Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Premie gemeentepolissen verschillen enorm per gemeente

  •  
27-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2779 keer bekeken
  •  
zorgverzekering arts 1280 zorgpremie

Als je een laag inkomen hebt of chronisch ziek bent, kun je in veel gemeentes een collectieve zorgverzekering afsluiten. Je betaalt dan minder premie, omdat de gemeente meebetaalt aan de premie voor de aanvullende verzekering. Uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de premie per gemeente echter enorm kan verschillen.

“Voor de uitgebreidste polis betaal je in Middelburg bijvoorbeeld 173,23 euro per maand en in Maastricht 223,65 euro per maand”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dat is een verschil van meer dan 600 euro per jaar.”

Kosten afhankelijk van woonplaats

Geld.nl onderzocht voor 19 gemeenten, de tien steden met de meeste inwoners en de provinciehoofdsteden, welke collectieve zorgverzekeringen zij voor hun inwoners hebben. De steden Groningen en Zwolle bieden geen collectieve zorgverzekeringen aan. Bij de 17 gemeentes die dat wel doen, lopen de premies dus flink uiteen. “Zelfs bij pakketten met een bijna gelijke dekking verschilt de premie honderden euro’s per jaar”, legt Bulthuis uit.

Bijdragen gemeenten verschillen

De grote premieverschillen komen vooral doordat de gemeentes niet allemaal evenveel bijdragen. Zo dragen de gemeentes Middelburg en Maastricht maximaal vier tot zes euro per maand bij aan de premie van minima. In Nijmegen, Arnhem en Tilburg loopt de bijdrage, afhankelijk van het type aanvullende verzekering, op tot meer dan 40 euro per maand.

Naast de verschillen in premies valt op dat veel gemeentes bij de uitgebreidste aanvullende verzekeringen het eigen risico van de basisverzekering volledig vergoeden. Maar er zijn ook zes gemeentes die dat niet doen. “De vergoeding van het eigen risico verwerken veel gemeentes al in de maandelijkse premie. Voor deze pakketten betaal je dan ook vaak een hogere premie”, aldus Bulthuis.

Collectieve verzekering hoeft niet beste keuze te zijn

Sinds 2023 krijg je alleen nog korting op de aanvullende verzekeringen. De collectiviteitskorting bij gemeentepolissen geldt dus alleen daarop. Het is bij de gemeentes die Geld.nl onderzocht dan ook niet mogelijk om alleen een basisverzekering af te sluiten. “Verder kun je bij de gemeentes kiezen uit hooguit één of twee zorgverzekeraars en zijn de aanvullende pakketten vrij uitgebreid, met veel vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen, orthodontie, de tandarts of fysiotherapie”, vult Bulthuis aan. “Het kan zijn dat je lang niet al die zorg nodig hebt. Of dat een andere zorgverzekeraar een goedkoper aanbod heeft dan je gemeente. Ga daarom vóórdat je een zorgverzekering afsluit altijd eerst vergelijken. Dan weet je zeker dat je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou kiest.”

Bron: Geld.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.