theme-icon
Geld

DUO blokkeert paspoort studieschuldontlopers: 'Geloof er geen hol van dat DUO dit mag doen'

  •  
01-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2612 keer bekeken
  •  
Tim Hofman

Tim Hofman

© Pak de Macht

Tot voor kort konden oud-studenten de terugbetaling van hun studieschuld ontlopen door naar het buitenland te verhuizen en geen adreswijziging door te geven. DUO heeft nu een manier gevonden om dit aan te pakken. En dat kan grote gevolgen hebben. 

'Ruim 2700 oud-studenten die in het buitenland wonen, konden in de afgelopen jaren hun paspoort niet verlengen vanwege betalingsachterstanden op hun studieschuld. De Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) wil hen daarmee dwingen om contact op te nemen over afbetaling van hun studieschuld. Na het treffen van een (betalings)regeling kregen zij vaak een tijdelijk paspoort voor 12 of 24 maanden', schrijft Trouw.

'Ah, DUO heeft onze uitzending van Pak de Macht gezien', aldus Tim Hofman op Instagram in reactie op het bericht dat DUO van plan is de paspoorten van studieschuldontlopers in het buitenland te blokkeren. 'Geloof er geen hol van dat DUO dit mag doen; ze zijn gewoon schuldeiser en lopen tegen de mazen van hun eigen systeem aan. Tot de rechter zich hierover gebogen heeft, hieronder een samenvatting van wat mogelijk is: verenig je, creëer chaos en betaal niet.'

Wil je weten wat je kunt doen?

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Mokker
Mokker2 sep. 2022 - 12:37

Met DUO valt best een betalingsregeling te treffen als je even krap zit. Geen medelijden met de figuren die ruimhartige studiefinanciering hebben gekregen en nu wegvluchten voor de eigen verantwoordelijkheid om die terug te betalen.

Cruise
Cruise1 sep. 2022 - 20:42

Zou mooi zijn dat je zomaar zonder consequenties met de Noorderzon zou kunnen vertrekken nadat de Nederlandse belastingbetaler je €10 duizenden euro’s heeft geleend. Heel slim en effectief middel van DUO dat meer zou moeten worden toegepast in vergelijkbare situaties zoals grote belastingschulden ( geen toeslagen) die door vertrek uit Nederland niet worden betaald !

1 Reactie
JoepJos
JoepJos2 sep. 2022 - 21:29

Dit gebeurt al.

JoepJos
JoepJos1 sep. 2022 - 17:18

Het kostte mij 3 seconden om het antwoord te vinden op de vraag of DUO dit mag. Het antwoord: ja DUO mag dit doen. Net als overigens andere overheidsinstellingen dit mogen als er sprake is van schulden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp