misschien heeft de dief soms wel gelijk.

Kijk de hele uitzending van Pak de Macht hier terug:

Thema's:

theme-icon
Geld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

rinuszwam
rinuszwam25 sep. 2022 - 9:44

Sinds het aantreden van Rutte -VVD en CDA plus nog de zeer [zg] christelijke CU nu al reeds circa 14 jaar , zijn de er meer Rijken én ook nog Rijker geworden ! Terwijl er bewust een grote Armoede met zijn noodzakelijke voedselbanken is ontstaan !! Dat zijn nou de Mensonwaardige gevolgen van een Liberaal beleid !! Het begrip Solidariteit is al jaren weg ! Het individu bepaald het , mn diegene die geld / bezit hebben !! Het wordt tijd voor een Politieke omkeer , mensen moeten bewust worden van de oorzaken ! én de straat op gaan voor een Rechtvaardige én Eerlijke maatschappijvorm waarin ieder mens tot zijn recht kan komen !! na circa 14 jaar onrecht is het tijd voor harde stevige én als het moet langdurige ACTIES !!!

A v Kempen
A v Kempen19 sep. 2022 - 15:28

Energie Beste medewerkers. Ik heb een inkomen van wao van 1.280.65euro incl vakantie geld ik krijg geen gemeente energie toeslag omdat ik +/- 20.00 euro ouderdomspensioen van ex ontvang. Daardoor geen compensatie. Eerst betaalde ik 107.00 euro voorschot bij Greenchoise en vanaf maart( variabel contract) hebben ze mij op 227.00euro gezet nu willen ze mij in oktober 404.00 euro laten betalen ik heb maar 1.200 wao Ik krijg geen contact met greenchoise om .t te verlagen op de site kan ik niet lager dan 314.00 euro voorschot . Ze nemen geen telefoon op en zeggen dat je t via de site kunt aanpassen maar dat gaat dus niet. Mijn verbruik is zeer laag van januari '22 t/m augustus. Aan gas 495.m3. en 660 kwh zo zuinig en dan 227.00 euro p.m en in oktober 404.00 euro dat kan toch nooit . Hoe kan ik ik contact komen om dit te laten berekenen en te bekijken / aanpassen Mijn klantnummer bij Greenchoise is. 2548034 Ik ben alleenstaande vrouw van 62 jaar en woon met mijn hond in een eengezinswoning. Vd bouwvereniging wonen zuid in Roermond (L ) Ik hoop dat u mij kunt helpen met dit probleem Dit is onmogelijk wat Greenchoise wil als voorschot. Ik hoop dat ik u voldoende heb geïnformeerd Hoop op een gunstige reactie Met vriendelijke groet. A .v Kempen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp