theme-icon
#ikredhetnietmeer

Een voedseltekort bij de voedselbank. Hoe kan dat?

29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1021 keer bekeken
  •  
joel-muniz-3k3l2brxmwQ-unsplash[27]

De voedselbank komt moeilijk aan eten en dat is zorgwekkend voor de huishoudens die een voedselpakket nodig hebben.

Door de oorlog en de crisis worden boodschappen alsmaar duurder. Steeds meer mensen raken daardoor aan het einde van de maand in de problemen en daarom heeft de voedselbank ervoor gekozen om de norm te verruimen. Normaliter is een alleenstaande ouder met twee kinderen die – wanneer de vaste lasten zijn afgetrokken - 450 euro overhoudt welkom bij de voedselbank. Dat bedrag is nu verhoogd naar 520 euro. Tegelijkertijd komt er echter steeds minder voedsel van leveranciers naar de voedselbank, waardoor er in de toekomst een tekort aan voedselpakketten kan ontstaan.  

Maatschappelijk probleem
Dit is een maatschappelijk probleem, aldus de woordvoerder van de voedselbank, Tom Hillemans. ‘We zijn in gesprek met de overheid over hoe we dit kunnen oplossen. Vandaag redden we het nog wel, maar als de groei snel gaat toenemen dan wordt het een uitdaging en dan zullen we een beroep doen op de maatschappij om ons te helpen’, aldus Hillemans in de podcast Alledaagse Vragen.

Leveranciers
Normaal gesproken is de supermarkt een van de grootste leveranciers van de voedselbank, maar steeds meer supermarkten zijn bewuster gaan inkopen vanwege het milieu. Bedrijven zijn bezig om hun voedselprocessen bewuster in te richten en hun voedselverspilling terug te dringen. Dit is goed voor het klimaat, maar hierdoor blijft er steeds minder eten over voor de voedselbanken. ‘Wij zien al langer dat het voedselaanbod stagneert en daar moeten we eigenlijk blij om zijn, want dat betekent dat er minder voedselverspilling is. Tegelijkertijd is dat wel onze levensader, omdat we daar ons voedsel vandaan halen’, zegt Hillemans bezorgd.

Veiligheid 
Hotels en bakkerijen houden veel voedsel over en willen het graag aan de voedselbank geven, maar door bepaalde regels mag niet alle voeding gedoneerd worden: ‘Voedsel moet veilig zijn, ook als je je eten bij de voedselbank vandaan haalt. Eten dat open en bloot heeft gelegen en waar mensen aan hebben kunnen komen kan een risico vormen’, aldus Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hoe kan het tekort worden opgelost?
Naast de politiek kan de samenleving ook een hoop betekenen. Door bijvoorbeeld een pak rijst extra te kopen en dat te geven aan buren of familie van wie je weet dat ze krap bij kas zitten. Dat kan een hoop betekenen. Maar ook kun je je steentje bijdragen door overgebleven boodschappen te doneren bij de voedselbank of evenementen te organiseren waarbij geld of boodschappen ingezameld worden.

Thema's:

theme-icon
#ikredhetnietmeer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

J.janssen2
J.janssen220 okt. 2022 - 12:46

Allereerst natuurlijk schandalig dat in een van de rijkste landen ter wereld zoveel mensen afhankelijk van liefdadigheid en de voedselbank. Terug naar vroeger eeuwen ... Daarnaast zou onze Voedsel en Warenautoriteit zich beter kunnen richten op de kwaliteit van alle rotzooi die in onze supermarkten op de schappen ligt ipv de voedselbanken aan regels te houden terwijl veel mensen honger lijden omdat ze primaire voedingsmiddelen niet kunnen betalen.

rinuszwam
rinuszwam4 okt. 2022 - 9:04

Al jaren is er iets mis met ons Financieel en Economisch systeem !! o.a. ook de vaak de hoogte van de salarissen etc.etc. !! De één kan bijna alles kopen én de ander komt maandelijks geld te kort !! Wat een onrechtvaardig en oneerlijks financieel/economisch systeem !! Alleen het gedwongen instellen van Voedselbanken geeft al aan hoe het systeem fundamenteel Mensonwaardig is !!

Gio Servas
Gio Servas4 okt. 2022 - 8:09

Bij ons, u weet wel zo'n asociaal Christelijk dorp, is er geen sprake van tekort. Als er een tekort dreigt, dan staan er borden bij de supermarkt met wat er nodig is en binnen de kortste keren is het tekort weer aangevuld door die walgelijke, asociale Christenen.

Danweetikhetookniet
Danweetikhetookniet3 okt. 2022 - 16:02

Er wordt in Nederland te veel eten dagelijks weggegooid doorvliegen regels van voedsel en warenwet. Wat is er mis met soep van 1 dag oud als je deze koelt?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 sep. 2022 - 13:55

Nederland is afhankelijk van voedselbanken. Zouden ze wegvallen, dan ontstaat er zulke grote armoede, dat er rellen zullen ontstaan etc. Kortom, zonder directe solidariteit tussen de mensen zelf, zou Nederland niet eens kunnen bestaan. Van de politiek kan je namelijk niets verwachten Mensen met banen, zijn afhankelijk van toeslagen en voedselbanken. Gaaf land, of failed state ?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2022 - 14:23

Voedselbank is geen uniek Nederlands verschijnsel. De eerste werd gesticht door, niet toevallig, een Amerikaan in de late jaren 60.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 sep. 2022 - 16:34

Nee, uiteraard niet Maar politici zeggen dus dat dit systeem heel stabiel is. Instituties als staat en kapitaal kunnen de mensen voldoende zekerheid geven. Blijkbaar niet, want zonder voedselbanken redden mensen het niet. En voedselbanken worden niet door de staat of het kapitaal geregeld. Mensen zetten dit zelf op

Jopie666
Jopie66629 sep. 2022 - 8:44

Ik ben vrijwilliger bij een voedselboek in een provincie hoofdstad en bij ons neemt het aantal niet fors toe. Oekrainische klanten mogen bij ons niet meer komen, omdat zij veel te veel geld kregen. Bij ons wordt de geld norm strict gehanteerd en daardoor hebben we tot nu toe geen gebrek aan spullen voor de echte klanten. Voor de rest heeft de landelijke voedselboek geld van het rijk gekregen en kunnen ze daarvan voedsel kopen en dit verspreiden dan via de landelijke distributiecentra.. Als ze dat niet doen dan houdt alles gewoon op. Het grootste probleem voor de voedselbanken wordt de elektra rekening zodadelijk. Ik denk niet dat velen deze kunnen betalen.