Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Mensen met schulden komen in neerwaartse spiraal"

  •  
15-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2430 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

Schuldhulporganisatie Humantis waarschuwt voor het ontstaan van een "schuldenindustrie" in ons land. Om die te stoppen, is een online petitie gestart. "Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die vele malen hoger. We staan in ons land toe dat mensen in een neerwaartse spiraal van schulden belanden", zegt Humanitas-directeur Jerzy Soetekouw.

Humanitas, Nederlands grootste vrijwilligersorganisatie voor vrijwillige schuldhulp, wijst erop dat het aantal huishoudens met problematische schulden is gestegen tot een recordaantal van ruim 726.000. "Dit ondanks alle aandacht en aangedragen oplossingen." De organisatie vindt de petitie nodig om een "krachtig maatschappelijk signaal" af te geven aan de politiek.

Overheidsdiensten zijn "nietsontziend" bij innen schulden

"De overheid moet niet alleen het beleid aanpassen om de ontstane schuldenindustrie te stoppen, maar ook haar eigen werkwijze drastisch veranderen", stelt Soetekouw. Humanitas helpt naar eigen zeggen elk jaar ruim 18.000 gezinnen met ernstige geldzorgen. "Onze vrijwilligers zien elke dag dat overheidsdiensten als de Belastingdienst, CJIB en CAK nietsontziend opereren wanneer zij schulden innen bij kwetsbare mensen."

De Humanitas-directeur haalt ook het toeslagenschandaal aan. "In plaats van dat de overheid mensen beschermt, maakt zij zelfs continu slachtoffers." Soetekouw benadrukt hoe belangrijk het is dat huishoudens met schulden worden geholpen en dat het aangaan van schulden moeilijker wordt gemaakt. "Want als je geen geld hebt, kun je niet meedoen aan veel sociale activiteiten. En problematische schulden kunnen ook ernstig ingrijpen in het gezinsleven." ANP/Humanitas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.