Joop

Pak de macht: Tim Hofman bindt strijd aan met lucratieve schuldenindustrie

  •  
23-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1144 keer bekeken
  •  
Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden, loopt een risico op problematische schulden, of zit al in de schuldhulpverlening. Eigen schuld, dikke bult. Maar is dat eigenlijk wel zo? In de schuldenindustrie wordt enorm veel winst gemaakt. Bij wie ligt de macht om deze miljoenenbusiness humaner te maken? Tim Hofman haalt verhaal bij grote schuldeisers Wehkamp en DirectPay, die met hun systeem schulden juist laten oplopen.
In de zesdelige serie Pak De Macht (BNNVARA) kijkt Tim Hofman naar machtssystemen en mensen met macht. Wie trekken achter de schermen aan de touwtjes van de samenleving? Wie draaien aan de knoppen zonder dat jij het weet? En waarom kennen we die mensen eigenlijk niet?
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Oki Doki
Oki Doki23 apr. 2021 - 12:54

Hoe heeft het zover kunnen komen. Van het meest gelijke land naar het meest ongelijke land van de wereld in een paar jaar tijd. https://www.youtube.com/watch?v=Ot4qdCs54ZE&t=212s

1 Reactie
Ik weet het wel
Ik weet het wel23 apr. 2021 - 16:55

Het je de video daadwerkelijk gezien? De video gaat erover dat de manier om inequality te meten (de Gini) coefficient niet opgaat in nederland en waarom niet. Een groot deel van de mensen heeft een negatief vermogen door het huis, maar kan verder prima leven. Ook is de manier waarop vermogen in nederland is opgebouwd heel anders dan in de rest van de wereld. Het is dus beter om bij de onderste 10% van nederland te behoren, dan bij de top 10% van ethiopie wat dus eigenlijk een land is waar de equalitie veel hoger is. Interessante video, bedankt voor de link.

JoostV52
JoostV5223 apr. 2021 - 9:43

Je kunt je hier heel boos over maken, maar zij doen grotendeels niet wat niet mag. Zoals zo vaak ligt het antwoord bij de politiek.

5 Reacties
sjaak5
sjaak523 apr. 2021 - 10:20

JoostV52@ "maar zij doen grotendeels niet wat niet mag." Vies maffia-volk is het. Zo opereren de grootste criminelen. Je eerst geld lenen als je volledig aan de grond zit en als je niet kan betalen dan woekerrentes gaan eisen met boetes. Bij niet betalen maken ze je kapot.

LaBou
LaBou 23 apr. 2021 - 10:51

Het lijkt wel iets typisch hollands: alles wat niet expliciet is verboden is toegestaan.

ton14024
ton1402423 apr. 2021 - 10:56

Dus als ik grotendeels doe wat niet mag, moet je bij de politiek zijn? Nou lullo, kom maar op.

JoostV52
JoostV5223 apr. 2021 - 13:12

Laat ik het nogmaals uitleggen: de incasso en deurwaardersbranche doet wat volgens de wet mag. Als men wil dat die wet veranderd (en dat juich ik van harte toe), dan moet men bij de politiek zijn. Die legt de branche vooralsnog geen strobreed in de weg. Als schuldhulpverlener heb ik dagelijks met dit beleid te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2021 - 14:57

@ JoostV52 Jij schrijft: Laat ik het nogmaals uitleggen: de incasso en deurwaardersbranche doet wat volgens de wet mag. Ik zal het jou nog eens uitleggen. Als jij niet van mening bent dat het op deze manier verkeerd gaat heeft de politiek geen reden de regelgeving aan te passen.