Tim Hofman bijt zich in het tweede seizoen van Pak de Macht vast in de soms roestige machtssystemen en individuen met macht. Want er zijn nog altijd veel machtige mensen en invloedrijke organisaties. Het is tijd voor verantwoording, want een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij de machthebbers.

Teken de petitie tegen renteverhoging op studieschulden!

28-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169380 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-08-25 om 15.06.18

In de eerste aflevering van Pak de Macht gaat het over stufi en studieschuld. Er zijn 900.000 studenten in Nederland die flink genaaid zijn door de overheid. Door het in 2015 ingevoerde leenstelsel (wat 2023 weer wordt afgeschaft) hebben zij namelijk enorme (studie)schulden opgebouwd. De zogenaamde ‘pechgeneratie’.

Die schuld bedraagt zo’n 23 miljard euro. En daar dreigt nu rente bovenop te komen. Dat betekent dat studenten jaarlijks nog veel meer moeten aflossen. In de uitzending legt Tim uit dat bij 40.000 euro schuld de rente die je moet terugbetalen zelfs harder stijgt dan jij kunt aflossen. Dat betekent dus dat je wel betaalt, maar je schuld niet lager wordt. Daar is dus geen beginnen aan!

En dit vindt de Landelijke Studenten Vakbond ook. Na vele succesvolle acties zijn ze nu een petitie gestart om de renteverhoging te stoppen. Ze zeggen hierover:

"De politiek stelde altijd dat lenen voor je studie geen probleem is, ‘want de voorwaarden zijn gunstig’. Met het verhogen van de rente gaat dit verhaal niet meer op. Deze generatie studenten moet de rekening gaan betalen van de coronacrisis, de wooncrisis, de klimaatcrisis en de vergrijzing. Je kunt diezelfde generatie niet opzadelen met een torenhoge studieschuld én daar ook nog eens een rente op loslaten. Daarom roepen wij het kabinet met deze petitie op om de renteverhoging te stoppen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.